Deruta in USL dupa anuntul anularii mini-recensamantului

Miercuri, 08 August 2012, ora 07:42
10328 citiri
Deruta in USL dupa anuntul anularii mini-recensamantului
Foto: Arhiva

Reprezentantii de marca ai USL din tara au fost luati prin surprindere de anuntul premierului Victor Ponta privind anularea mini-recensamantului.

Alesii locali cu greutate ai USL, in a caror sarcina ar fi cazut organizarea mini-recensamantului, nu s-au asteptat deloc ca acesta sa fie anulat. Intrebati de Ziare.com cum comenteaza decizia premierului, ei au reactionat cu nervozitate, preferand sa se eschiveze de la un raspuns concret.

Ponta: Nu mai facem mini-recensamant

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, a declarat ca anularea recensamantului pe motiv ca este boicotat de PDL reprezinta o solutie buna.

"Aici, la noi, Boc a zis ca nu are capacitatea si nici chef sa faca recensamant, si discutam de un oras de 400.000 locuitori. E clar ca neclaritatile de pe lista electorala se datoreaza primarilor PDL, tot ei se opun acum incercarilor de a le curata si a le aduce la normalitate. E clar ca vor sa isi sustina idolul, pe Traian Basescu", a spus Uioreanu.

"Recensamantul ar fi fost o solutie, dar cu acest boicot nu ne mai puteam incadra in timp. La comune era foarte simplu de aflat cati sunt pe liste, dar la oras este o problema, mai ales daca si primarul se opune. Evidentele exista la sat, acolo se vad care sunt morti, care sunt dusi. A trebuit sa se gaseasca acum o alta solutie, astept indicatii clare", a completat liderul liberal.

Mult mai putin intelegator s-a manifestat presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan (PSD). Cu un ton nervos, el a declarat pentru Ziare.com ca asteapta explicatii de la premierul Victor Ponta.

"Nu stiu ce a gandit Guvernul, vreau sa aflu si eu de la premier si de la responsabilii guvernamentali ce au avut in vedere cand au luat aceasta hotarare", a spus Oprisan.

Un alt reprezentant de seama al PSD din teritoriu, presedintele Consiliului Judetean Braila, Bunea Stancu, era si el foarte agitat.

"Lasa-ma sa ma documentez, aici e de munca la Consiliul Judetean, sunt cu capul plin de hartii", s-a eschivat Stancu.

PDL: Este o revenire la normal

Europarlamentarul PDL Cristian Preda apreciaza ca decizia de anulare a recensamantului reprezinta o "revenire la normal".

"Daca s-ar fi facut o operatiune de tipul celei pe care a avut-o in vedere Guvernul saptamana trecuta, si anume o stabilire a numarului votantilor la o luna dupa ce se termina referendumul, nimeni n-ar fi recunoscut asa ceva. Este o revenire la normal", a declarat Preda pentru Ziare.com.

"Invalidarea trebuia facuta saptamana trecuta, dar, prin Ministerul de Interne, Guvernul a blocat-o, adica a pus judecatorii Curtii in imposibilitatea de a decide, fiind ca Ministerul de Interne a trimis date contradictorii. Si a pus judecatorii intr-o situatie imposibila. Judecatorii au procedat corect, cerand sa li se livreze o versiune a listei electorale si nu mai multe. De asta cred ca Guvernul este responsabil pentru toata aceasta operatiune. (...) Este vorba de datele deja trimise. Datele existau. Este pur si simplu vorba despre confirmarea unor date deja publicate. S-a intrat intr-o capcana intinsa de Ministerul de Interne, care a dat date contradictorii.

Nicaieri in lume, nici in cele mai fragile state, nu se stabileste numarul votantilor dupa referendum. Si atunci cred ca Ponta a inteles ca nu are niciun fel de sansa sa castige reinventand corpul cetatenilor dupa referendum si s-a repliat", a mai spus europarlamentarul PDL.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, intr-o sedinta de Guvern, ca mini-recensamantul programat pentru identificarea numarului de cetateni cu drept de vot a fost anulat.

"Ideea initiala a unui mini-recensamant nu poate functiona. Vedem ca boicotul continua, riscam ca rezultatele sa nu fie reale, daca ni se tranteste usa in nas", le-a transmis Ponta ministrilor.

Victor Ponta a cerut ministrilor implicati sa verifice prin "mijloace administrative", daca pe listele electorale permanante s-au aflat la data referendumului si persoane decedate sau fara cetatenie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Uioreanu recensamant liste electorale, #Oprisan recensamant liste electorale, #USL anulare recensamant, #Cristian Preda recensamant , #PSD