Despre Mariana Campeanu

Mariana Campeanu s-a nascut la data de 1.05.1948, in comuna Boloci, judetul Teleorman. Incepand cu 21 decembrie 2012, este ministru al Muncii, Familiei, Protectiei sociale si persoanelor varstnice, in Guvernul condus de Victor Ponta. Este casatorita si are doi copii.

A terminat Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica Economica in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti in anul 1971, a participat in cadrul mai multor programe de perfectionare in management, iar in perioada 2004 – 2005 a urmat cursuri de specializare in administratia publica pentru functionarii publici de conducere.

Se prezinta ca o profesionista, care a incercat tot timpul sa se perfectioneze. Cartea sa de vizita de pe blogul oficial o carcaterizeaza ca pe o femeie directa pentru ca spune intotdeauna ce gandeste.

„Nu-mi place sa lingusesc, ci prefer sa spun adevarul verde in fata. Ce-i in gusa, si-n capusa. Nu stiu daca in viata asta m-a ajutat intotdeauna, dar cred cu tarie ca oamenii trebuie sa te judece pentru ceea ce esti si nu pentru ceea ce pretinzi ca esti”, se autodescrie aceasta.

Activitate politica

Este membru PNL din 1997, iar in perioada 2004-2006 a fost vicepresedinte PNL sector 2. Implicata si in activitati feministe, Mariana Campeanu este din 2007 si presedintele Organizatia Femeilor Liberale sector .

Mariana Campeanu candideaza la Camera Deputatilor in Colegiul 9, din Sectorul 2, Bucuresti..

Fost ministru al Muncii

Pe data de 26 septembrie Mariana Campeanu a depus juramantul in calitate de ministru al Muncii la Palatul Cotroceni, la ceremonie participand seful statului Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Aceasta a primit recunostinta ca a acceptat sa preia portofoliul in preajma alegerilor si i-a spus ca este un om la care pensionarii se uita "cu o asteptare deosebita".

"La 1 octombrie trebuie sa mariti pensiile, am inteles ca e si o recorelare cu grupele de munca, nu-mi ramane decat sa va urez succes dumneavoastra, sa fiti un partener al cabinetului si, in orice caz, sunteti un om la care in momentul acesta pensionarii se uita cu o asteptare deosebita", i-a spus Traian Basescu Marianei Campeanu.

Mariana Campeanu l-a inlocuit pe ministrul demisionar Paul Pacuraru, care a fost suspendat din functie printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata fostul ministru sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita.

Campeanu a ramas in functia de ministru al Muncii pana la data de 22.12.2008.

Propuneri in urma investirii

In calitate de ministru al Muncii, Mariana Campeanu vrea sa continue proiectele incepute de catre Paul Pacuraru. Majorarea pensiilor de la 1 octombrie si recalcularea grupelor de munca sunt primele lucruri pe care aceasta vrea sa le rezolve.

In cele doua luni in fruntea ministerului, Campeanu mai doreste sa infiinteze Agentia de Plati pentru Asistenta Sociala. Aceasta a mai venit si cu propunerea ca niciun salariu de bugetar nu poate sa fie mai mare de 10 ori salariul mediu pe economie si vrea sa creeze unor pensii sociale pentru batrani.

Criza financiara in ochi de ministru

In acelasi timp, intr-o perioada in care semnalele crizei financiare au inceput sa se resimta si pe piata locala, ministrul Muncii apreciaza ca, deocamdata, nu sunt motive de ingrijorare.

Desi nu se mai merge pe o prognoza de crestere economica de 7,5% pentru anul viitor, BNR estimand acest nivel la 4,5, Campeanu considera ca acest lucru nu va duce la multe disponibilizari.

Totodata, aceasta este de parere ca din punct de vedere institutional Romania este pregatita pentru a face fata unui somaj mai ridicat decat pana acum, insa viitorul guvern va trebui sa inceapa o discutie referitoare la ceea ce se intampla pe piata muncii si la cum ar putea fi modificat Codul Muncii.

„In recesiune, orice loc de munca si pe orice durata este bine-venit", este modul in care vede aceasta trecere de aceasta criza financiara.

Salariile profesorilor sau isteria nationala

Referitor la discutia de majorare a salariilor profesorilor, Campeanu spune ca nicio tara din lume nu poate sa acorde cresteri salariale de 50% . Aceasta considera ca ceea ce era o problema reala a salariilor cadrelor didactice s-a transformat intr-o „isterie nationala”, in care lucrurile pot scapa de sub control cu efecte dezastruoase pentru economie. De aceea ea a cerut un ragaz de de sase luni pentru a dezbate intregul proiect de lege a salarizarii bugetarilor.

Trecutul profesional

In perioada 15.05.2007 - 25.09.2008 Mariana Campeanu a fost presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, in cardul careia s-a ocupat de coordonarea sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si a sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Totodata, s-a preocupat de dispunerea controlului tuturor activitatilor din cadrul sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si a sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Avere

Mariana Campeanu are, conform declaratiei de avere completate in iunie 2011 si postata pe site-ul Camerei Deputatilor, trei apartamente in Capitala si o casa de vacanta in judetul Buzau, dar si doua terenuri, unul intravilan si unul agricol, in judetele Buzau si Braila. 

Salariul de deputat al Marianei Campeanu insumeaza, pe anul fiscal 2010, 48.948 lei, sotul acesteia avand venituri din pensie, in valoare de 17.784 lei.

Link-uri utile:

Mariana Campeanu
Mariana Campeanu

Data nasterii: 1.05.1948

Cariera:  Presedinte CNPAS, ministru al Muncii

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mariana Campeanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.
Citeste despre: