Procesul Videanu si Vanghelie, suspendat pentru ca niciunul nu s-a prezentat

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 22:36
2026 citiri
Procesul Videanu si Vanghelie, suspendat pentru ca niciunul nu s-a prezentat

Procesul de la Judecatoria Sectorului 2, in care fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, il acuza pe primarul Primariei Sectorului 5, Marian Vanghelie, de calomnie si ii cere daune morale in valoare de 110.000 lei, a fost suspendat, pentru ca acestia nu s-au mai prezentat in instanta.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 2 au suspendat judecarea procesului "in baza articolului 242 punctul 2 din Codul de Procedura Civila", care prevede ca instanta suspenda judecarea cauzei dupa ce "nici una dintre parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii".

Decizia poate fi, insa, atacata cu recurs. De mentionat faptul ca, in prezent, Adriean Videanu si Marian Vanghelie fac parte din alianta dintre PD-L si PSD, aflata la guvernare.

Mihai Trofaila, avocatul actualului ministru al Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca nu stie daca Videanu va continua sau nu procesul. El a spus, insa, ca fostul primar general al Capitalei poate cere, in orice moment, repunerea pe rol a dosarului.

Reamintim ca Judecatoria Sectorului 2 a inregistrat, in data de 26 septembrie 2007, cererea de chemare in judecata a primarului Capitalei, Adriean Videanu, impotriva lui Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5, pentru calomnie, in care se solicita daune morale in valoare de 110.000 RON.

"Incepand cu luna iulie 2007, profitand de expunerea mediatica pe care i-o confera pozitia de Primar al Sectorului 5, Bucuresti, si de presedinte al organizatiei PSD Bucuresti, paratul Vanghelie a declansat o varitabila campanie de denigrare la adresa mea, atat personal cat si in calitate de Primar al Municipiului Bucuresti", se arata in cererea formulata de Videanu.

Primarul Capitalei a sustinut in plangerea sa ca Vanghelie dezinforma opinia publica si "incearca sa submineze activitatea desfasurata de primarul Capitalei, in scopul obtinerii unui profit de imagine, pe teme sensibile pentru bucuresteni".

Adriean Videanu sustine ca primarul Sectorului 5 a profitat de scandalul iscat de trecerea parcului Bordei din proprietatea Primariei Capitalei in posesia lui Costica Constanda, si l-a numit, in public, "magar", "hot" si "nemernic", pe motiv ca nu a trimis un reprezentant juridic la proces.

Videanu mai sustine ca Vanghelie a facut afirmatii calomnioase si in legatura cu un teren de pe Splaiul Dambovitei - Abatorul Bucuresti, sustinand, public, ca primarul Capitalei vrea sa devina proprietar al terenului respectiv. "Chiar suntem intr-o tara unde nimeni nu intelege nimic si in care lumea crede minciunile gogonate ale unui maimutoi oparit?", ar fi afirmat Vanghelie la adresa lui Videanu.

"In conditiile in care, prin declaratiile defaimatoare la adresa mea, s-a produs un prejudiciu constand in atingere adusa demnitatii si onoarei (...) rezulta ca paratul Vanghelie urmeaza sa raspunda pecuniar, in temeiul raspunderii civile delictuale, pentru daunele morale pricinuite", isi justifica Adriean Videanu pretentiile, invederand instantei ca suma acordata cu titlu de daune morale o va folosi in scopuri caritabile, prin donarea acesteia, in intregime, unei fundatii umanitare.

In intampinarea depusa, Marian Vanghelie sutine ca Videanu s-a expus, prin functia publica detinuta, unui control al faptelor sale, si ca, potrivit CEDO, "autoritatile unui stat democratic trebuie sa tolereze critica, chiar si atunci cand aceasta este considerata provocatoare si insultatoare".

"I-am conferit reclamantului (n.n. lui Adriean Videanu) aceste atribute, cu intelesul de 'nevrednic' si 'neputincios' pentru 'nemernic', si de 'viclean' si 'siret' pentru 'hot', astfel cum sunt definite si de Dictionarul explicativ roman al limbii romane", si-a justificat Vanghelie afirmatiile facute, adaugand ca si atributul de "magar" l-a utilizat tot in conformitate cu DEX-ul, in sensul de "obraznic".

Vanghelie solicita instantei respingerea actiunii formulata de Videanu, cu precizarea ca obligarea sa la plata sumei de 110.000 RON "ar descuraja orice persoana sa mai aduca la cunostinta publicului faptele ilicite savarsite de vreun politician".

Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie ia în calcul o candidatură la Primăria Sectorului 5. ”În câteva zile mă hotărăsc. Nu mai merge cu roaba și lopata”
Marian Vanghelie a declarat că se gândește să candideze din nou pentru funcția de primar a Sectorului 5, ca independent. El susține că ar profita de faptul că actualul edil, Cristian...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#proces Videanu Vanghelie, #proces suspendat, #Marian Vanghelie, #Adriean Videanu , #Adriean Videanu