M.J. Marinescu: Guvernul sa-si dea demisia pentru ca nu a finalizat acordul de parteneriat cu CE

Luni, 22 Iulie 2013, ora 21:30
1658 citiri
M.J. Marinescu: Guvernul sa-si dea demisia pentru ca nu a finalizat acordul de parteneriat cu CE
Foto: Twitter

Vicepresedintele PDL, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a criticat, luni, faptul ca Guvernul nu a semnat inca un acord de parteneriat cu Comisia Europeana privind atragerea de fonduri europene pe perioada 2014-2020.

De asemenea, el a cerut demisia Executivului, atragand atentia ca Romania risca sa intarzie absorbtia banilor europeni pana in 2015, in loc de 1 ianuarie 2014.

"In reuniunea Biroului Permanent de astazi (luni - n.red.) am discutat un subiect care noua ni se pare extrem de important si cu consecinte extrem de importante, dar si grave pentru Romania prin modul in care este abordat. Este vorba de acordul de parteneriat cu Comisia Europeana. (...)

Conform noilor regulamente pentru politica de coeziune, exista un acord de parteneriat care trebuie elaborat si incheiat cu Comisia Europeana. Acest acord se refera la absolut toate fondurile europene, inclusiv fondul de dezvoltare rurala si platile directe", a declarat vicepresedintele PDL, la o conferinta de presa.

Europarlamentar PDL: Acordul de parteneriat cu UE trebuia supus consultarii publice

"Este vorba de peste 39 de miliarde de euro in acest acord.(....) Comisia trimite periodic un document cadru pentru elaborarea acordului care tine cont de negocierile intre Parlament si Comisie pe toate regulamentele si in special pe regulamentul comun pentru toate fondurile.

Ultimul astfel de document cadru a fost trimis la sfarsitul lui aprilie. Documentul trimis de Guvernul Ponta este datat 31 mai. Din informatiile pe care eu le am de la Comisie, acest document este in continuare imatur, asa cum a fost caracterizat la prima incercare in februarie", a completata acesta.

Marinescu a explicat ca, procedural, numai dupa incheierea acordului se pot elabora programele operationale sectoriale si se poate da drumul la "bucataria de accesare a fondurilor europene care, sa tineti minte, poate sa inceapa de 1 ianuarie 2014".

"Dupa parerea mea, nu este posibil sa inceapa in situatia in care se afla acest acord in acest moment si cred ca ar trebui sa vina alt Guvern sa faca ceea ce acest Guvern Ponta nu a fost in stare sa faca.

Este o situatie foarte periculoasa pentru fondurile europene 2014 care ar putea contribui foarte mult la trecerea peste criza, la cresterea economica, la crearea de locuri de munca, mai ales, lucruri care ne intereseaza foarte mult. Aceasta propunere a Guvernului nu se bazeaza pe niciun fel de strategie elaborata, asa cum ar fi trebuit, in agentiile de dezvoltare regionala din toata tara", a declarat Marian Jean Marinescu.

M.J.Marinescu: CE monitorizeaza ce se intampla la Bucuresti, cazul Fenechiu va fi in raport

"Acest document este complet imatur, nu are niciun fel de baza, nu tine cont de Strategia 2020 (Strategia Europa 2020 - n.red.). Deci, dupa parerea mea, chiar cu eforturi, nu cred ca vom putea fi in situatia de a accesa fonduri de la 1 ianuarie 2014.

Vom incepe, probabil, tocmai din 2015 sa accesam fonduri.(...) Deci, dupa parerea mea, acest Guvern trebuie sa-si dea demisia, trebuie sa plece, pentru ca banii europeni pe 2014-2020 sunt un subiect foarte important pentru Romania in urmatoarea perioada. (...)

Nu exista niciun fel de colaborare intre ministri. Se vede clar ca nu s-a facut o coordonare a acestui document, nici de catre ministrul Teodorovici, nici de catre primul-ministru Ponta", a adaugat el.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Marian Jean Marinescu demisie Guvern, #Marian Jean Marinescu acord CE, #Marian Jean Marinescu Guver acord CE , #stiri Marian-Jean Marinescu