Marko: Cine se leaga de ideea de Tinut Secuiesc da dovada de ignoranta si prostie

Marti, 13 Iulie 2010, ora 17:33
3553 citiri
Marko: Cine se leaga de ideea de Tinut Secuiesc da dovada de ignoranta si prostie
Foto: Romania Libera

Liderul UDMR Marko Bela a declarat marti ca aceia care se leaga de ideea de Tinut Secuiesc din Hotararea de Guvern privind stema unei comune din Covasna dau dovada de "ignoranta, de prostie si de rea-vointa", argumentand ca in Romania exista multe "tari si tinuturi".

"Ma supara si am vazut ca a devenit in presa un subiect preferat. Problema Tinutului Secuiesc, anume ca Tinutul Secuiesc, aceasta expresie sau aceasta notiune, a intrat intr-o hotarare de Guvern privind stema unei comune din judetul Covasna, Ilieni. Cei care contesta acest lucru dau dovada de ignorata, de prostie si de rea-credinta. Nu-mi place sa fiu foarte direct, dar sunt nevoit", a spus Marko.

El a argumentat ca exista si alte hotarari de guvern pe aceasta tema, cum ar fi in legatura cu stema judetului Salaj, unde se vorbeste depre Tara Silvaniei, hotararea privind stema orasului Hateg, unde apare sintagama Tara Hategului si stema unui oras din Caras-Severin, unde figureaza Tara Almajului.

"Resping si refuz ideea ca unii au dreptul sa foloseasca aceste denumiri traditionale, altii, secuii sau ungurii, nu. (...) In Romania avem tari si tinuturi, Tara Hategului, Tinutul Vrancei, Tara Motilor, Tinutul Padurenilor, Tinutul Bucovinei, Tara Oasului, Tara Fagarasului si asa mai departe. Cei care se leaga de ideea de Tinut Secuiesc dau dovada de ignoranta, de prostie si de rea-credinta si nu ma intereseaza cine, ce spune", a incheiat liderul UDMR.

Sintagma "Tinutul Secuiesc" a aparut pentru prima data intr-un act oficial emis de Guvernul Romaniei. Mai precis in descrierea stemei comunei Ilieni din judetul Covasna, aflata potrivit documentului, la granita dintre Tinutul Secuiesc si Tara Barsei.

MAI: Sintagma nu are valoare din punct de vedere administrativ

Ministerul de Interne precizeaza ca sintagma nu are valoare din punct de vedere administrativ si are doar conotatie istorica.

Autoritatile locale au facut o solicitare pentru insusirea stemei comunei Ilieni in 2007, iar ulterior, in 2009, Prefectura Covasna a sesizat Corpul de Control cerand inlocuirea termenilor "Tinutul Secuiesc" si "Tara Barsei" cu granita dintre judetele Covasna si Brasov. Cu toate acestea, in actul emis in aprilie 2010 de Guvern, in proiectul de stema apar vechii termeni.

"Aici la institutia prefectului s-a observat greseala, ca s-a trectut in loc de teritoriu administrativ al judetului Covasna Tinutul Secuiesc, si a fost anuntat Consiliul Local Ilieni, ca sa revoce si sa emita alta hotarare, dar intre timp a aparut Hotararea de Guvern", a declarat prefectul din Covasna, Gyorgy Ervin.

Primarul din Ilieni, Fodor Imre, este de parere ca nu exista nicio problema cu faptul ca sintagma "Tinutul Secuiesc" a aparut intr-un document oficial din Romania.

"Nu cred ca acest lucru are vreo relevanta, nu vorbim de o regiune administrativa. Nici Tara Barsei nu e o denumire legiferata, dar ISU Brasov se numeste exact asa, Tara Barsei", a declarat Imre.

Forumul Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures a facut o plangere dupa aparitia Hotararii in Monitorul Oficial, iar Guvernul a raspuns ca va fi modificata anexa in care apare sintagma "Tinutul Secuiesc".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Marko Bela Tinutul Secuiesc, #nemultumiri Tinutul Secuiesc, #prostie ignoranta rea vointa , #Tinutul Secuiesc
Comentarii