Cine-l garanteaza acum pe Vanghelie? Sau a iesit din garantie

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 15:33
3753 citiri
Cine-l garanteaza acum pe Vanghelie? Sau a iesit din garantie

Cine mai da acum un certificat de garantie in politica, cand aproape toata clasa politica este expirata si ar trebui reformata din temelii, dupa 25 de ani de experimente democratice?

"Garantat Marian Vanghelie" era deviza cu care doamna Ecaterina Andronescu - acum sub lupa DNA - a ajuns senator de Bucuresti in alegerile din anul 2008. Victor Ponta a fost garantat de Adrian Nastase, cel care a ispasit deja doua condamnari. Sorin Ovidiu Vantu l-a garantat pe Mircea Geoana. Cine mai are astazi curaj sa garanteze pe cineva in PSD? Si nu numai acolo!

Caracterul nu se cumpara. Il ai sau nu-l ai. Scena politica damboviteana s-a pricopsit de-a lungul timpului cu oameni garantati. Unii au expirat deja, fiind clienti fideli ai puscariilor. Din pacate, mii de posturi din diverse institutii publice sunt alocate partidelor politice care ajung la putere. In opinia mea, de acolo vine principala sursa a incompetentei si ineficientei. De la oamenii recomandati.

Prea putini sunt buni sau pregatiti sa invete. Cei mai multi sunt de umplutura si reprezinta rebuturile armatei de functionari publici. Ii intalnim peste tot. In administratia publica, in aparatul bugetar din toate ministerele, in spitale, scoli sau societati in care statul mai are actiuni. In politica nu mai spun.

Marian Vanghelie a ajuns rapid vedeta in PSD. Nu acum, cand il curteaza insistent televiziunile. Nu! De cand a demonstrat ca poate sa bata cu pumnul in masa in partidul stat, doar pentru simplu motiv ca aduce voturi. O data ingenunchiat PSD, Vanghelie nu mai este un tovaras de treaba. Inainte era un coleg de partid de nadejde, pentru ca voturile lui contau.

Intre timp, si bucurestenii din sectorul 5 au inceput sa aiba pretentii mai mari. Eu cred ca ceea ce nu au reusit sa inteleaga niciodata liderii PSD este ca si "enoriasii" lor, cei mai multi saraci cu duhul, isi doresc sa fie mai destepti, amaratii vor sa fie mai instariti, iar cei din mediu rural vor sa traiasca precum la oras.

Se pare ca taticul PSD, Ion Iliescu, este ultima "tanara speranta" a partidului. Are scoala politica mai multa decat toti colegii sai la un loc. El nu a garantat pe nimeni. Nu si-a pus stampila si cuvantul pentru niciun tovaras de partid. Chiar daca sub "bagheta" sa au aparut primii germeni de baroni locali, uneori i-a criticat deschis.

Nu avea nimic de pierdut si, mai ales, nu era "parte" la faradelegile altor pesedisti. Dovada este faptul ca multi apropiati si acoliti au fost saltati de DNA si nu-mi aduc aminte ca tovarasul Iliescu sa fi comentat vreo sentinta sau sa infiereze justitia lui Basescu.

Tot distinsul presedinte onorific al PSD a fost unul dintre cei doi lideri ai partidului care s-a opus excluderii celor trei "muschetari": Sova, Vanghelie si eternul suspendat Mircea Geoana. Probabil, intelepciunea si-a spus cuvantul si toleranta e preferata razboiului in momentele de cumpana.

Ce pacat ca tovarasul Ion Iliescu nu a deschis o scoala politica dupa ce s-a retras. Multi asa-zisi baroni si lideri de opinie din PSD ar fi avut ceva de invatat din abecedarul politic, pana sa intre in mocirla politicii damboviteane. Poate Traian Basescu va avea aceasta initiativa atat de necesara celor care vor sa schimbe ceva in atitudinea politica in viitor.

Oare cine a garantat-o pe doamna Gabriela Vranceanu Firea, cea care a pus gaz pe foc? Prin interventiile ei, in calitate de purtator de cuvant al PSD, doamna Firea a produs efecte negative infinit mai grave decat abaterile celor trei ghinionisti exclusi. Marian Vanghelie ar putea gasi un excentric politic care sa parieze in continuare pe viitorul lui politic. Dar, in opinia mea, cine va garanta in continuare pentru mentinerea in PSD a sotiei primarului din Voluntari isi va asuma un risc enorm.

De partea cealalta parte a baricadei, Traian Basescu a jucat pe o singura "carte" politica: Elena Udrea. Un alt pariu pierdut!

Autorul nu este implicat politic si nu are nicio functie publica

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Marian Vanghelie exclus PSD, #excluderi PSD, #Ion Iliescu PSD , #PSD