Dosarul RAFO: 800 de milioane de lei, trei terenuri si o cladire, confiscate de la Marian Iancu

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 21:29
6425 citiri
Dosarul RAFO: 800 de milioane de lei, trei terenuri si o cladire, confiscate de la Marian Iancu
Foto: Arhiva

Sume in lei, euro si dolari, totalizand peste 800 de milioane de lei, trei terenuri si o cladire ii vor fi confiscate omului de afaceri Marian Iancu, in urma deciziei definitive de marti a Curtii de Apel Bucuresti prin care acesta a fost condamnat la 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO.

Instanta a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentand diferenta de pret intre marfa de provenienta ilicita introdusa in circuitul civil si prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului si a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari si 13.133.541 de euro, sume provenind din savarsirea infractiunilor deduse judecatii.

Totodata, ii vor fi confiscate lui Iancu un teren si o cladire din sectorul 1, un teren de 3.972 mp, din sectorul 2, si un teren de 178 mp tot in sectorul 1.

Fostul patron al clubului de fotbal Poli Timisoara Marian Iancu a fost condamnat definitiv, marti, in dosarul RAFO, la 12 ani de inchisore, pentru evaziune fiscala si spalare de bani in forma continuata, precum si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Marian Iancu, 12 ani de inchisoare in dosarul RAFO - decizie definitiva

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a marit astfel cu doi ani pedeapsa primita de Iancu, in urma judecarii cauzei la Tribunalul Bucuresti.

Fratele omului de afaceri, Octavian Iancu, a primit de asemenea o pedeapsa mai mare, de la 9 la 10 ani. Si Constantin Margarit, condamnat de tribunal la 9 ani, va face tot 10 ani de detentie.

Gheorghita Iancu si Marius Turica au ramas cu pedeapsele de 7 ani date de tribunal. Si Silviu Neacsu a ramas cu pedeapsa initiala, de 3 ani de inchisoare cu suspendare.

In schimb, pedeapsa lui Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) si a lui Elenkalan Hayrettin au crescut, cu doi ani, la 9 ani de inchisoare.

Ultimul inculpat din dosar, Basaran Kadri Mazhar, a fost condamnat definitiv de CAB, in martie, la 5 ani de inchisoare cu executare, dupa ce Tribunalul Bucuresti ii daduse 9 ani.

In 28 noiembrie 2011, Marian Iancu, pe atunci patronul al clubului de fotbal Poli Timisoara, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la zece ani de detentie in dosarul Rafo, in timp ce fratele sau, Octavian Iancu, si Constantin Margarit au primite cate noua ani. Decizia Tribunalului a fost constestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a aratat, in motivarea deciziei de condamnare a lui Iancu, faptul ca acesta este vinovat de faptele retinute de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si ca o serie de vicii grave de forma, precum si atitudinea omului de afaceri fata de complicii sai au dus la "dejucarea" planurilor ilegale ale acestuia.

Trimisi in judecata in 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar au fost judecati pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.

Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au stabilit ca Margarit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica au derulat activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB - rafinaria Rafo - societatea Tender SA - Carom SA.

Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii constituite pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice. Grupul alcatuit din cele noua persoane au uzat in activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.

Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, la 24 iunie, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marian Iancu inchisoare RAFO, #avere confiscata Marian Iancu , #inchisoare