Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stiinta confirma ca matematica da dureri de cap, la propriu

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:31
3081 citiri
Stiinta confirma ca matematica da dureri de cap, la propriu

Oamenii de stiinta au confirmat ca durerile de cap de care se plang elevii la scoala, la orele de matematica, sunt reale. Acest obiect de studiu chiar da dureri de cap, la propriu.

In cadrul unui experiment pus la cale de cercetatorii de la Universitatea Chicago, s-a demonstrat ca nu rezolvarea unui exercitiu sau a unei probleme specifice acestei discipline in sine da dureri de cap, ci anticiparea acestui moment, relateaza Medical Daily.

In cadrul experimentului la care au participat 28 de elevi, acestora li s-a spus ca pe un monitor le vor fi afisate ba o operatie matematica despre care vor trebui sa spuna daca este sau nu corecta, de genul (12-4)+19=25, ba o suma de litere amestecate, care reprezinta de fapt un cuvant cu literele inversate.

Inainte ca problema in sine sa fie afisata, se anunta tipul ei printr-un cerc galben, cand urma exercitiul specific matematicii, si un patrat albastru, cand urmau sa apara literele amestecate. In tot acest timp, creierele participantilor la studiu - jumatate dintre ei cu mare anxietate fata de matematica - erau scanate.

S-a observat ca imediat ce cercul galben era afisat pe monitor, deci cand exercitiul care urma tinea de matematica, se activa in creierul celor cu frica de aceasta disciplina o regiune raspunzatoare cu experienta durerilor trecute, care inregistreaza amenintarile ce planeaza asupra noastra. Interesant e ca aceasta reactie disparea cand subiectii, chiar anxiosi, se apucau sa rezolve problema.

Zona nu se activa cand subiectii rezolvau puzzle-ul de litere, semn ca creierul inregistra acest moment ca pe unul de respiro.

In cazul subiectilor care nu se temeau de matematica, nu s-au observat schimbari la nivelul creierului, se mentioneaza in raportul publicat de jurnalul PLoS One.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#matematica dureri cap, #anxietate matematica explicatii, #matematica creier, #frica de matematica , #studii