Motivarea instantei: Frauda lui Marian Iancu, dejucata de "razvratirea" complicilor

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:40
2757 citiri
Motivarea instantei: Frauda lui Marian Iancu, dejucata de "razvratirea" complicilor
Foto: sport.bzi.ro

Planurile ilegale ale patronului FC Timisoara, privind operatiuni fictive cu uleiuri minerale cu scopul de a nu plati TVA, au fost dejucate de "razvratirea" complicilor sai, revoltati de autoritatea cu care acesta le cerea sa-si abandoneze familiile si sa fuga din tara pentru ascunderea urmelor.

Tribunalul Bucuresti (TB) arata in motivarea deciziei de condamnare la zece ani de inchisoare a patronului FC Timisoara, Marian Iancu, ca acesta este vinovat de faptele retinute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ca o serie de vicii grave de forma, precum si atitudinea lui Iancu fata de complicii sai au dus la "dejucarea" planurilor ilegale ale acestuia.

"Inculpatul Marian Alexandru Iancu este cel care, fara a detine calitatea de asociat sau administrator al societatii VGB Impex, dar conducand in fapt aceasta societate comerciala, beneficiind in acest sens de colaborarea inculpatilor Octavian Iancu, Constantin Margarit si apoi Mazhar Kadri Basaran, care au detinut pe rand calitatea de asociat si/sau administrator al acestei societati comerciale, a pus la punct si, apoi, in aplicare, ampla strategie de actiune avand ca scop crearea unei anumite aparente, contrare realitatii, sub aspectul provenientei unei cantitati impresionante de uleiuri minerale intrate in gestiunea VGB Impex, cu consecinta deducerii din veniturile obtinute de VGB Impex, a cheltuielilor pretins efectuate cu achizitionarea acestei cantitati de uleirui minerale, ajungandu-se la diminuarea sumelor datorate bugetului statului cu titlu de taxa pe valoare adaugata si impozit pe profit", noteaza judecatoarea Anca Saru, cea care a decis condamnarea lui Iancu.

Rolul primordial detinut de omul de afaceri Marian Alexandru Iancu, care rezulta din numeroase mijloace de proba analizate de instanta, este cel mai bine rezumat de insusi inculpatul, care in declaratia din 27 iunie 2005 a precizat: "Nimeni nu putea sa stabileasca o activitate comerciala a vreunei companii din grupul VGB, cu atat mai mult a lui Impex fara avizul meu", consemneaza judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti.

"Faptul intrarii in gestiune a acelor cantitati de uleiuri minerale rezulta din vanzarea acesteia catre terti, confirmata de documentele contabile si justificative pe care expertii desemnati in cauza de instanta, dar si expertii parte le-au avut in vedere cand au concluzionat in acest sens", se mai arata in motivarea deciziei judecatoarea.

Ceea ce nu este conform cu realitatea, noteaza magistrata, "este provenienta uleiurilor minerale vandute, acestea nefiind achizitionate de la cele sapte societati a caror activitate a fost analizata in acest dosar".

"Planul inculpatului a fost insa dejucat de neintocmirea sau viciile grave de forma, precum lipsa semnaturilor de pe notele de intrare-receptie ale documentelor care ar fi trebuit sa ateste intrarea in gestiune a uleiurilor minerale pretins achizitionate de la cele sapte societati comerciale, lipsa inacceptabila a documentelor de transport in cazurile frecvente cand tranpsortul acestor marfuri se pretinde ca s-ar fi facut prin intermediul CFR, declaratiile neconforme cu realitatea ale unor angajati importanti ai VGB Impex, printre care martorul Stelian Motroc, 'razvratirea' unora dintre membrii grupului, care, daca initial au fost de acord sa colaboreze cu inculpatul Marian Alexandru Iancu, previzibil in schimbul unor avantaje, ulterior au fost revoltati de modul mult prea autoritar in care inculpatul, tocmai pentru a se asigura ca nu se poate proba caracterul infractional al activitatii desfasurate de grup, a impus piedici in derularea fireasca a raporturilor cu membrii familiilor acestora.

Este vorba despre inculpatul George Silviu Neacsu si martorul Paraschiv Neacsu, cel dintai fiind obligat sa paraseasca tara a doua zi dupa ce martorul Paraschiv Neacsu, tatal sau, s-a confruntat cu o problema foarte grava de sanatate, contactele cu familia fiind foarte mult ingreunate", noteaza in motivare judecatoarea.

Patronul clubului de fotbal Poli Timisoara, Marian Iancu, a fost condamnat, in 28 noiembrie 2011, la zece ani de detentie in dosarul Rafo, de catre Tribunalul Bucuresti, care a decis si condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la noua ani de inchisoare, si a lui Constantin Margarit tot la noua ani.

Decizia Tribunalului a fost constestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#dosar Marian Iancu, #Marian Iancu condamnat motivare decizie , #FC Timisoara