Gyurcsany cere boicotarea unui ziar pentru un editorial despre criminalii lui Cozma

Marti, 10 Februarie 2009, ora 22:57
5084 citiri
Gyurcsany cere boicotarea unui ziar pentru un editorial despre criminalii lui Cozma

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a cerut marti boicotarea cotidianului Magyar Hirlap, din cauza unui editorial despre asasinii handbalistului roman Marian Cozma, articol considerat rasist de seful Guvernului socialist.

"Premierul le cere institutiilor statului si companiilor publice sa isi anuleze abonamentele" si sa nu mai incheie contracte de publicitate cu cotidianul Magyar Hirlap, a anuntat marti biroul premierului, informeaza AFP, citata de NewsIn.

Aceasta decizie intervine dupa un editorial publicat luni, 8 februarie, in Ungaria, despre uciderea handbalistului roman Marian Cozma de rromi. In editorial, autorul Zsolt Bayer, criticat si in trecut pentru articole considerate antisemite, ii califica pe criminali drept "asasini animalici", pentru ca "nu sunt fiinte umane, ci animale care vor pielea" oamenilor. "Din pacate, foarte multi membri ei etniei rrome refuza coabitatea in randul poporului ungar si s-au rupt, astfel, de umanitate", a scris el.

Gyurcsany a cerut Ministerului de Interne sa lanseze o ancheta privind publicarea articolului. In replica, ziarul a calificat initiativa Guvernului drept "anticonstitutionala" si a acuzat executivul ca "incalca libertatea de exprimare".

"Este o tentativa de a ne pune intr-o situatie imposibila, care aminteste de epoca lui Rakosi sau Kadar", fosti dictatori comunisti, a declarat redactorul sef al cotidianului, Istvan Stefka. "Il sustinem 100% pe Zsolt Bayer, nu este nimic rau in ceea ce a scris", a adaugat el.

Cotidianul Magyar Hirlap, detinut de un om de afaceri, este tiparit in 20.000 de exemplare zilnic.

Peste 500 de persoane, printre care localnici din Nadlac, sportivi de la Club Municipal de Handbal Arad, dar si suporteri din Arad, Bihor si Timis au fost prezenti marti, in punctul de trecere al frontierei Nadlac, ca sa intampine cortegiul care a adus in tara trupul neinsufletit al lui Marian Cozma.

Atac nemilos la adresa lui Vinicius: ”Să nu fie fătălău, fotbalul este pentru bărbaţi"
Atac nemilos la adresa lui Vinicius: ”Să nu fie fătălău, fotbalul este pentru bărbaţi"
Fostul portar paraguayan José Luis Chilavert l-a atacat pe Vinicius într-un tweet, ca reacţie la conferinţa de presă de luni a atacantului brazilian. Atacantul a izbucnit în lacrimi când...
Clipe dramatice cu brazilianul Vinicius, care a izbucnit în lacrimi: ”Nu mai joc la fel de bine” VIDEO
Clipe dramatice cu brazilianul Vinicius, care a izbucnit în lacrimi: ”Nu mai joc la fel de bine” VIDEO
Atacantul brazilian Vinicius Junior a izbucnit în lacrimi în faţa presei luni, atunci când a fost întrebat despre rasismul la care este supus în mod regulat. Jucătorul de la Real Madrid a...
#Ferenc Gyurcsany, #boicotare Magyar Hirlap, #Marian Cozma, #criminali, #rasism , #stiri Marian Cozma