Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, retinut de DNA

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 08:25
1980 citiri
Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, retinut de DNA
Foto: Adevarul

Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, a fost retinut, sambata noaptea, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, pentru luare de mita, in forma continuata.

Alaturi de el a fost retinut si Florin Colgiu, finul sefului CJ Buzau si presedinte TNL Buzau, pentru complicitate la luare de mita, in forma continuata.

Cei doi vor fi prezentati duminica la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Seful CJ Buzau, saltat de DNA cand lua mita - il astepta pe Mos Nicolae (Video)

Cristinel Bigiu a fost adus sambata seara la sediul central al DNA, dupa ce a fost prins in flagrant in timp ce primea mita, iar procurorii au facut perchezitii la domiciliul sau si la Consiliul Judetean.

"In perioada decembrie 2013-decembrie 2014, inculpatul Bigiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul institutiei sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400 mii lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica), sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Urma ca dupa intocmirea acestor proiecte si aprobarea platilor de catre Bigiu, directorul respectiv sa remita, sub forma de mita, presedintelui CJ, jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma sa-i recupereze de la firmele care figurau, in mod fals, ca executantii celor trei proiecte", se arata intr-un comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei.

Seful CJ Buzau, prins cand lua spaga 50.000 de euro

Sursa citata precizeaza ca, in acest sens, in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul finului acestuia, aproximativ 70 mii lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi in cuantum de 130 mii lei + TVA, suma ce fusese virata unei firme identificate de acesta, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T.

"Directorul, la randul sau, primise suma mentionata de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, in august 2014, Bigiu l-a insarcinat pe acelasi director sa demareze procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma. Urma ca lui Bigiu sa-i fie remisa, ulterior, cu titlu de mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei. La 4 decembrie 2014, Bigiu i-a solicitat, in mod expres, aceluiasi director, sa-i remita pana cel mai tarziu la 8 decembrie 2014, suma convenita de 50 mii lei, indicandu-i ca intermediar o persoana de incredere a acestuia", au retinut procurorii.

Sambata, directorul i-a remis intermediarului indicat de seful CJ Buzau o suma, pentru ca, la randul sau, sa o remita acestuia.

"Tot la 6 decembrie, intermediarul i-a si remis acestuia, in parcarea din fata blocului unde isi are domiciliul Bigiu, suma de 50 mii lei, comunicandu-i ca banii i-au fost dati de catre director. Cristinel Bigiu i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 lei sa fie remisa finului acestuia, Florin Colgiu, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu, de catre intermediar. In aceeasi zi, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu, de la directorul respectiv", se mai spune in comunicatul DNA.

In dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#seful CJ Buzau retinut, #Cristinel Bigiu retinut, #sef CJ Buzau mita , #mita