Mariana Campeanu: Nu atingem tintele pentru UE 2020

Luni, 25 Iunie 2012, ora 23:46
2420 citiri
Mariana Campeanu: Nu atingem tintele pentru UE 2020
Foto: Wikipedia

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat luni ca aproape toate obiectivele nationale asumate de Romania in cadrul strategiei Europa 2020 pentru crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii sociale nu vor putea fi atinse din cauza crizei mondiale si a instabilitatii economiei autohtone.

"Aproape toate tintele asumate de Romania in cadrul strategiei Europa 2020 nu vor fi atinse. Rata de ocupare (...) este greu de atins, in conditiile in care o crestere economica sustinuta nu avem, iar o parte din populatia activa si, in special, cea foarte bine calificata, lucreaza in afara tarii.

Abandonul scolar creste (..), trecem printr-o perioada in care copii muncesc alaturi de parinti pentru subzistenta si abandoneaza foarte usor scoala. Poate singura tinta pe care o vom atinge va fi cea a ponderii populatiei cu studii superioare, dar va fi un indicator realizat cantitativ si nu calitativ", a afirmat ministrul Muncii.

Referindu-se la cauzele care ar putea duce la neindeplinirea obiectivelor nationale, Mariana Campeanu a mentionat atat situatia economica existenta pe plan modial, cat si cea interna.

"Este greu (sa atingi tintele din strategia Europa 2020 - n.red.) in conditii de criza mondiala si de instabilitate economica in Romania, data de efortul enorm pe care Romania trebuie sa-l faca la anul pentru a plati un varf de datorie de peste 4 miliarde euro. Si acest lucru te face ca, in economie, sa jonglezi intre dezvoltarea anumitor ramuri in detrimentul altora, in asa fel incat sa faci rost de acesti bani", a explicat ministrul Muncii.

"Romania in contextul Agendei UE 2020"

Luni, Blocul National Sindical (BNS) a lansat studiul "Romania in contextul Agendei UE 2020 - locuri de munca mai multe si mai bune intr-o economie bazata pe cunoastere", care analizeaza felul in care tara si-a indeplinit tintele stabilite de strategia Europa 2020.

La dezbateri au participat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, secretarul de stat in ministerul Finantelor Publice, Liviu Voinea, presedintele BNS, Dumitru Costin, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Cristina Barbu, si Radu Soviani, expert in cadrul Biroului pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca din cadrul BNS.

Situatia actuala

Studiul BNS consemneaza si situatia actuala: 8,89 milioane de romani se afla in situatii de risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 46% din populatia inregistrata de ultimul recensamant, ceea ce va situa Romania pe primul loc in Europa, odata ce vor fi facute publice rezultatele oficiale ale recensamantului populatiei.

Rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20 si 64 de ani a scazut de la 64,4% in 2007 pana la 62,8% in 2011.

In privinta ratei parasirii timpurii a sistemului educational, aceasta era de 13,9% in 2007, iar in 2010 a ajuns la 18,4%.

O scadere usoara a somajului s-a inregistrat in anul 2011, spre 17,5%, dar in randul tinerilor sub 25 de ani, rata somajului a crescut cu aproape patru procente in anul 2011, fata de 2006.

La capitolul cercetare-dezvoltare, Romania are printre cele mai mici investitii din Uniunea Europeana, respectiv 0,47% din PIB in anii 2009 si 2010.

La data de 7 iulie 2010, Guvernul a aprobat valorile finale ale obiectivelor Romaniei pentru Strategia Europa 2020: rata de ocupare - 70%, investitiile in cercetare si dezvoltare - 2%, rata parasirii timpurii a scolii - 11,3%, rata populatiei cu varsta de 30-34 ani absolventa a unei forme de educatie tertiara - 26,7%.

La capitolul promovarea incluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei, Romania si-a propus reducerea cu 580.000 a numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala.

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#Campeanu Romania strategie Europa 2020, #rata ocupare locuri munca, #somaj Romania , #ministrul Muncii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Că nu putem, ştiam şi noi! Da' n-aţi găsit pe vreunu' care să ne