Sunt mai bune sau nu sapunurile antibacteriene fata de cele obisnuite?

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 18:23
4734 citiri
Sunt mai bune sau nu sapunurile antibacteriene fata de cele obisnuite?
Foto: Pexels/Gratisography

Sapunurile antibacteriene pe baza de triclosan, considerate un produs controversat, nu sunt mai eficiente decat sapunurile obisnuite pentru dezinfectarea mainilor, conform unui studiu publicat miercuri in revista de specialitate "The Journal of Antimicrobial Chemotherapy".

Pentru a demonstra acest lucru, echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din sapunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe maini, scrie AFP.

Cercetatorii au testat acest ingredient chimic pe 20 de tulpini de bacterii (de exemplu, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus) cu ajutorul a 16 voluntari adulti si au comparat eficacitatea sapunurilor obisnuite si a celor antibacteriene in eliminarea microbilor de pe maini.

Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatura ambianta de 22 de grade Celsius, precum si la o temperatura mai calda, recreand in laborator conditiile pentru spalarea mainilor din viata de zi cu zi.

Pentru testele lor, cercetatorii au folosit o concentratie de triclosan de 0,3%, maximul permis in Uniunea Europeana, Canada, Australia, China si Japonia, a precizat sursa citata.

Voluntarii s-au abtinut sa recurga la sapunuri antibacteriene timp de cel putin o saptamana inainte de testul comparativ, iar apoi s-au spalat bine pe maini timp de 30 de secunde cu doua tipuri de sapun si s-au clatit cu apa fierbinte. Anterior, pe mainile lor au fost asezate bacterii.

Potrivit studiului, "nu exista nici o diferenta semnificativa intre efectele bactericide ale unui sapun obisnuit si cele ale unui sapun antibacterian atunci cand le utilizam in conditiile vietii reale".

Triclosan este un agent antibacterian folosit mult timp in multe dintre produsele de igiena (sapun, pasta de dinti, deodorante) si in produsele cosmetice.

Sapunurile care pot imbolnavi de cancer

"In SUA milioane de consumatori folosesc sapun antibacterian pentru spalarea mainilor sau a corpului, cheltuind anual aproape un miliard de dolari", noteaza cercetatorii. Consumatorii se asteapta la o protectie superioara impotriva agentilor patogeni infectiosi fata de cea conferita de sapunurile obisnuite, au spus cu regret autorii studiului.

De asemenea, acestia au mai relevat ca multi dintre producatori si-au retras produsele de pe piata din cauza controverselor cu privire la riscurile pentru sanatate si la lipsa de eficienta a triclosanului. Numai 13 sapunuri antibacteriene dintre cele 53 studiate in 2014 in Coreea de Sud contineau triclosan.

Americanii interzic sapunul antibacterian: Cat de periculos este el pentru noi

Dupa publicarea studiilor legate de triclosan referitoare la cazurile de rezistenta la antibiotice si dereglari hormonale, autoritatile din domeniul sanatatii din SUA au decis sa reexamineze nivelul de siguranta al acestei substante, ceea ce ar putea duce la restrictii cu privire la utilizarea acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sapun antibacterian studiu, #periculos sapun antibacterian, #sapun antibacterian sanatate , #studii