Ziare.com

Jurnalistii maghiari ii cer lui Marko Bela sa apere presa

Marti, 31 August 2010, ora 16:32

   

Jurnalistii maghiari ii cer lui Marko Bela sa apere presa
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania (MURE) afirma ca puterea politica din Romania exercita o presiune nemaiintalnita asupra presei si solicita politicienilor UDMR sa ia apararea presei, in Guvern si in Parlament, se arata intr-o scrisoare deschisa data publicitatii.

Scriosarea deschisa este adresata vicepremierului Marko Bela, presedintele UDMR, si ministrului culturii, Kelemen Hunor. Potrivit documentului, aceasta presiune pune in pericol unul dintre pilonii democratiei, respectiv dreptul la o informare credibila si nepartinitoare si, in general, libertatea presei.

In scrisoarea semnata de presedintele MURE, Karacsonyi Zsigmond, se afirma ca in anul 2009 a fost introdus impozitul forfetar, care trebuie platit de toti intreprinzatorii, indiferent daca inregistreaza sau nu un profit.

In iulie 2010 au crescut contributiile care trebuie platite pe venituri, prin aceasta masura punandu-se in pericol siguranta zilei de maine a jurnalistilor, iar in unele cazuri au fost aduse la limita falimentului publicatiile independente.

Tot in iulie 2010 a fost modificat si Codul Fiscal, in sensul ca de acum incolo vor trebui sa plateasca contributii la fondul de asigurari sociale nu numai angajatii cu contracte de munca, ci si persoanele care obtin venituri din cedarea drepturilor de autor.

Aceasta masura a afectat artistii, cadrele didactice din institutiile universitare si o parte insemnata a ziaristilor. MURE afirma ca situatia este ingreunata si de faptul ca, din cauza crizei economice, au scazut substantial incasarile din reclame.

Asociatia profesionala a jurnalistilor maghiari din Romania mai precizeaza ca, sub pretextul sigurantei nationale sau a dreptului la intimitate al pesoanelor publice, Parlamentul are intentia de a adopta unele prevedei restrictive si chiar cu scop de intimidare, cu toate ca dreptul international si normele Uniunii Europene pun apararea libertatii presei deasupra celor doua motive.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 642 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este normal...

Daca il stiu cu capul in BUDA si cu picioarele in
PESTA jurnalistii maghiari vor sa fie aparatzi de
Bella baci ...el se pricepe sa matraseasca banii
dela edituri...pe poezii ..fictive ..

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor