Ce spune un fost ministru al Muncii despre scandalul in care e implicata Mariana Campeanu

Joi, 20 Februarie 2014, ora 18:25
7504 citiri
Ce spune un fost ministru al Muncii despre scandalul in care e implicata Mariana Campeanu
Foto: enational.ro

Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii, face cateva precizari din punct de vedere legal in cazul pensionarii pe caz de boala a sotului Marianei Campeanu si subliniaza faptul ca sunt mai multe semne de intrebare legate de "moralitatea" acesteia.

In primul rand, vicepresedinte PDL pentru politici sociale a explicat pentru Ziare.com ca, potrivit legii, dosarul de pensionare se face la Casa de pensii din judetul in care locuieste solicitantul.

"Pentru orice dosar de pensionare, cetateanul merge la Casa de Pensii din judetul in care locuieste si respectiva institutie cere doar certificarea datelor daca cetateanul respectiv a lucrat si pe teritoriul altor judete", a explicat aceasta, in conditiile in care sotul ministrului Mariana Campeanu s-a pensionat la Casa de Pensii Ilfov, in 2005, desi cei doi locuiesc in Bucuresti.

Noi dezvaluiri in scandalul Mariana Campeanu si pensia sotului

De asemenea, intrebata daca este legal sa se depuna cerere de pensionare inainte ca petentul sa aiba o decizie a expertilor conform carora este suferind, Sulfina Barbu a raspuns negativ.

"In mod obisnuit, un cetatean care sufera de un grad de invaliditate si necesita pensionarea, in primul rand trebuie sa aiba toate documentele si cu ele sa mearga in fata unei comisii constituite la nivelul Casei de Pensii respective. Nu este vorba doar despre un medic, ci de o comisie. In fata acestei comisii, cetateanul isi prezinta dosarul, comisia delibereaza si certifica sau nu gradul de invaliditate.

Tot conform legii cererea de pensionare se depune doar dupa ce exista acest certificat din partea comisiei", ne-a explicat aceasta, plecand de la faptul ca Iulian Campeanu, sotul Marianei Campeanu, a depus intai cererea si abia dupa cateva zile un medic angajat la Casa de Pensii Ilfov unde aceasta era director executiv a pus parafa ca trebuie pensionat.

Sulfina Barbu ne-a explicat si ca mai exista un institut la nivel national cu specialisti si cu baze care, in cazurile exceptionale, face asemena evaluari legate de starea de sanatate a unei persoane care doreste sa se pensioneze anticipat.

"In mod normal, procesul este de durata pentru ca medicii trebuie sa analizeze toate expertizele si sunt situatii in care dureaza chiar 6 luni certificarea invaliditatii, dar in niciun caz nu vorbim de zile, pentru ca sunt proceduri care trebuie sa fie respectate", a mai completat vicepresedintele PDL, pornind de la faptul ca Iulian Campeanu a avut gata actele in doar cateva zile.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru insotitor, Sulfina Barbu a explicat ca aceasta se acorda in cazul in care pensionarul este in imposibilitatea de a se deplasa singur, de a avea grija de el singur, daca vorbim de invaliditati de gradul I, adica foarte severe.

"Este cazul persoanelor cu afectiuni psihice sau fara maini, fara functii locomotoare, si atunci categoric persoana respectiva este indreptatita sa primeasca o suma pentru a avea un insotitor permanent. Dar tot in dosar trebuie sa se specifice aceste lucruri, iar eu nu stiu dosarul si nu ma pot pronunta in detaliu", a mai spus aceasta.

Sulfina Barbu nu a dorit sa comenteze imaginile video in care Iulian Campeanu poate fi vazut mergand, recent, singur pe strada si circuland cu masina pentru a-si lua nepotul de la gradinita.

Multe semne de intrebare

Vicepresedintele PDL a facut si cateva comentarii de natura politica.

"Nimeni nu isi doreste ca cineva sa sufere de invaliditate si poate ca doamna Campeanu a fost ofensata ca acest caz a aparut public. Dar, ca orice persoana publica, dumneai trebuia sa faca precizarile de rigoare, sa spuna ca totul s-a facut conform legii.

Faptul ca dumneai a intarziat, ridica semne de intrebare. Dar nu este singura problema de moralitate pe care o are. Fiul dumneaei, anul trecut, a fost judecat pentru fapte de coruptie. Fosta sefa de cabinet a fost arestata pentru trei ani, tot pentru fapte de coruptie - cerea spaga ca sa se faca angajari. Celalalt fiul al domniei sale este angajat al ASF.

Deci nu discutam despre un comportament ireprosabil din punct de vedere moral si ca, poate dumneaei doar a neglijat sa dea un raspuns transant, ci discutam despre semne de intrebare mari legate de moralitatea domniei sale", a subliniat Sulfina Barbu.

Intrebata daca ar trebui sa ne asteptam la o demisie de onoare din partea Marianei Campeanu, fostul ministru a spus ca ar trebui sa respectam si noi standardele europene.

"Daca ne uitam la ce se intampla in alte tari europene vedem cu totul altceva. In Marea Britanie, de exemplu, pentru ca avea in casa angajata o femeie fara forme legale un ministru si-a dat demisia imediat. Astea sunt standarde care ar trebui sa functioneze si la noi, din punct de vedere legal si moral", a raspuns aceasta.

Sulfina Barbu a comentat si reactia premierului Ponta, care a declarat joi ca e solidar cu Mariana Campeanu si nu ii cere demisia doar pentru ca acest lucru a fost solicitat de presedinte Basescu.

Ponta, solidar cu Mariana Campeanu: Orice ministru atacat de Basescu are sprijinul meu

"Cu siguranta ca ocupand aceasta functie importanta, de ministru, orice ancheta care se desfasoara in subordinea domniei sale ridica suspiciuni cu privire la corectitudine.

Dar ce sa ne miram de domnul Ponta? Dansul l-a tinut pe Relu Fenechiu ministru pana cand a fost condamnat la 5 ani de inchisoare! Dansul si-a pus colegii de partid sa voteze impotriva arestarii preventive a colegului lor, deputatul Vlad Cosma. Ce sa ne mai miram, daca domnul Ponta sustine in continuare legea amnistiei si gratierii? Nu am asteptari de la domnul Ponta. Din moment ce a spus ca a criticat in trecut legea Rosia Montana doar pentru ca era presedintele Traian Basescu de acord, fara sa stie nimic despre subiectul respectiv, ce asteptari sa mai avem de la acest om?", a incheiat Sulfina Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mariana Campeanu Sulfina Barbu, #Mariana Campeanu sot pensie invaliditate, #Iulian Campeanu pensie , #ministrul Muncii