Liderii UDMR se mai gandesc daca vor vota bugetul pe 2009

Marti, 10 Februarie 2009, ora 15:22
1099 citiri
Liderii UDMR se mai gandesc daca vor vota bugetul pe 2009

Presedintele UDMR Marko Bela si deputatul Lakatos Peter au afirmat marti ca bugetul de stat nu este unul de reforma si e facut pe un curs valutar de 4 lei pentru un euro, mai mic decat cel real, astfel ca vor intra bani la buget din convertirea valutara, iar destinatia lor nu este specificata.

Marko a precizat ca principalele nemultumiri sunt legate de "banii alocati judetelor si de infrastructura". "Este un buget de austeritate, dar nicicum de un buget de reforma", a declarat presedintele Uniunii.

La randul sau, deputatul UDMR, Lakatos Peter, a comentat ca bugetul Cabinetului Boc "nu este un produs strategic al unei coalitii majoritare de peste 70%, ci este cel mai mare divizor comun a doua partide de cate 35% fiecare, unul de stanga, celalalt autointitulat de dreapta".

In opinia sa, bugetul demonstreaza inexistenta unei strategii pentru stimularea cresterii economice si lipsa unei viziuni coerente in acord cu politica fiscala si cea monetara.

"Lozinca "nu ne vindem tara" se schimba in lozinca "vindem totul"! Veniturile din vanzarea unor bunuri apartinand domeniului privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale cresc de 2.875 de ori!", a remarcat Lakatos, care s-a aratat nemultumit si de faptul ca se intentioneaza trecerea bugetului prin Parlament "in mars fortat", iar deputatii au la dispozitii doua zile pentru a citi cele "7000 de pagini" si a face amendamente.

Lakatos a atras atentia si asupra banilor estimati pentru buget. "Cand planificarea bugetara se face luand un curs de 4 lei un euro si deja stim ca suntem la 4,2-4,3, daca fondurile din afara sunt transformate la cursul de 4 lei si in realitate se vor obtine 4,2-4,3 sau chiar mai mult, rezulta o diferenta in plus, care ulterior poate fi folosita in interesul... hai sa nu zic al campaniei prezidentiale... ci a imbunatatirii confortului si nivelului de trai al populatiei. Suna mai frumos, nu?", a comentat el, "Cand se va face transformarea va exista o diferenta. Este o practica intalnita si-n alte tari si a fost destul de combatuta", a afirmat parlamentarul UDMR.

Deputatul a adaugat si ca este nerealista cresterea economica preconizata, de 2,5%, astfel ca, in concluzie, bugetul prezinta o serie de "neconcordante".

Cat priveste votul Uniunii pe proiectul de buget, Marko a explicat ca se va lua o decizie dupa ce vor fi discutate si amendamentele si eventual ar putea fi adoptate unele ale UDMR.

"Din sala nu avem de ce iesi, fiindca suntem de buna credinta. Atat s-a putut, atat a facut Guvernul", a adaugat el. "Sansele sunt mult mai mari sa nu votam bugetul, fiind in opozitie, decat sa-l votam, dar nu e corect sa decizi asa ceva inainte de a vedea cum evolueaza lucrurile", a subliniat presedintele Uniunii.

Bugetul de stat pe anul 2009 a fost trimis la Parlament, iar senatorii si deputatii pot depune amendamente pana marti seara, urmand ca Legea sa fie adoptata de Legislativ pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Marko va relua joi discutiile cu Tokes despre alegerile pentru PE

De asemenea, Marko Bela a declarat marti ca, in cursul zilei de joi, va conduce o delegatie a Uniunii intr-o noua intalnire cu episcopul reformat Laszlo Tokes, pentru o participare comuna la alegerile pentru PE.

La sfarsitul acestei saptamanii, in cadrul Uniunii va avea loc o serie de intalniri ale conducerii si ale liderilor din teritoriu, care vor culmina cu organizarea, pe 14 februarie, a Consiliului Reprezentantilor Unionali. In cadrul CRU, se vor stabili unele masuri legate de organizarea congresului, de campania Uniunii pentru alegerile la PE.

Presedintele UDMR Marko Bela si europarlamentarul Laszlo Tokes au avut, pe 30 ianuarie, in prima runda de negocieri, prilej cu care UDMR i-a oferit episcopului primul loc pe lista de candidati ai Uniunii la alegerile pentru PE.

Tokes a comentat ca oferta UDMR de a ocupa primul loc pe lista de candidati ai Uniunii pentru alegerile europarlamentare este de fapt o capcana si ca decizia sa, oricare ar fi ea, ar da dreptate UDMR si i-ar intari pozitia.

Tokes a propus, pentru PE, o lista nationala a maghiarilor, pe care raportul sa fie de 40% CNMT si ceilalti si restul UDMR.

In schimb, Marko este de acord sa fie continuate consultarile pentru infiintarea unui for si crearea unui cadru institutional pentru colaborare intre UDMR si CNMT, in care sa fie atrase si alte asociatii si organizatii ale maghiarilor. Cat priveste europarlamentarele insa, presedintele Uniunii este ferm in a sublinia ca o participare comuna, liste comune, inseamna, din punct de vedere juridic, o singura lista, cea a UDMR.

La alegerile pentru PE din 2007, UDMR si Tokes nu au reusit sa ajunga la o intelegere, astfel ca episcopul a candidat ca independent - si a castigat - iar UDMR a obtinut doua mandate, in conditiile in care ar fi putut totusi miza pe trei locuri. Intre timp, alegerile locale si cele parlamentare au demonstrat ca UCM (transformat in PCM) nu are forta necesara sa devina o alternativa viabila pentru UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Marko Bela, #buget 2009, #UDMR, #Lakatos Peter , #UDMR