Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marko Bela despre decizia CCR: Ne conformam, luam act, decizia e obligatorie

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 18:53
2706 citiri
Marko Bela despre decizia CCR: Ne conformam, luam act, decizia e obligatorie
Foto: Antena3

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca angajarea raspunderii pe Legea Educatiei a fost perfect constitutionala, in ciuda deciziei luate de CCR.

Marko Bela a avut aceasta interventie de la Palatul Victoria, dand astfel un semn ca UDMR nu se pripeste in a lua o decizie privind iesirea de la guvernare ca urmare a faptului ca CCR a intrerupt procedura angajarii raspunderii pe Legea Educatiei.

"Nu avem motivarea deciziei Curtii si nici guvernul nu a avut posibilitatea sa adopte o decizie. Ne conformam, luam act, decizia e obligatorie", a spus Marko Bela.

Liderul UDMR a exprimat pozitia guvernului potrivit careia angajarea raspunderii pe Legea Educatiei a fost si este un act constitutional.

Marko Bela a afirmat ca au fost examinate cu multa seriozitate argumentele juridice care au facut ca, in urma cu un an, CCR sa decida ca legea Educatiei nu putea trece prin angajarea raspunderii.

"De data aceasta au avut loc dezbateri si in cadrul societatii civile si al Parlamentului", a subliniat liderul UDMR, reamintind ca desi acest proiect legislativ este in interesul intregii societati el a fost blocat la Senat.

Marko Bela a mai afirmat ca din aceasta cauza Guvernul s-a vazut nevoit sa isi angajeze raspunderea, pentru ca tergiversarea viza un proiect legislativ care "este o urgenta si ar trebui sa fie o prioritate a clasei politice" si pentru ca el conduce la o reforma profunda a sistemului de educatie si descentralizeaza acest sistem, transferand dreptul de decizie si administrare catre comunitatile locale.

G.Frunda: Vom decide daca vom continua sa fim alaturi de PD-L sau nu

Pe de alta parte, Marko Bela a precizat ca in acest moment nu se preconizeaza niciun fel de decizie privind iesirea UDMR de la guvernare.

"Eu am convocat Consiliul Permanent al UDMR, care este forumul nostru mai restrans de decizie, si am convocat si grupurile parlamentare pentru sedinta comuna, pentru luni. Azi este inca miercuri si bineinteles ca zilele urmatoare vom avea consultari cu presedintii organizatiilor teritoriale si la inceputul saptamanii viitoare vom lua o decizie", a declarat vicepremierul.

Totodata, acesta a subliniat ca adevarata problema nu este daca UDMR ramane sau nu la guvernare, ci daca exista posibilitatea de a merge mai departe cu legea Educatiei, de largire a drepturilor minoritatilor, si daca coalitia reuseste sa-si reafirme solidaritatea.

Intrebat care ar putea fi motivele pentru care UDMR ar iesi de la guvernare, Marko Bela a raspuns: "daca nu mai functioneaza Coalitia, daca partenerii de guvernare ar afirma ca programul guvernamental in legatura cu care s-a convenit nu mai este valabil sau daca anumite deziderate importante din acest program nu mai sunt valabile, inclusiv si ceea ce inseamna legea Educatiei".

Curtea Constitutionala a decis miercuri cu 5 voturi la 4 ca Guvernul nu isi poate angaja raspunderea pe proiectul Legii Educatiei care se afla in dezbaterea comisiei pentru invatamant de la Senat.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Marko Bela Legea Educatiei, #Curtea Constitutionala legea educatiei , #UDMR