Invatamantul comunist si deloc gratuit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Iunie 2016, ora 07:07
8938 citiri
Invatamantul comunist si deloc gratuit

Dincolo de scandalul starnit de afirmatiile absolut nefericite, cel putin stilistic, ale ministrului Comunicatiilor despre invatamant, eu cred ca ele contin si o doza de adevar dureros, dar nu neaparat acolo unde il cauta dl Bostan.

"Unii profesori pur si simplu isi bat joc de meseria lor si spun ca au salarii mici. Domnule, mergi acasa, da-ti demisia! Dar nu sa iti bati joc de viitorul copilului. Justificarea ca am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, imi dau demisia, ma apuc de alta munca, daca nu imi place meseria asta. (...)

Daca fiecare parinte ar plati 100 de lei pe luna, nu mult, ceva simbolic, dar sa simta ca nu e gratis. Mentalitatea comunista a fost asa: sa primesc gratis educatie. (...) La noi, in mentalul colectiv, a intrat prea adanc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai intelege cum functioneaza statul de fapt. (...) Spunem tot timpul 'sa se dea'. Nu avem in partea cealalta 'de unde'. Parerea mea este ca e o reminiscenta a celor 50 de ani de comunism", a spus dl Bostan, vorbe de la care i se trag nenumarate cereri de demisie si acuzatii furioase, nepotolite de faptul ca ministrul si-a nuantat pozitia.

Unde cred ca dl ministru are dreptate?

Da, sunt multi profesori care isi bat joc de copii, lucru pe care il dovedesc rezultatele lor. Faptul ca avem atat de multi analfabeti functional, faptul ca elevii dispretuiesc scoala si se simt, potrivit studiilor sociologice, singuri si neintelesi acolo, nu are cum sa nu fie si vina profesorilor.

Toti cei care am trecut prin scoala stim foarte bine ce importanta are daruirea unui profesor in transformarea celei mai anoste materii intr-o calatorie interesanta. Si nu cred ca sunt singura care a ajuns sa iubeasca o materie de dragul dascalului care o preda.

Si da, nici eu nu cred ca leafa este o justificare. Dovada? Pe aceiasi bani sunt atat de multi profesori care isi fac treaba cu dedicatie. Nu ai motivatia necesara? E de inteles, dar atunci mai bine renunti decat sa mutilezi mintea si sufletul unui copil care chiar nu are nicio vina pentru leafa ta.

Cat priveste mentalitata comunista. Da, ea exista in invatamantul romanesc din plin. Dar nu tine de gratuitate. In opinia mea, ea tine in primul rand de continutul pe care invatamantul romanesc il livreaza copiilor, un continut ramas neschimbat din vremea comunismului.

Aceeasi teoretizare excesiva, aceeasi sufocare cu informatie inutila, aceeasi lipsa de interes pentru aspectele practice, aplicabile imediat, acelasi sistem de falsa concurenta cu cei din jur, nu cu propriul potential, aceeasi conceptie care nu stimuleaza cat de putin copilul sa-si gaseasca vocatia, sa-si dezvolte aptitudinile, un invatamat care sufoca imaginatia, egalizeaza cenusiu si scoate o medie blazata.

Acest invatamant, da, este profund comunist si rupt de societatea contemporana, inapt sa formeze tineri pregatiti pentru provocarile lumii de astazi.

Dar primul la care dl Bostan ar trebui sa se uite urat pentru asta este colegul sau de cabinet, ministrul Curaj, care a ratat la mustata distrugerea si a ceea ce nu fusese distrus din Legea Educatiei si a incercat o reformare a programelor cu un rezultat definit de fostul ministru Mircea Miclea drept "mestesug de tampenie".

De ce nu cer parintii calitate de la invatamant? Nu pentru ca e gratuit, dupa cum spune dl Bostan. Ci pentru ca ei insisi sunt produsele aceluiasi sistem de Educatie, deci au reperele de calitate create de acesta.

Fiecare doreste sa isi vada progenitura pe primul loc, este fericit cu notele indiferent de acoperirea lor, cu iluzia succesului, convins ca in viata cheia reusitei oricum nu tine de ce inveti la scoala, ci de cu totul alte ablitati si resorturi (Va recomand filmul Bacalaureat al lui Cristian Mungiu, ca excelenta "bibliografie" pentru aceasta tema).

Gratuitatea, de fapt, nu exista, este o tema falsa. In primul rand, daca tot ne referim la functionarea statului, dl ministru ar trebui sa stie ca parintii platesc educatia prin taxe si impozite.

Faptul ca e o plata indirecta nu inseamna ca ea nu exista.

Si nu e vorba numai despre acesti bani. Scoala costa foarte mult si in mod direct, incepand cu rechizitele si continuand cu manuale alternative, culegeri, reviste, carti, fonduri etc.

Dl Bostan spune ca 100 de lei pe luna ar fi o suma simbolica. Doar daca ai un salariu peste medie si un singur copil. Dar suma asta "simbolica" poate indeparta de scoala foarte multi elevi din mediile defavorizate, din mediul rural etc, ceea ce ar crea o reala discriminare si ar accentua problemele unei tari care si asa are in general forta de munca slab calificata.

Trist mi se pare insa ca la aceste chestiuni de fond nu prea pare a se gandi nimeni. Tema Educatiei, ca altele la fel de importante, este expediata in declaratii inflamante si reactii inflamate care nu ajuta la nimic altceva decat spectacolul cotidian. Gratuit si, in egala masura, foarte scump si el, la fel ca Educatia.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#ministru Marius Bostan invatamant gratuit , #ministrul Comunicatiilor