Diaconescu Vanghelie si-a gasit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 28 Iulie 2011, ora 12:51
7199 citiri
Diaconescu Vanghelie si-a gasit (Opinii)
Foto: evz

Traim vara reasezarilor politice majore preelectroale. De-abia si-a lansat Dinu Patriciu mesajul clar catre Cotroceni si catre Crin Antonescu, schitand o conciliere pragmatica cu Traian Basescu, ca, tot in Evenimentul Zilei (coincidenta?), a mai aparut un semnal din aceeasi serie. Marian Vanghelie ii arata pisica lui Victor Ponta. Nu pe toata, ci doar o labuta a cotoiului, adica atat cat sa nu se auto vulnerabilizeze, dar suficient pentru a-i da emotii liderului PSD.

Asadar, EVZ ne anunta o alianta intre Dan Diaconescu si Marian Vanghelie sub obladuirea lui Cozmin Gusa, toti urmand a calatori electoral cu masina numita PIN, deocamdata un Trabant, ce ar fi tunat pana la caracteristici de Logan.

Scenariul este credibil. Dan Diaconescu nu reuseste sa-si inscrie partidul la tribunal, asa ca sta cu cota sa destul de buna de popularitate exclusiv in studioul OTV, cu care nu poate merge insa la alegeri. PIN este o conserva foarte buna, pusa in camara Laviniei Sandru de Cozmin Gusa, in asteptarea unor vremuri prielnice cand sa fie vanduta la pret bun.

Marian Vanghelie a fost retrogradat in PSD si traieste obsesia unei candidaturi la Primaria Capitalei. Nu are nicio sansa de succes, dupa parearea mea, caci Bucurestiul nu a ajuns inca, Slava Domnului!, un imens Ferentari si nici el insusi nu depasit nivelul Ferentari, in pofida spoielilor "made in USA" aplicate de Cozmin Gusa si "ejaculate" la prima enervare. Dar obsesia nu se vindeca pana cand nu e consumata. Nu cred ca Marian Vanghelie a luat deja decizia finala sa plece din PSD. Cred mai degraba ca, deocamdata, a lansat un balon de incercare, asteapta reactiile, mai ales pe cele din partid, la acest nou scenariu si lucreaza la solutia alternativa, daca ele nu vor fi cele scontate.

Asadar, Dan Diaconescu aduce ca zestre de nunta popularitatea sa si forta OTV, deloc neglijabila. Marian Vanghelie aduce capacitatea organizatorica, punctul sau forte, reteta cumpararii succesului si reteaua fidelitatilor sale, insuficienta pentru a castiga alegerile locale, dar suficienta pentru a crea mari probleme pentru PSD.

Ce electorat ar viza noul PIN? Publicul OTV. Adica electoratul sarac, si la buznare si la minte, usor de manipulat, usor de cumparat, de la tara, din orasele mici inghetate in somaj si din mahalalele marilor orase. Al cui este el in mod traditional? Al PSD. Dar noua conducere a partidului, in frunte cu Victor Ponta, cu mult prea aroganta, a pierdut calea de comunicare cu acest electorat. Lucru asupra caruia Ion Iliescu a tot avertizat si motiv pentru care patriarhul PSD s-a purtat cat de bland a putut cu Marian Vanghelie. Caci daca-l pierde pe el, partidul pierde una dintre ultimele verigi de comunicare cu un anumit tip de alegatori.

Pe de alta parte, niciunul dintre cei trei actori ai acestei miscari nu sunt naivi si stiu bine ca noua formatiune nu poate pretinde la viitoarele alegeri mai mult decat o pozitie de balama intre jucatori mai mari sau ,in cel mai bun caz, statutul de "junior partner" al guvernarii. Si atunci pentru cine joaca ca sa i se alature dupa alegeri?

O minima logica ne spune ca nu pentru PSD, pe care se pregateste sa-l amputeze. Apoi, Marian Vanghelie este pus la colt in partid inclusiv pentru relatia foarte buna cu Elena Udrea si Gabriel Oprea. Cozmin Gusa este, de ceva vreme, cat se poate de emolient cu Traian Basescu (joi de joi la B1, in rand cu Andreea Pora si Dan Diaconescu), dupa ce ani de zile l-a tratat pe presedinte ca pe Momona insusi. De altfel, cei doi au mai fost protagonistii unei impacari spectaculoase dupa un alt episod de dusmanie apriga.

OTV-ul lui Dan Diaconescu a fost televiziunea care a contibuit major la inclinarea balantei electorale, in ultima clipa, la prezidentialele din 2009, iar patronul politician nu are nicio convingere ferma cu exceptia aceleia ca trebuie sa-si atinga scopurile. Si UNPR este plin de fosti dusmani ai presedintelui, reevaluati apoi, si ajunsi acum mai de incredere decat PDL, de exemplu in chestiunea regionalizarii, dupa cum a marturisit recent Traian Basescu, la randul sau un om cu convingeri si principii foarte, foarte elastice.

Asa ca zic din nou: never say never.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vanghelie Diaconescu PIN, #schindare PSD Vanghelie , #PSD
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
talpa , muflonul , smoala , cloaca , vizitiul , virgula si capacul !