Ziua cea mai neagra din istoria lui Manchester United: 60 de ani de la dezastrul de la Munchen

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 06 Februarie 2018, ora 14:37
4392 citiri
Ziua cea mai neagra din istoria lui Manchester United: 60 de ani de la dezastrul de la Munchen
Foto: Facebook/ Manchester United

6 februarie 1958. Una dintre cele mai frumoase echipe din istoria fotbalului, "Busby Babes", este decimata de o tragedie aviatica la scurt timp dupa ce obtinuse calificarea in semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Ziua cea mai neagra pentru Manchester United.

Legendarul Matt Busby reusise sa formeze la United o echipa care promitea sa intre in istorie. Multi jucatori tineri, promovati la seniori dupa ce au trecut pe la grupele de juniori ale clubului din Manchester, si un joc entuziasmant pentru spectatori. Totul amplificat de rezultate excelente.

In 1956, "Busby Babes" castiga titlul in Anglia. Echipa managerului scotian are o medie de varsta incredibila, numai 21 de ani. Cu ajutorul presedintelui Federatiei, dar la presiunea lui Busby si a sefului lui United, Harold Hardman, "diavolii" ajung sa joace in Cupa Campionilor, sfidand o interdictie a Ligii engleze.

Competitia infiintata de UEFA cu un an inainte a fost interzisa pentru fosta campioana, Chelsea, insa cei de la United au trecut peste hotararea forului englez. La prima participare in Cupa Campionilor, Manchester s-a oprit in semifinale, eliminata de viitoarea campioana, Real Madrid.

Sezonul european 1957/1958 o gaseste pe United din nou in viitoarea Liga a Campionilor, trupa lui Busby, cu o medie de varsta ajunsa la 22 de ani, fiind vazuta printre favorite dupa parcursul impresionant din editia precedenta. Englezii trec de irlandezii de la Shamrock Rovers cu 6-0 si 3-2 in turul preliminar, iar apoi, in turul I, ii elimina pe cehii de la Dukla Praga dupa 3-0 acasa si 0-1 in deplasare.

Deplasarea de la Praga urma sa joace un rol important in tragedia de la Munchen. Pentru ca deasupra Angliei era traditionala ceata britanica, lotul lui United nu a putut reveni in tara pe calea aerului. Au zburat de la Praga la Amsterdam, apoi au luat feribotul pana la Harwich, iar de acolo trenul pana la Manchester. O calatorie epuizanta pentru jucatori, care s-au resimtit in jocul de campionat ce a urmat. Astfel, conducerea a decis sa inchirieze un avion pentru deplasarea de la Belgrad, "diavolii" infruntand Steaua Rosie in sferturile de finala ale Cupei Campionilor.

Pe 14 ianuarie 1958, in fata a 60 de mii de spectatori, Manchester United invingea Steaua Rosie pe Old Traford cu scorul de 2-1, devenind mare favorita la calificarea in semifinale. Mansa retur a avut loc in fosta Iugoslavie pe 5 februarie si s-a terminat egal, 3-3, dupa ce englezii au condus cu 3-0. "Busby Babes" erau in semifinalele CCE pentru al doilea sezon consecutiv si urmau sa dea piept cu AC Milan. Deplasarea la Belgrad a fost facuta cu un avion Airspeed Ambassador 2 inchiriat de la British European Airways. Pentru ca aeronava nu putea coperi distanta dintre Marea Britanie si Iugoslavia, echipajul a decis efectuarea unei escale tehnice, pentru realimentare, in Germania Federala, la Munchen.

6 februarie 1958. Manchester United paraseste Belgradul din postura de semifinalista a Cupei Campionilor Europeni. Atmosfera din avion este relaxata, multi dintre jucatorii lui Matt Busby preferand sa se relaxeze jucand carti. Aeronava ce avea la comenzi doi fosti piloti militari, unul fiind chiar as al Royal Air Force in Al Doilea Razboi Mondial, a ajuns fara probleme la Munchen, aterizand pe lapovita. Cei de la bord sunt invitati in terminal pana cand avionul va fi realimentat si gata de zbor, ceea ce se intampla in ceva mai mult de o ora.

6 februarie 1958. La ora 14:19 GMT, echipajul primeste aprobarea pentru decolare, aprobare care expira la 14:31. Prima incercare de a decola esueaza dupa ce copilotul observa ca un indicator are valori neconforme. Urmeaza o a doua incercare de a decola, care este anulata dupa 40 de secunde de rulaj deoarece motoarele au accelerat peste limita de siguranta din cauza amestecului de combustibil. Echipajul decide sa revina la terminal, iar pasagerii sunt debarcati. In Munchen incepe ninsoarea si se pare ca avionul nu va mai pleca. Mijlocasul Duncan Edwards trimite chiar o telegrama acasa in care spune ca toate zborurile au fost anulate si ca va ajunge in ziua urmatoare. Ironic, telegrama sa va ajunge la Manchester la scurt timp dupa stirea accidentului.

6 februarie 1958. La 14:56 avionul ruleaza spre pista si primeste permisiunea de decolare. Echipajul efectueaza ultimele verificari si decide sa incerce sa decoleze, cu amendamentul ca daca vor mai aparea probleme vor anula procedura si vor reveni la terminal. La 15:03 incepe rulajul pe pista, iar atmosfera din aeronava este una tensionata, cativa jucatori schimbandu-si chiar locurile cu unele din spate, zona pe care o credeau mai sigura. In plina procedura de decolare, motorul din stanga pare ca are din nou probleme, insa secundul a sperat ca este ceva controlabil. Dupa ce au ajuns la V1, viteza de la care decolarea nu mai putea fi anulata, au aparut problemele majore.

6 februarie 1958. Capitanul avionului care aduce delegatia lui Manchester United acasa dupa ce echipa a obtinut caliificarea in semifinalele CCE asteapta ca secundul sa ii transmita "V2", termenul care indica faptul ca aeronava a ajuns la viteza minima necesara pentru desprinderea de pista. In schimb, acesta striga ingrozit: "Christ, we won't make it!" In loc sa accelereze, avionul incetinea! Situatia era dramatica, nu mai puteau decola, dar nici nu se mai puteau opri in siguranta.

Avionul a depasit pragul pistei, a trecut prin gardul care delimita aerportul si a trecut peste un drum. Apoi a lovit cu aripa stanga o casa, iar imediat partea din spate s-a rupt. Ce a ramas din avion a lovit cu partea din stanga fata un copac, in timp ce fuselajul a fost proiectat intr-un camion incarcat cu combustibil si cauciucuri ce a explodat dupa impact.

6 februarie 1958. Dintre cele 44 de persoane aflate la bord, 20 au murit pe loc. Alti trei pasageri au decedat la spital, din cauza ranilor suferite. Au murit in urma accidentului opt fotbalisti din lotul lui United - Geoff Bent (25), Roger Byrne (28 de ani), Eddie Colman (21), Duncan Edwards (21), Mark Jones (24), David Pegg (22), Tommy Taylor (26) si Liam Whelan (22) - trei oficiali ai clubului, opt jurnalisti care se aflau in delegatia echipei, doi membri ai echipajului, inclusiv capitanul Ken Rayment, un agent de turism si un suporter.

6 februarie 1958. In jurul orei 17:00, ora la care avionul BAE era asteptat sa aterizeze la Manchester, vestea despre dezastru ajunge in "Insula". Bucuria calificarii este inlocuita rapid de socul anuntului si, ulterior, de groaza provocata de tragedie.

Chiar daca nu au fost putini cei care anticipau retragerea din campionat, Manchester United a reusit sa incheie sezonul. Secundul lui Busby, Jimmy Murphy, care nu se afla in avion, a incropit o echipa din jucatorii de la formatia de rezerve si de la cele de tineret si a reusit chiar sa castige prima partida jucata dupa dezastrul de la Munchen. Au fost facute transferuri in regim de urgenta, insa "diavolii" n-au mai contat in lupta pentru titlu in acel sezon. Au ajuns insa pana in finala Cupei, pe care au pierdut-o, si au castigat mansa tur a semifinalei cu Milan, scor 2-1, fiind eliminati dupa un retur in care au fost invinsi cu 4-0.

Matt Busby, ranit grav, a revenit la conducerea lui Manchester United in sezonul urmator si, cu multa munca, a reusit sa creeze o noua generatie de exceptie, echipa castigand Cupa Campionilor Europeni in 1968, dupa o finala cu Benfica. Din lotul "Busby Babes", numai Bobby Charlton si Bill Foulkes au ajuns sa devina campioni ai Europei la un deceniu dupa tragedia de la Munchen.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Manchester United dezastru Munchen, #poveste dezastru Munchen, #Manchester United tragedie avion , #stiri Manchester United