Cine e Marian Munteanu, noul candidat PNL la Primaria Capitalei: De la liderul studentilor, la alianta cu Virgil Magureanu

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 19:27
9707 citiri
Cine e Marian Munteanu, noul candidat PNL la Primaria Capitalei: De la liderul studentilor, la alianta cu Virgil Magureanu
Foto: Captura B1 TV (Arhiva)

Lider al demonstratiilor din Piata Universitatii, din iunie 1990, Marian Munteanu este pentru prima oara desemnat candidat pentru Primaria Capitalei, din partea PNL, urmand sa se inscrie in acest partid.

Marian Munteanu, nascut pe 19 iunie 1962, este profesor asociat la sectia de Etnologie a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind membru al mai multor asociatii civice. Este licentiat al Facultatii de Litere (1991), Universitatea din Bucuresti, specializarea romana-portugheza.

Este doctor al Universitatii din Bucuresti, specializarea etnologie si folclor (magna cum laude, 2005), cu teza "Folclorul detentiei - Ideea de libertate in cultura traditionala romaneasca".

Propunere soc a PNL pentru Capitala: Marian Munteanu (Surse Ziare.com)

Marian Munteanu a participat la Revolutia Romana din 1989, in Bucuresti. A fost unul dintre liderii demonstratiei studentesti din Piata Universitatii din iunie 1990, demonstratie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de dupa prabusirea regimului comunist, scrutinul fiind castigat de Ion Iliescu si FSN. Unul dintre punctele forte al revendicarilor din Piata Universitatii a fost lustratia, respectiv inlaturarea din viata publica a fostilor nomenclaturisti.

Demonstratiile din Piata Universitatii au culminat cu venirea minerilor in Bucuresti, prima "mineriada" soldandu-se cu violente. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat si apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat in sediul Universitatii si batut de minerii, fiind transportat in stare grava la spital. A fost arestat din nou patru zile mai tarziu, incarcerat la Jilava si eliberat dupa doua luni de detentie.

Dupa adoptarea Constitutiei din 1991, Marian Munteanu a infiintat organizatia "Miscarea pentru Romania", activa din 1992 pana in 1995, potrivit site-ului sau oficial.

Potrivit aceleiasi surse, in 2000, Marian Munteanu are discutii cu Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea data presedinte al Consiliului National al Partidului Unitatii Nationale Romane (PUNR), in vederea unei colaborari politice. Druc ii propune sa candideze la presedintia Romaniei, propunere confirmata apoi de intreaga conducere a PUNR, partid condus de Valeriu Tabara.

Potrivit platformei politice prezentate, Marian Munteanu propunea "regenerarea clasei politice prin promovarea noii generatii de specialisti formati dupa 1989", el precizand ca daca proiectul sau este agreat se va inscrie in PUNR si va candida pe listele acestui partid.

E oficial: Marian Munteanu, propus drept candidatul PNL la Primaria Capitalei

La scurt timp, PUNR face Alianta Nationala, rezultata din fuziunea PUNR cu partidul condus de fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu (Partidul National Roman). Desi congresul aliantei accepta initial proiectul lui Marian Munteanu, conducerea executiva respinge candidatii tineri de pe listele pentru alegerile legislative.

Cu un scor de 1% in alegerile generale, Alianta Nationala se desfiinteaza, iar Valeriu Tabara si Mircea Druc au intrat Partidul Democrat condus de Traian Basescu.

Marian Munteanu nu a detinut functii sau demnitati publice si nu a fost angajat al vreunor institutii ale statului, toate functiile detinute in diferitele organizatii civice sau neguvernamentale au fost onorifice (neretribuite).

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Marian Munteanu biografie, #Munteanu candidat PNL Bucuresti , #candidat PNL