Consulatul onorific al Indiei, inaugurat la Timisoara

   

La Timisoara se va deschide, marti, primul consulat onorific al Indiei in Romania, in prezenta ambasadorului acestei tari, Debashish Chakravarti, reprezentanta diplomatica onorifica urmand sa fie condusa de omul de afaceri Maria Grapini, transmite corespondentul AGERPRES.

Ambasadorul Indiei a avut o intalnire, luni, la Timisoara, cu seful administratiei judetene, Constantin Ostaficiuc, si cu presedintele comisiei pentru relatii si cooperare interregionala, Dorin Candea, alaturi de care a trecut in revista colaborarea prezenta cu orasul banatean, disponibilitatea stabilirii unui parteneriat intre judetul Timis si o regiune din India, precum si a colaborarii intre universitati sau firme din cele doua tari.

In prezent, volumul schimburilor economice dintre Timis si India este aproape inexistent, limitandu-se la o colaborare in domeniul industriei usoare, iar AEM Luxten Lighting folosind India ca piata de desfacere pentru produsele sale.
Maria Grapini a declarat, pentru AGERPRES, ca, in urmatorii trei ani, va reprezenta India in relatia cu autoritatile romane.

Demersurile pentru acreditarea sa in functie au pornit de la un grup de oameni de afaceri indieni, iar scrisorile de acreditare ale Mariei Grapini au fost transmise si avizate favorabil de autoritatile locale, respectiv primaria timisoreana, Prefectura, Consiliul Judetean, Serviciul pentru Evidenta Populatiei si Politia Timis.

'Relatia mea cu India a inceput dupa ce am efectuat doua misiuni economice in acea tara, la invitatia unui grup de oameni de afaceri indieni. Indienii sunt mari producatori de fire de bumbac si matase, precum si de tricotaje si tesaturi', a spus Grapini.

Dupa deschiderea oficiala a consulatului, Maria Grapini si-a programat o prima intalnire cu cei aproape 200 de studenti indieni din Timisoara, majoritatea medicinisti, pe care ii va reprezenta in relatia cu autoritatile locale.
'Rolul meu va fi acela de a dezvolta relatii economice si culturale cu mediul indian", a spus Maria Grapini.
Sediul noului consulat onorific al Indiei la Timisoara a fost amenajat in incinta societatii Pasmatex, al carei patron este Maria Grapini.
Timisoara are o traditie diplomatica de aproape un veac, cu o dezvoltare accentuata in perioada interbelica, cand in oras fiintau 11 consulate.
Dupa 1918, cand administratia romana a fost instaurata si in Transilvania si Banat, activitatea misiunilor diplomatice straine a luat amploare.

In 1922, au fost infiintate agentii consulare ale Italiei si Frantei, viceconsulatul britanic si consulatele Austriei si Germaniei. Trei ani mai tarziu, la Timisoara a fost numit un agent consular al Republicii Cehoslovace, iar in oras mai functionau consulate ale Belgiei si Guatemalei. In 1934 este mentionat un consulat al Suediei, iar in 1941, un consulat al Olandei si unul al Paraguay-ului.

Cel de-al Doilea Razboi Mondial a pus capat, brusc, acestui proces general de dezvoltare. Astazi, la Timisoara functioneaza Consulatul General al Italiei, al Republicii Federative Germane si al Serbiei, alaturi de cinci consulate onorifice, ale Republicii Austria, primul deschis in Romania dupa prima conflagratie mondiala, ale Regatului Suediei, Olandei, Tunisiei, toate deschise dupa 1999. De la finele lui februarie 2009, aici functioneaza si un Consulat Onorific al Frantei, condus de presedintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est, Dan Bedros.

Pe langa aceste proiecte, in orasul de pe Bega ar urma sa se deschida si un nou Consulat al Ungariei, pe langa cele doua Consulate Generale de la Cluj si Miercurea Ciuc, care au consulate corespondente la Gyula si Szeged.
De asemenea, oamenii de afaceri timisoreni cer deschiderea, la Timisoara, a cel putin unui birou economic romano-rus, pentru relansarea relatiilor economice cu aceasta tara, care a fost o piata de desfacere deosebita pentru produsele lor, inainte de 1990.
Luni, 02 Martie 2009, ora 22:06
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Unul dintre cei mai iubiti solisti in Banat, mort intr-un accident de circulatie in Germania - Video
Unul dintre cei mai iubiti interpreti de muzica populara din Balcani, mult indragit si ascultat in ...
Comuna din Timis in care, in 25 de ani, numarul de locuitori a crescut de 5 ori
In conditiile in care sate intregi se sting incet, pentru ca tinerii pleaca la oras, la Giroc se ...
Dunca a platit o avere pentru restaurantul pe senile de pe Partia Valsanu! E doar al 13-lea in lume!
Conflictul deschis pe care il are cu administratia publica locala din comuna Turnu Ruieni, cea care ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor