Oprisan cere uninominal si pentru presedintii consiliilor judetene

Joi, 28 Februarie 2008, ora 14:42
819 citiri
Oprisan cere uninominal si pentru presedintii consiliilor judetene

Marian Oprisan (foto), presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea,a afirmat, joi, ca va propune PSD sa conditioneze votul pentrul legea uninominalului de introducerea unor prevederi prin care si presedintii de CJ sa fie alesi prin acelasi sistem de vot, informeaza NewsIn.

"PSD trebuie sa conditioneze votul grupurilor parlamentare din PSD de alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal", a spus Oprisan.

In opinia presedintelui CJ Vrancea, Romania, ca si stat membru UE, trebuie sa vada ca, la nivel administrativ, un rol important pe viitor il vor avea autoritatile locale si mai putin Executivul.

"Eu cred ca in Romania, componenta a UE, viitorul nu este al Guvernului, este al autoritatilor locale asa cum e in toata Europa in acest moment. Este logic sa adoptam votul uninominal , atat la Camera Deputatilor cat si in ceea ce-i priveste pe presedintii de consilii judetene", a explicat Oprisan.

Potrivit social-democratului, respingerea de catre celelalte partide, in comisia de cod electoral, a amendamentului PSD care stipula si alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal, arata ca fomatiunile politice, cu exceptia PSD, nu doresc acest lucru.

"Eu cred ca PSD trebuie sa spuna ferm si sa arate intregii natiuni faptul ca in realitate celelalte partide nu-si doresc votul uninominal. Presedintele Basescu are dreptate in sensul ca unele partide parlamentare nu-si doresc votul uninominal", a adaugat Marian Oprisan.

Pareri diferite de ale lui Oprisan au avut Ion Iliescu si Adrian Nastase, ambii admitand ca unii alesi locali ai partidului se impotrivesc votului uninominal.

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat tot joi ca din informatiile sale, o mare parte din primari se impotrivesc comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, atentionand totodata ca PSD are o responsabilitate mare daca propune un asemenea demers.

"Parerile sunt foarte impartite. Am fost zilele trecute la o intalnire cu 450 de primari de comune, i-am intrebat ce parere au daca ar dori alegeri simultane locale si parlamentare si jumatate au fost pentru, ceilalti au fost impotriva. Intr-adevar este o situatie destul de complicata, va fi o responsabilitate foarte mare la nivelul nostru", a declarat Nastase.

El a adaugat ca a pregatit un material "foarte amplu" pe acest subiect care va fi discutat la inceputul saptamanii viitoare.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune si el ca unii alesi locali sunt impotriva votului uninominal. Astfel, intrebat daca stie ca ar exista nemultumiri printre alesii locali ai PSD pe acest subiect, Iliescu a raspuns: "Probabil ca sunt si oameni impartiti care considera ca votul uninominal nu e democratic pentru ca deschide calea celor care au bani". Liderul PSD a spus ca si presedintii CJ ai PSD "sunt si ei impartiti" in legatura cu acest subiect, dar a spus ca nu are informatii potrivit carora acestia ar ameninta ca demisioneaza pentru ca PSD nu a reusit sa introduca alegerea prin uninominal si a sefilor de consilii judetene.

Comisia de cod electoral a respins marti propunerea deputatului PSD Victor Ponta de introducere a votului uninominal si la alegerea presedintilor de Consilii Judetene, insa amendamentul va fi discutat in plenul Camerei Deputatilor, odata cu raportul final la Legea uninominalului.

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#uninominal, #alegeri, #conditionat , #PSD