Reforma Italiei: Aceeasi Marie, cu alta palarie?

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 07:47
2014 citiri
Reforma Italiei: Aceeasi Marie, cu alta palarie?
Foto: i-taly.org

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, au ajuns la un acord in privinta modificarii anumitor aspecte ale tratatului european, care sa se muleze actualei situatii economice, insa ramane de vazut daca noile legi de la Bruxelles vor fi o rescriere a celor vechi. Asta pentru ca "noile" masuri bugetare anuntate de Italia sugereaza ca, de fapt, nu s-a schimbat nimic.

Prim-ministrul italian, Mario Monti, a dezvaluit, duminica, un plan prin care urmareste sa tina sub control finantele publice ale Italiei, noteaza Wall Street Journal.

Insa, din pacate pentru Italia si zona euro, masurile cabinetului Monti pot aduce, pe termen scurt, venituri din fiscalitate, pe termen lung, insa, nu este vorba de o reforma serioasa.

Noul premier italian desemnat pare sa intentioneze sa mearga pe drumul garantat de Fondul Monetar International si UE in cazul Greciei, adica cel al colectarii de taxe, in detrimentul cresterii economice.

Propunerile lui Monti vin sub forma unor ordonante de urgenta, ceea ce inseamna ca le poate implementa inainte ca Parlamentul sa le aprobe.

Masurile se traduc prin cresterea taxei pe valoare adaugata cu 2%, la 23%, restabilirea unei taxe pe proprietate la care s-a renuntat in 2008 si, nu in ultimul rand, o taxa de 1,5% pe veniturile repatriate, supusa amnistiei in trecut.

Initiativa lui Monti de a creste varsta de pensionare la 62 de ani pentru femei si 66 pentru barbati, de la 60, respectiv 65, va ajuta la micsorarea facturii pentru fondul de pensii, acum la 14% din Produsul Intern Brut al Italiei.

Potrivit statisticilor, Italia este a doua cea mai batrana tara din lume dupa Japonia.

Ce este ingrijorator, in acest caz, este ca vor trece ani buni pana cand efectele reformei sa iasa la suprafata.

Alte propuneri ale lui Monti, care au trecut unei priviri atente in momentul in care acestea au fost enuntate, merita luate in considerare in mod deosebit.

Liberalizarea pietei de retail, unde producivitatea este mica, in detrimentul unor costuri mari, ar ajuta la modernizarea unei industrii dominate inca de magazine mici si ineficiente.

Acum un deceniu, procesul de planificare pentru aprobarea de noi magazine a fost delegat autoritatilor locale italiene, si aceste regiuni au intrecut provinciile mai restrictive.

Noile modificiari ale tratatului, promise de Sarkozy si Merkel, ar da birocratilor de la Bruxelles un control mai mare asupra bugetelor nationale, o masura care ar trebui sa asigure o mai buna conducere economica in zona euro.

Insa recomandarile Uniunii Europene, in actuala criza, nu au fost incurajatoare.

Reformele guvernului Monti reflecta un tipar de gandire familiar Bruxelles-ului, care valorifica venitul din taxe, pe termen scurt, impotriva unei prosperitati pe termen lung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Mario Monti reforma Italia, #taxe Italia reforma buget, #criza Italia Monti venit, #crestere economica Italia criza , #premierul Italiei