Marko Bela a primit premiul Presa Libera de la socialistii maghiari

Luni, 28 Martie 2011, ora 21:07
1461 citiri
Marko Bela a primit premiul Presa Libera de la socialistii maghiari
Foto: Arhiva

Fostului presedinte UDMR, Marko Bela, i-a fost inmanat, sambata, in cadrul unui eveniment festiv, premiul Presa Libera, de catre presedintele Fundatiei Presa Libera, Foldes Gyorgy, fondata de Partidul Socialist Maghiar.

"Fara activitatea de peste doua decenii a lui Marko Bela, viata publica maghiara din Romania, din Transilvania, ar fi mai saraca, ar fi mai putin libera", a declarat Foldes Gyorgy, la discernarea premiului, pentru cotidianul regional de limba maghiara Kronika.

Marko si-a primit distinctia sambata, la Targu Mures, deoarece nu a putut participa la festivitatea de premiere, care a avut loc in data de 15 martie, la Budapesta.

Presedintele Fundatiei, care este si seful Institutului ungar de Stiinte Politice, dar si criticul literar Galfalvi Zsolt au apreciat ca Marko Bela merita acest premiu, nu doar pentru participarea sa activa la viata politica, ci si pentru activitatea sa literara si editoriala de peste doua decenii.

Foldes Gyorgy a subliniat ca premiul este inmanat in fiecare an, in data de 15 martie, Ziua Nationala a Maghiarilor, in cafeneaua Pilvax, de la Budapesta, insa datorita faptului ca Marko Bela nu a putut fi prezent la discernare, a considerat ca este important sa-i inmaneze distinctia personal, in Transilvania.

"Nu este suficient sa declaram libertatea opiniei si presei, trebuie sa asiguram mijloacele de exprimare pentru ca acestea sa ajunga, intr-adevar, la toata lumea: in acest sens am facut pasi mari in Transilvania, dar inca nu e destul", a declarat Marko Bela.

El a mai adaugat ca libertatea presei nu poate fi nici de dreapta, nici de stanga, avand in vedere ca doctrina de baza a democratiei prevede: ori se manifesta toti in mod egal, liber, ori nimeni.

Premiul Presa Libera este acordat din anul 1994 persoanelor care au contribuit prin activitatea lor la sustinerea si implinirea libertatii presei. Pe langa fostul presedinte al UDMR, anul acesta a mai primit distinctia Presa Libera si liderul grupului socialistilor din Parlamentul European, Martin Schultz.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marko Bela premiu Ungaria, #Marko Bela Presa Libera , #UDMR
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Au! Si asta care zice-se ca e intr-o coalitie de dreapta, se da cu socialistii unguri.Nu v-am avertizat ca Boc vrea sa ne intoarcem la comunisti?