Marian-Jean Marinescu: UE nu e Inalta Poarta. Guvernantii, tendinta accentuata catre Est Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 12:11
2733 citiri
Marian-Jean Marinescu: UE nu e Inalta Poarta. Guvernantii, tendinta accentuata catre Est Interviu

Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al Grupului PPE-DE, este de parere ca Romania nu are perspective prea luminoase pentru a fi acceptata in Schengen in perioada urmatoare, si, cu toate ca legarea aderarii de MCV este incorecta, trebuie aratat ca justitia romana face progrese, cel putin in ceea ce priveste procesele de coruptie.

Marinescu si-a expus, intr-un interviu acordat Ziare.com, prioritatile pentru noua sesiune a Parlamentului European si opiniile in ceea ce priveste alegerile europarlamentare din 2014.

Ce prioritati aveti in noua sesiune a Parlamentului European?

In aceasta toamna trebuie votate rapoartele referitoare la 2014-2020, in special bugetul, si in al doilea rand toate rapoartele legate de cadrul financiar, rapoartele orizontale, insemnand toate politicile europene: agricola, de coeziune, transport, cercetare.

Prima prioritate este sa urmarim aceste rapoarte europene si sa vedem sa nu se strecoare ceva care sa fie "daunator" Romaniei. Si sunt suficient de multe, trebuie sa avem grija la agricultura, coeziune, la transporturi in special, sa vedem sa ramana proiectele pe care noi le-am introdus cu destula munca.

Mai este inca un aspect, referitor la regula n+3 care ar trebui sa se aplice si in acest cadru financiar pana in 2013, care ne-ar permite sa avem un an in plus pentru cheltuirea banilor repartizati in exercitiul financiar 2007-2013. Ca o paranteza, as vrea sa va imaginati cam ce ar insemna 3 ani - 2014-2015-2016, in care Romania ar putea sa cheltuiasca bani din exercitiul financiar pana in 2013 si din exercitiul financiar pana in 2020. In jur de zece miliarde de euro pe an! Comparati cu bugetul Romaniei.

O sa constatati ca nu o sa fie ceva extraordinar pentru Romania, ci o minune. Eu nu cred ca acest Guvern este in stare sa faca acest lucru, pentru ca nu a fost in stare sa promoveze, sa elaboreze proiectul de acord cu Comisia, care este prima conditie. Este evident ca atata vreme cat nu esti in stare sa faci acel acord, nu poti sa faci mai departe. Plus ca au copiat de la Comisie. Ceea ce am inteles ca a iritat foarte tare pe cei de la Comisie, mi se pare absolut normal, mai ales ca au copiat din documentele de lucru ale Comisiei.

Mai departe, am subiectele la care sunt eu raportor, am si doua rapoarte din cele in jur de 60 referitoare la buget, unul este pe sistemul Galileo, GPS european. Acesta este inchis din punct de vedere al negocierilor, mai am doua voturi de trecut, in Comisie si plenul Parlamentului si inca unul indirect, in Consiliu. Sper ca nu va fi o problema.

Mai am unul care se refera la fondul de securitate european pe 2014-2020, partea pentru frontiere externe, acolo inca am negocieri in curs, am o disputa cu Consiliul pe bani, pentru ca vreau sa directionez banii catre lucruri concret si foarte clare, care sa mareasca securitatea la frontiere. Consiliul ar vrea sa ia banii si sa faca ce vrea cu ei. Se cheama suport operational, adica sa mai cumparam niste masini, ceea ce se face in mod obisnuit.

Mai am in comisia pentru transport un raport extrem de important, cel pentru cerul european, care inseamna un Schengen pe cer; din pacate, ceea ce se intampla pe pamant, adica eliminarea granitelor, nu se intampla si in aer. Exista inca granite, ceea ce duce la zboruri mai lungi, costuri mai mari, preturi la bilete mai mari. Acum cinci ani am fost raportor pe pachetul 2, am avut mare opozitie de la statele membre, am reusit sa il trec pana la urma, acuma probabil va fi de trei-patru ori mai greu, se opun unele state membre, din motive care nu sunt in legatura cu partea tehnica, ci chestii politice, se opune mai ales zona de sindicat, se considera ca se vor pierde slujbe.

Controlorii de trafic au si anuntat o greva pe 12 octombrie, sper sa ies viu din aceasta nenorocire. Mai sunt si alte lucruri pe care le am... dar sa spunem ca pe alea le facem in timpul liber, cat o mai fi el.

Urmeaza europarlamentarele in 2014. Ce teme va asteptati sa apara?

Pai cum ne-am obisnuit: unii vor mari pensiile, salariile, vor spune ca altii le-au taiat, vor spune ca aduc bani in Romania foarte multi. Eu sper ca oamenii au inteles de-acum cinci ani ca nu e asa si ca se vor uita la niste teme europene. Noi din PDL vom incerca sa explicam inca o data importanta Uniunii Europene, faptul ca am avut un hop anul trecut, cand cineva a incercat aproape sa ne scoata din Uniune si sa ne alipeasca la Est, nu sunt sigur ca s-a terminat aceasta dorinta.

S-ar putea sa avem, sper eu, si o discutie despre Europa la europarlamentare, sa discutam despre locul nostru in Europa, despre ceea ce am facut fiecare in Europa, despre faptul ca Uniunea nu este Inalta Poarta ci dimpotriva, solutia care poate sa aduca rezolvarea multor probleme in Europa, nu numai noua. Si ca trebuie neaparat sa ramanem in aceasta zona... cei care sunt acum la guvernare au o tendinta foarte accentuata catre Est.

Cum ar trebui sa arate lista PDL la europarlamentare?

Numarul unu, numarul doi... numarul 32 si in plus rezervele. Nu pot sa spun eu cum ar trebui sa arate, pot sa spun doar ca ar trebui sa il aiba pe domnul Stolojan pe primul loc. In rest, vom trai si vom vedea.

Ce parere aveti despre incercarile unor partide romanesti de a se asocia PPE?

Stiti cum este, puterea atrage intotdeauna, si PPE este partidul care a facut Europa. Familia politica crestin-democrata a construit Uniunea. In anii '50, toti cei care au construit UE sunt din aceasta familie: Schuman, Adenauer, De Gasperi, absolut toti. Este familia politica ce a facut eforturi si presiuni cateodata pentru o mai mare integrare, reguli comune, care a inteles pericolul fata de dezvoltarea altor zone - Asia, America Latina, si a inteles faptul ca singure, statele membre nu pot sa reziste acestor provocari si atunci trebuie o forta mai mare, de 500 de milioane de cetateni.

PPE e grupul cel mai mare in Parlamentul European si dupa perioada aceasta de criza si dupa tot ce s-a intamplat in Europa, si cu cresterea populismului si extremismului, va fi tot cel mai mare grup. Atunci, probabil, doresc sa fie alaturi de cel mai mare grup.

Numai ca, dupa parerea mea, toti, fara exceptie, o fac din niste motive pur si simplu personale, pentru ca eu am mai vazut tari in care dreapta s-a divizat si au fost pe politica interna mari necazuri si numai in momentul cand a venit cineva sa uneasca dreapta in jurul partidului care era cel mai mare in acel stat, asa s-a intamplat si in Bulgaria, Cehia, Franta, Italia...

Cine face acest lucru... adica sa faci tot felul de mici bucatele ca sa fii tu sef... fara a avea nimic in spate si apoi sa spui despre celalalt ca nu face bine ce face si sa se uneasca cu el, adica cu cine sa se uneasca? Daca tot nu face bine ce face, atunci sa faca el bine si sa ajunga acolo sus unde este.

Nu inteleg liberalii ce... sau cel putin, n-am auzit decat tot felul de zvonuri, dar nu inteleg care e rationamentul. Tot tine de politica interna, n-are nicio legatura cu politica europeana.

Tine de oportunism...?

Nu, tine de speranta lor desarta, ca vor ramane doua partide, liberalii si socialistii, in Romania, si unii sa fie de dreapta si unii de stanga. Cum poti sa crezi tu ca esti de dreapta, tu liberal, cand sprijini tot ceea ce se intampla in acest moment in Parlament.

Este ceva inimaginabil ce se intampla, n-au nicio legatura cu dreapta, este un partid care e subjugat unui singur tel, care nu se va intampla, ca presedintele partidului sa ajunga presedintele tarii, si altceva nu mai gandesc deloc. Nu gandesc ce se intampla in tara, ce se intampla cu oamenii, au ajuns un partid populist pur si simplu.

Pana la urma considerati asadar ca se va unifica dreapta romana...

La un moment dat, da. Dar, acum, cinstit vorbind, multa lume vorbeste despre unificare. A cui cu cine? Eu cred ca dreapta exista, e Partidul Democrat Liberal, a avut un scor mai mic la alegeri, dupa o guvernare extrem de dificila, si restul sunt niste povesti inventate doar ca sa incerce sa muste cate o bucatica din dreapta. Nu se poate spune "a unifica dreapta".

Inteleg daca sunt doua partide cu ceva experienta in spate, sa aiba niste batalii electorale in care au castigat ceva, cat de cat, dar sunt unele partide care au cate 10-30 de voturi intr-un judet si considera ca trebuie sa se unifice dreapta cu ei, cu ei pe primul loc. Mi se pare complet neproductiv sau au un altfel de interes, invers, sa incerce sa farame dreapta.

Cand va reveni dreapta la putere?

In 2016, cel mai tarziu.

Avem doi noi europarlamentari cercetati penal in PE, domnii Hellvig si Silaghi....

Da, nu stiu cum, dar in ultimul an si cateva luni, am reusit sa ne stricam imaginea pe care cat de cat o mai reparasem, cu eforturi destul de mari. Evenimentele de anul trecut au adus o imagine extrem de aiurea. Faptul ca s-au ales peste 100 de parlamentari in plus in loc de in minus, nu inteleg cum e sa fii parlamentar de pe locul trei... S-au intamplat foarte multe lucruri, nu va spun de ce se intampla cu cainii... Avem o problema cand in capitala tarii, intr-un parc, s-a intamplat ce s-a intamplat, ar trebui sa punem capetele jos si sa incercam sa reparam rapid acest lucru.

Avem un guvern care a pierdut nu stiu cati ministri, ca le-am pierdut numarul, zece-paisprezece, pe diverse motive legate nici macar de incompetenta, ca ar trebui sa plece toti, dar in legatura cu legea. Acuma avem PE, iarasi nu inteleg de ce trebuie sa vii aici, cred ca cel mai bine ar trebui sa stai acasa sa iti rezolvi problema si cu asta basta.

Am trecut de episodul Severin, unde am vazut pentru prima oara si ultima oara in plenul Parlamentului cum se huiduie, in momentul cand s-a anuntat ca nu-si da demisia. Acum avem o noua problema. Avem si alti parlamentari care au cereri de ridicare a imunitatii, dar sa pleci din pozitia de ministru si sa vii in PE, cand ai niste probleme, este evident ca e o manevra, o incercare de a face ceva, nu stiu ce, pentru ca aici procedurile merg foarte repede.

Deci raspunsul este: nu e bine ce se intampla pentru imaginea Romaniei.

Ce sperante mai avem legat de Schengen?

Nu stiu, din pacate mi-e greu sa am o opinie optimista, vom vedea in decembrie daca vom avea speranta sa fim pe ordinea de zi a Consiliului JAI si sa aiba o concluzie pozitiva, sa intram in trepte. Da am destul de multe retineri, nu stiu daca raportul pe MCV va fi pozitiv, chiar daca eu consider ca este incorect si nedrept sa se foloseasca acest raport la Schengen, este impotriva regulilor Uniunii.

Avem Olanda care are mari probleme cu acest lucru, dupa cum vedeti si cu ridicarea restrictiilor pe piata muncii, le leaga pe cele doua, n-au niciun fel de legatura. Ori in Schengen ori in afara, tot aceleasi drepturi le avem. 90 de zile pe teritoriul altui stat decat cel de rezidenta, vrei sa stai mai mult, dovedesti ca ai mijloacele financiare sa o faci.

Pe de alta parte si Germania si Franta mai au ceva probleme, mai e si Finlanda, e incorect ce se intampla fata de Romania, ne-am indeplinit foarte corect sarcinile primite, avem frontiere, mai ales cea maritima, securizate cum nu cred ca au unele state in Europa. Frontiera marina a Frantei care s-a impotrivit in prima faza putem sa spunem ca e svaiter, asta e realitatea, e un raport Schengen. Nu stiu daca vom avea sansa sa avem o decizie pozitiva in decembrie.

Va mai spun ceva: in astfel de situatii depinde mult si de presedintie. Acum presedintia rotativa este asigurata de Lituania. Un stat micut. La anul in prima parte va fi Grecia. Nu mai fac alte comentarii.

Apropo de MCV, vi se pare ca a facut progrese justitia romana in ultima vreme?

Eu cred ca trebuie sa ne uitam si la ce inseamna coruptia. Ce inseamna activitatea justitiei impotriva coruptiei. Si in ultima perioada s-au vazut multe cazuri. Dar in acelasi timp trebuie sa ne uitam si la partea cealalata a activitatii justitiei, am inceput sa uitam.

Sunt foarte multi oameni, care n-au probleme cu coruptia, dar au cauze in justitie: legat de pamant, comerciale... Sunt foarte multi oameni afectati, numai daca va uitati la numarul de procese legate de pamant.

Pe partea de coruptie cred ca, asa cum se vede, justitia, in ceea ce priveste politicienii, actioneaza asa cum trebuie sa actioneze.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Marian Jean Marinescu alegeri europarlamentare, #Guvern Ponta Rusia Uniunea Europeana , #stiri Marian-Jean Marinescu