Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum vrea Ministerul Muncii sa stimuleze adoptia interna

Marti, 23 Iulie 2019, ora 10:19
3586 citiri
Cum vrea Ministerul Muncii sa stimuleze adoptia interna
Foto: Arhiva Facebook/ Marius Budai

Guvernul vrea sa stimuleze adoptia interna, iar in Parlament este depus un proiect de lege in acest sens si se doreste ca acesta sa fie adoptat pana la finalul urmatoarei sesiuni parlamentare, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai.

"Vrem sa stimulam adoptia interna, usurarea procedurilor si clarificarea lor mult mai bine. Este un proiect depus de anul trecut din septembrie, discutam pe marginea lui si ne dorim ca la sfarsit de sesiune sa adoptam un proiect dezbatut larg", a spus Budai la B1 TV.

Acesta a subliniat ca sunt masuri foarte bune de incurajare a adoptiei, inclusiv sprijin financiar, si a precizat ca luni a fost lansat pe site-ul ministerului, la transparenta decizionala, proiectul de Hotarare privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea si oportunitatea efectuarii cheltuielilor aferente proiectului "Sistem Informatic National pentru Adoptie".

"Avem masuri foarte bune de incurajare a adoptiei, inclusiv sprijin financiar. Vrem sa usuram procedurile, sa marim de la 2 la 5 ani valabilitatea unei familii de a fi familie ce are drept de a adopta, sa usuram un pic procedurile. Azi am bagat in transparenta decizionala, pentru ca a trebuit sa reactualizez indicatorii tehnico economici, acest sistem informatic pentru adoptie.

Este un program pe care dorim sa-l implementam, in colaborare, Ministerul Muncii cu Ministerul Comunicatiilor, in beneficiul Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, astfel incat transparentizarea deciziei de la momentul prevenirii abandonului pana la momentul masurii pe care o iei de protectie si pana la deschiderea adoptiei, si ulterior dupa deschiderea adoptiei si ulterior dupa adoptie, monitorizarea, sa fie toate intr-un sistem informatic, astfel incat si Ministerul Muncii, si Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei si alte institutii cu care vom face protocoale de colaborare sa aiba acces instantaneu la aceste date", a explicat Marius Budai.

El a mai mentionat ca proiectul de lege prevede, de exemplu, decontari in cazul deplasarii dintr-un judet in altul pentru sedinte de acomodare cu copilul de pana la 200 de lei pe zi sau deconturi de 1.500 lei pe an pentru cheltuieli cu acomodarea copilului in noua familie, vizite la psiholog etc.

Pe de alta parte, seful de la Munca a afirmat ca i se pare anormal ca la asistentii maternali sa stea atat de mult copii "cu varsta frageda", iar cei mai mari sa ramana in centrele de plasament si ca asta ar trebui sa se schimbe.

"Chestiunea cea mai grava pe care as vrea sa o schimb eu in acest sistem prin discutii pe care le-am promovat deja la nivel de minister, la nivel de ANPDCA, si voi solicita o intalnire cu toti directorii din DGASP (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) din tara.

Ce vreau eu sa schimb si am sa le solicit public si in discutia cu dumnealor: mi se pare anormal ca un copil de varsta frageda sa stea asa de mult in asistenta maternala, iar copiii de varsta mare sa ramana in centrele de plasament.

Eu cred ca ar trebui sa ne axam pe copiii mici, fie printr-o prevenire a abandonului de catre familie, sa vedem cum putem ajuta familia sa nu mai abandoneze copilul, fie printr-o reintegrare in familia nativa, fie, daca nu, imediat spre adoptie, pentru ca stim ca un copil de varsta frageda este mult mai usor de adoptat decat un copil de peste 14-15 ani.

Atunci as vedea normal ca acesti copii sa ne ingrijim de ei, ori ii ducem in familia naturala inapoi fie sa-i pregatim pentru adoptie, daca sunt copii adoptabili, si catre asistenti maternali sa mearga mai mult acei copii mai mari, de 12, de 13, de 14 ani", a mai spus Budai.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#legea adoptiei Marius Budai , #ministrul Muncii
Comentarii