Marko Bela: Autonomia nu va fi subiectul central la europarlamentare

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 19:55
696 citiri
Marko Bela: Autonomia nu va fi subiectul central la europarlamentare

Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut, duminica, la Targu Mures, ca autonomia nu va fi subiectul central al campaniei formatiunii pentru alegerile europarlamentare, transmite corespondentul NewsIn.

"Nu cred ca autonomia va fi o tema centrala. O tema centrala va fi, in mod firesc, locul si rolul nostru in Uniunea Europeana, deci locul Romaniei in Uniunea Europeana, locul si rolul comunitatii maghiare in Uniunea Europeana. Din punctul nostru de vedere, Uniunea Europeana trebuie sa puna un accent din ce in ce mai mare decat in acest moment pe problema regiunilor. In opinia noastra, Uniunea Europeana trebuie sa fie o uniune a regiunilor, nu numai a statelor", a spus Marko.

Declaratia, facuta la sfarsitul ceremoniei prin care UDMR si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) au devenit parteneri pentru alegerile europarlamentare, vine in contradictie cu cateva din punctele care au determinat realizarea acestei coalitii. Astfel, la capitolul I din acord, la punctul 13, se arata ca: "Un grup de lucru comun va elabora un program-cadru pentru alegerile europarlamentare al coalitiei interne a << solidaritatii maghiare >> UDMR-CNMT".

De altfel, dezideratul autonomiei este cel care a stat si la baza infiintarii Forumului Maghiar de Coordonare, forum al carui act de nastere a fost semnat tot duminica, la Targu Mures, de Marko Bela si episcopul Tokes Laszlo.

Astfel, "constienti ca reprezentarea unitara si consecventa a programului de autonomie este de importanta cruciala pentru pastrarea si dezvoltarea identitatii colective a maghiarilor din Transilvania si pentru recunoasterea formelor de autonomie comunitara bazate pe principiul autodeterminarii interne (...) Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania convin asupra urmatoarelor (...) infiinteaza in comun Forumul Maghiar de Coordonare din Transilvania". Forumul Maghiar de Coordonare va incepe sa functioneze din aprilie.

In schimb, Marko a sustinut ca formele de autonomie ar trebuie reglementate la nivel european, iar aceste norme sa aiba caracter obligatoriu pentru statele membre.

"Uniunea Europeana ar trebui sa aiba norme mult mai concrete privind aceste solutii referitoare la aceste forme de autonomie - culturala, teritoriala - dar nu au caracter de norma obligatorie. Colegii nostri din Parlamentul European, din acest punct de vedere, vor putea sa impulsioneze elaborarea si adoptarea unor astfel de norme", a declarat liderul UDMR.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Marko Bela autonomie, #campanie europarlamentare, #UDMR CNMT , #UDMR