Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marian Sarbu, cel mai bun ministru al Muncii de dupa '89 - sondaj

Luni, 16 Mai 2011, ora 20:55
3992 citiri
Marian Sarbu, cel mai bun ministru al Muncii de dupa '89 - sondaj
Foto: Arhiva

Marian Sarbu, actualul presedinte al UNPR, a fost votat, intr-un sondaj Ziare.com, drept cel mai bun ministru al Muncii, de dupa Revolutie.

Sarbu (fost PSD) a obtinut 39,22% din voturile cititorilor Ziare.com, care au participat la sondaj, fiind urmat tot de un fost ministru PSD, Alexandru Athanasiu, care a obtinut 22,88% din voturi.

Pozitia a treia este ocupata de ultimul ministru al Muncii, Ioan Nelu Botis - 7,84% -, care si-a dat demisia, in luna aprilie a anului in curs, dupa ce a fost implicat intr-un scandal cu fonduri europene.

Dan Mircea Popescu o obtinut 5,23% din voturi, ocupand pozitia a patra, fiind urmat de Paul Pacuraru - 3,85%, Gheorghe Barbu - 2,83%, Smaranda Dobrescu - 2,32%, Mihnea Marmeliuc - 1,16%, Mihai Seitan - 0,65% si Catalin Zamfir - 0,44%.

13,58% dintre votanti considera, insa, ca un alt ministru a obtinut cele mai bune performante.

La sondajul care s-a desfasurat in perioada 30 aprilie 2011 - 14 mai 2011 au participat 1.416 persoane.

Istoria postcomunista a Ministerului Muncii si cei care l-au condus de-a lungul anilor

Pe 5 ianuarie 1990, in Guvernul Petre Roman I, a fost numita ministru al Muncii si Ocrotirilor Sociale MIHNEA MARMELIUC. In timpul sau, este adoptat Decretul-lege privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la un an (18 ianuarie 1990) si Decretul-lege privind trecerea la saptamana de lucru de 5 zile in unitatile de stat (14 martie 1990).

Pe 28 ianuarie 1990, denumirea ministerului se schimba in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, iar locul lui Marmeliuc este luat de CATALIN ZAMFIR. Pe 7 ianuarie 1991, este adoptata Legea privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, iar pe 8 februarie 1991 este publicata Legea privind contractul colectiv de munca. Tot pe timpul lui Zamfir mai este adoptata si Legea conflictelor de munca (11 februarie 1991).

Pe 30 aprilie 1991, in urma unei remanieri guvernamentale, Zamfir ii preda inapoi portofoliul Muncii lui Marmeliuc. Pe 26 iulie 1991 este adoptata Hotararea de Guvern privind organizatiile patronale ale regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital integral de stat.

Sub aceeasi titulatura, in timpul Guvernului Theodor Stolojan, ministerul este condus, incepand cu 16 octombrie 1991, de DAN MIRCEA POPESCU, pana in 19 noiembrie 1992. Popescu ramane in fruntea institutiei si in timpul Guvernului Nicolae Vacaroiu, pana pe 11 decembrie 1996. Pe timpul lui Popescu au fost adoptate doua legi importante - Legea protectiei muncii (12 iulie 1996) si Legea privind contractul colectiv de munca (16 octombrie 1996).

La 12 decembrie 1996, portofoliul este preluat de ALEXANDRU ATHANASIU, sub guvernarea lui Victor Ciorbea. La 29 decembrie are loc o remaniere, insa Athanasiu ramane ministru pana in 22 decembrie 1999, si in Guvernul lui Radu Vasile.

In timpul lui Athanasiu, la 9 iulie 1998, se infiinteaza Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca.

Cu Mugur Isarescu la conducerea Executivului, Ministerul Muncii a fost preluat de SMARANDA DOBRESCU, la data de 22 decembrie 1999. Fostul deputat PSD a condus ministerul pana pe 28 decembrie 2000. In timpul sau a fost infiintata Inspectia Muncii (16 iunie 1999). Totodata, pe 12 noiembrie 1999 se adopta si Legea conflictelor de munca.

Mai mult, pe 17 martie 2000, este adoptata Legea pensiilor si a altor asigurari sociale si se infiinteaza Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), institutie care avea ca scop gestionarea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Odata cu plecarea Smarandei Dobrescu, se schimba si denumirea ministerului in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. In fruntea institutiei vine MARIAN SARBU, din partea PSD, sub premierul Adrian Nastase. Sarbu venea din randurile sindicalistilor, el regasindu-se printre fondatorii CNSRL, organizatie ce mai tarziu avea sa se uneasca cu miscarea sindicala CSI Fratia, a lui Miron Mitrea, rezultand CNSRL Fratia.

In timpul lui Sarbu sunt adoptate Legea Patronatelor (10 iulie 2001), Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (16 ianuarie 2002), Legea privind egalitatea de sanse intre femei si barbati (8 mai 2002), Legea privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale (5 iunie 2002), Codul Muncii (24 ianuarie 2003) si Legea Sindicatelor (24 ianuarie 2003).

Totodata, este infiintata in aprilie 2005 si Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse intre Femei si barbati (ANES), institutie insarcinata cu implementarea principiului Egalitatii de sanse intre femei si barbati si a politicilor referitoare la accesul la angajare, pregatirea profesionala si promovarea, precum si la conditiile de munca.

Din 2003 Sarbu devine ministru pentru Realatia cu Partenerii Sociali, iar numele intitutiei este din nou modificat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Locul ii este luat mai intai, pentru un an, de ELENA DUMITRU (19 iunie 2003 - 14 iulie 2004), iar apoi portofoliul ajunge din nou in mainile lui DAN MIRCEA POPESCU (14 iulie - 28 decembrie 2004).

In timpul noului mandatului lui Dan Mircea Popescu este adoptata Legea privind fondurile de pensii administrate privat (18 octombrie 2004).

Urmeaza apoi guvernarea Aliantei DA, cu liberalul Calin Popescu Tariceanu premier si Traian Basescu presedinte. Ministru al Muncii devine GHEORGHE BARBU, de la PD, pe data de 29 decembrie 2004. El a stat in fruntea ministerului pana pe 5 aprilie 2007. In timpul sau se infiinteaza Inspectia Sociala (21 decembrie 2006).

Pe 5 aprilie 2007 se schimba si denumirea ministerului in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, iar ministru devine PAUL PACURARU, de la PNL, ramanand in functie pana la 24 septembrie 2008.

In timpul mandatului lui Pacuraru se infiinteaza Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale (24 octombrie 2007), care are ca obiectiv principal administrarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru plata prestatiilor sociale.

Urmeaza in fruntea ministerului MARIANA CAMPEANU, tot de la PNL, care a condus institutia din 25 septembrie 2008 pana pe 22 decembrie 2008. Pe 24 decembrie 2008 Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse devine Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, modificare facuta pentru stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale.

In urma aliantei dintre PSD si PD-L, sub guvernul condus de Emil Boc, ministerul Muncii este preluat din nou de social-democratul MARIAN SARBU, care ramane la carma institutiei pana pe 2 octombrie 2009, cand se destrama coalitia. Interimatul este preluat de GHEORGHE POGEA, care cumuleaza functia cu cea de ministru al Finantelor pana pe 23 decembrie 2009.

Ministru devine la acea data MIHAI SEITAN, care nu ramane in fruntea institutiei decat pana pe 3 septembrie 2010, cand este remaniat. Locul ii este luat de IOAN NELU BOTIS, care dupa ce a fost contestat atat de Opozitie, cat si de sindicate, modificand Codul Muncii si Legea Dialogului Social, a demisionat dupa un scandal cu fonduri europene.

Mai exact, presa a aflat ca intr-un imobil detinut de o firma a sotiei sale in Bistrita isi desfasoara activitatea Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, care deruleaza un proiect european in valoare de 2,13 milioane de lei. Proiectul a primit aviz din partea unei agentii aflate in subordinea Ministerului Muncii. Sotia ministrului Muncii a fost consilier in cadrul asociatiei, functie din care si-a dat demisia cu o zi inainte ca Botis sa renunte la minister.

Dupa ce interimatul a fost preluat, initial, de secretarul de stat NICOLAE IVASCHESCU, au inceput sa apara informatii legate de averea si studiile acestuia, motiv pentru care premierul EMIL BOC a preluat el si acest portofoliu si, pana la data publicarii acestui articol, asa a ramas situatia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Marian Sarbu ministru Muncii, #ministru Muncii Romania comunism, #cel mai bun ministru Muncii, #cel mai prost ministru Muncii , #ministrul Muncii
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Iliescu a dat cei mai buni ministri ai Romaniei :)))
Poza Lynn Dick
Lynn Dick
rank 5
Pai,daca e facut de ziare .com,e la fel de credibil ca si cele comandat ede Realitatea Tv sau Antenele lui Voiculescu