Ce n-a spus in Parlament Traian Basescu?

Marti, 10 Martie 2009, ora 12:20
4964 citiri
Ce n-a spus in Parlament Traian Basescu?
Foto: EvZ

A fost discursul tinut luni de presedintele Traian Basescu in fata Parlamentului unul electoral? Dupa toate aparentele, da.

A acuzat greaua mostenire, a justificat nerespectarea promisiunilor de campanie si necesitatea redimensionarii aparatului de stat, expandat de clientela politica, a acuzat neutilizarea fondurilor europene aflate la dispozitia Romaniei, a aruncat pisica acordului cu FMI, aducator de mare austeritate, in curtea Parlamentului.

A fost un discurs mai degraba de prim-ministru? Evident, dar nimeni nu se indoieste de faptul ca el este adevaratul premier al Romaniei.

A fost o interventie perfect constitutionala. Si utila? Aceasta este intr-adevar o intrebare dificila.

Singura utilitate certa este o dezbatere publica pe tema acordului cu FMI, care pare in acest moment inevitabil. Si cel putin doua sunt lucrurile importante: pe de-o parte dimensiunile austeritatii, pe de alta parte neincrederea Comisiei Europene.

Acordul cu FMI va taia practic cresterea salariilor si a pensiilor, va presupune, probabil, majorari de taxe si impozite, reducerea consumului. Sa nu uitam ca FMI s-a opus cotei unice de impozitare, motiv pentru care in 2005 nu a mai fost incheiat un nou acord.

Controlul respectarii angajamentelor va fi strict si periodic. Este suficient sa ne uitam in jur pentru a intelege asta. Sunt lucruri care trebuie, intr-adevar, intelese si anticipate.

Se poate fara? Pare ca nu. Anatomia crizei este incerta, geografia ei la fel, iar Romania nu-si permite sa fie surprinsa de o eventuala agravare a ei. Acordul cu FMI nu aduce bani multi. Acestia ar putea veni de la Comisia Europeana care a pus la dispozitia statelor membre din est 30 de miliarde de euro, cu o conditie insa. Sa existe acord cu FMI.

Neincrederea europeana

Este cat se poate de clar ca oficialii de la Bruxelles nu au incredere in capacitatea guvernelor est-europene de a face ceea ce trebuie si refuza sa le dea bani fara un gardian sever alaturi. Acesta trebuie sa le monitorizeze strict si sa le dea peste degete la orice tentatie populista.

De ce ar avea incredere, cel putin in cazul Romaniei? Alta intrebare grea legata, pana la urma, tocmai de ceea ce presedintele nu a spus in discursul sau.

Comisia europeana nu are niciun motiv de incredere in actualul cabinet pentru ca acesta nu arata deocamdata vreo competenta exceptionala.

Toate masurile sale de pana acum au fost un fel de dans, doi pasi inainte, trei inapoi, nicio masura de reforma nu a fost dusa la capat, nepotismul si politizarea tuturor functiilor s-au manifestat din plin, multe pozitii importante sunt ocupate pe orice alt criteriu decat competenta, restrangerile de personal au fost facute doar pentru a compensa gafe mari, bugetul porneste de la un curs leu-euro si o estimare de crestere economica destul de nerealiste, iar planul anticriza este sublim, dar lipseste.

Despre aceste neajunsuri presedintele nu a suflat o vorba in Parlament, desi sunt cel putin la fel de actuale ca greaua mostenire. Asupra lor discursul prezidential nu are cum sa provoace efecte. Daca ar fi fost invocate, ar fi fost altfel?

Traian Basescu a vorbit, cu ceva timp in urma, si despre doi secretari de stat controversati, care nu au fost insa clintiti, asa ca probabil raspunsul e negativ. Dar adevararurile nerostite astazi reprezinta o parte a problemei la fel de rea ca indiscutabila mostenire liberala.

In aceste conditii, in pofida austeritatii, ar trebui sa ne dorim un acord cu FMI, nu atat pentru a face rost de bani de la UE, cat pentru impunerea unei discipline si a unei directii pe care, singur, guvernul nu le gaseste sau nu le respecta. Intr-un fel chiar discursul lui Traian Basescu, exact prin partea care lipseste, dovedeste acest lucru.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Basescu, #discurs Parlament, #imprumut FMI , #presedinte
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
"Ar trebui sa ne dorim un acord cu FMI, nu atat pentru a face rost de bani de la UE, cat pentru impunerea unei discipline si a unei directii pe care, singur"...