Noaptea mintii in PSD. Lectia lui Vanghelie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 14:09
22542 citiri
Noaptea mintii in PSD. Lectia lui Vanghelie (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta a iesit, dupa o sedinta maraton de aproape sase ore cu liderii PSD, sa spuna ca vinovatii pentru esecul sau dezastruos din confruntarea cu Klaus Iohannis sunt Vanghelie, Sova si eternul incasator Mircea Geoana.

Sa facem abstractie pentru un moment de declaratiile lui Vanghelie de dupa anuntul excluderii sale din partid. E suficienta conferinta de presa a lui Victor Ponta pentru a ramane paralizati de haosul care domneste azi in partidul care guverneaza Romania.

Care ar fi logica dupa care echipa de sustinatori ai lui Victor Ponta a gasit de cuviinta sa-i scoata tapi ispasitori pentru pierderea alegerilor pe cei mai putin implicati in campania electorala: Dan Sova, Marian Vanghelie si Mircea Geoana?

Spune Victor Ponta ca partidul trebuie sa gaseasca o cale pentru a arata ca se rupe de trecut, de comunism, de baroni locali si de corupti. La intrebarile concrete despre motivele pentru care cei trei au fost exclusi din partid, Ponta asaza puncte de suspensie:

"Jurnalist: E vinovat Mircea Geoana pentru pierderea alegerilor?

Victor Ponta: Nu, nici vorba."

Desi nu a spus clar de ce sunt exclusi cei trei din PSD, Ponta a lasat sa se inteleaga ca motivele ar fi legate de jocurile de culise pe care le-ar fi facut in dauna partidului si candidatului. Un fel de "deviationism" din perioada de glorie a stalinismului, pentru care vinovatii trebuie sa plateasca pretul maxim pentru ca au indraznit sa iasa din linia de la centru.

Dar cum oare nu si-o fi amintit presedintele PSD de azi de Victor Ponta din 2009 care, potrivit propriilor marturisiri, nici macar nu si-a votat candidatul al carui purtator de cuvant era?

Or abia cu aceasta actiune Ponta se intoarce in trecutul comunist si se lipeste strans de tot ceea ce Opozitia l-a gasit vinovat in campanie si dupa. Imbratisandu-i pe Dragnea si Sebastian Ghita, principalii vinovati de pierderea alegerilor, si condamnandu-i pe Geoana, Sova si Vanghelie, trei voci triste care abia s-au facut auzite in campanie, Victor Ponta cred ca isi bate al doilea piron in cosciugul politic in care se pregateste sa sfarseasca dupa congresul pe care cu optimism l-a exilat la primavara.

Cat despre coruptii de care Ponta a inteles ca trebuie sa curete partidul, zic ca ar fi fost luat in serios daca in locul lui Geoana l-ar fi exclus pe Sebastian Ghita. Altfel, la cat de multi suspecti de fapte de coruptie bantuie astazi prin PSD, doar raidurile DNA mai pot face lumina si aduce speranta.

Si aici Ponta a incurcat mesajul, pentru ca DNA nu a lucrat nicicand mai prodigios in interiorul partidului sau cum a fost in ultimii trei ani si jumatate, adica sub mandatul de presedinte PSD si premier al lui Victor Ponta.

Dar lucrul care amorteste cel mai mult mintea e veselia cu care Victor Ponta si echipa sa au reusit sa ignore inca o data cauzele care au dus la pierderea alegerilor. Nicio vorba despre abandonarea electoratului traditional, in majoritatea lui din mediul rural, profesori, medici si alte categorii de bugetari, pentru care tot ce a putut face Victor Ponta a fost sa dea cate o pomana de 100 de lei, in loc sa creeze conditii de dezvoltare durabila si cadru pentru un venit mult mai decent si sigur.

In schimbul unor astfel de politici cu adevarat sociale, candidatul Ponta a ales sa se lase purtat ca o icoana de propagandisti, lipit la propriu de Arsenie Boca, sa imbratiseze un nationalism desantat si sa propovaduiasca masuri mai de dreapta decat cele promovate de contracandidatul sau.

Ironia maxima e ca exclusul Vanghelie a inteles mai bine motivele pentru care Ponta a ratat Cotroceniul.

Ce palma mai dura ar fi putut sa primeasca Ponta decat ropotul general de aplauze pe care l-a starnit prestatia lui Marian Vanghelie de la Realitatea TV? Dincolo de dezvaluirile si acuzatiile facute de primarul Sectorului 5 la adresa cuplului Ponta-Ghita, atat de hulitul Vanghelie a demonstrat ca nu a pierdut contactul cu realitatea niciodata si intelege mai bine nevoile partidului si electoratului sau.

Lucru pe care Ponta si ai sai cred ca l-au ratat de la inceput si nu l-au inteles nici macar dupa dezastru.

Excluzandu-i pe cei mai putin vinovati de esecul in alegeri si pastrandu-i aproape pe principalii responsabili, sunt convins ca V. Ponta tocmai a pus o bomba cu ceas la temelia partidului. Din acest moment e doar o chestiune de timp pana cand o vom vedea explodand.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD Ponta excluderi, #Vangheloe Ponta DNA, #PSD exclusi Geoana Sova Vanghelie , #PSD
Comentarii
Poza DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
Continuarea fermă a politicii de insultă a bunului simţ şi a minţii