Marko Bela: Guvernul Ponta ar lua inapoi de unde ar putea

Marti, 15 Mai 2012, ora 00:51
2346 citiri
Marko Bela: Guvernul Ponta ar lua inapoi de unde ar putea
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Marko Bela afirma ca actualul Guvern "ar lua inapoi de unde ar putea", iar daca aceasta este directia el propune sa se refaca Regiunea Autonoma Maghiara, Universitatea "Bolyai" si UMF Targu Mures, cum a fost in anii '40-'50, adica exclusiv maghiare, precizand imediat ca nu doreste asta.

Senatorul Marko Bela, presedinte de onoare al UDMR, a declarat, luni dupa-amiaza, in fata a peste 300 de participanti la lansarea candidatilor Uniunii din judetul Mures, ca, in relatia cu politicienii romani, "nu e vorba de afectiune, ci de forta si reprezentare".

"In ultima vreme, se zice ca nu suntem iubiti, ca nu ne iubeste Victor Ponta, ca nu ne iubeste PSD, ca nu ne iubeste Crin Antonescu, ca nu ne iubeste PNL, ca nu ne iubesc politicienii romani, Senatul UMF Targu Mures... Cred ca sunt si emotii mai importante acum. Intrebarea e daca ne iubesc alegatorii unguri, daca ne iubeste propria comunitate. Daca ne iubim noi intre noi. Asta e iubirea care trebuie sa ne preocupe - familia, satul, orasul.

Trebuie sa ne gandim la iubirea Ardealulului, sa dorim sa fie cu noi. Iar in legatura cu politicienii romani, acolo nu e vorba de afectiune, ci de forta si reprezentare. Daca avem forta ca sa ducem mai departe problemele comunitatii maghiare si exista in spatele nostru o comunitate unita, maghiara, atunci putem actiona", a spus Marko Bela.

El a adaugat ca, dupa ce a cazut Guvernul PDL-UDMR-UNPR, exista un nou Executiv, "care nu ne iubeste", dar a subliniat ca, desi situatia e "mai grea", nu este mai rau ca dupa martie 1990 la Targu Mures sau dupa diversi ani electorali.

El a spus ca reprezentantii Uniunii s-au luptat cu toate dificultatile aparute si "au invins", chiar aliindu-se la guvernare cu fosti oponenti ai ideii de eliminare a sintagmei de "stat national", intrucat au schimbat "dificultatile in avantaje".

"Asa vom merge si in viitor, in pofida tuturor dificultatilor, daca suntem uniti. Nu trebuie sa colaboram cu politicieni facatori de partid din afara UDMR, ci cu ungurii, nu cu un politician ratacit de la partide noi, ci trebuie sa ne unim cu toti ungurii. Avem nevoie de toate voturile si pentru interesele tuturor ungurilor trebuie sa actionam", a spus el.

"Daca asta e directia, hai sa refacem Regiunea Autonoma Maghiara si UMF, cum a fost in anii '50"

Marko Bela a subliniat ca actualul Guvern "ar lua inapoi de unde ar putea", facand referire la banii din fondul de rezerva bugetara care urmeaza a fi retrasi si la situatia Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.

El a spus ca, daca aceasta este "directia", propune sa se refaca Regiunea Autonoma Maghiara, Universitatea "Bolyai" si UMF Targu Mures, cum a fost in anii '40-'50 - adica exclusiv maghiare, precizand imediat ca nu doreste asa ceva.

"Avem un guvern care se reintoarce la situatia de la UMF Targu Mures, anuland hotararea de guvern. Banii dati de Guvernul precedent, nu cadou, ci pentru drumuri, scoli, gradinite, de care comunitatile au imensa nevoie, care le lipseau (...) Ar lua inapoi de unde ar putea. Ideea nu e rea. Daca aceasta e directia, hai inapoi la Universitatea Bolyai, care ni s-a luat, sa facem inapoi UMF, cum a fost in anii '40-'50...

Le-ar placea acestor draguti politicieni sa mergem pe drumul acesta? Hai sa refacem Regiunea Autonoma Maghiara. Sigur, nu vrem aceasta. Dar hai sa ne luam inapoi banii platiti ca impozit si din care aceste administratii au primit banii de la guvernul precedent. Ce bine ne-am putea duce pe drumul acesta si cat de departe am putea ajunge", a spus Marko Bela.

El a subliniat ca maghiarii si UDMR se afla "in fata unei mari provocari" cu ocazia alegerilor locale si trebuie sa isi demonstreze solidaritatea si forta.

"Nu putem permite sa ni se ia dreptul nostru, sa inceapa un proces opus ultimelor decenii. Nu conteaza cine e la guvernare - e vorba de comunitate si interesele acesteia. Nu se poate intoarce istoria si nu putem permite aceasta. Sa nu permitem ca la 10 iunie sa fim putini, adica sa fim un popor care nu arde, ci fumega. Fiecare vot posibil trebuie sa intre in urne. Sa spunem cum le spunem copiilor:

Nu te lasa, fiule! Nu te lasa, Gyuri! Nu te lasa, Edith! Nu te lasa, Mures! Nu te lasa, Targu Mures! Nu te lasa, Ardeal!", a spus Marko Bela, referindu-se la senatorul Frunda Gyorgy, care candideaza la Primaria Targu Mures, si la presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke, care vrea un nou mandat.

"Aceasta sa fie patima noastra pana in 10 iunie si pe mai departe - si atunci istoria nu se intoarce, ci merge inainte", a conchis Marko Bela.

La lansarea candidatilor UDMR din Mures, de la Teatrul National din Targu Mures, participa aproximativ 300 de persoane. In deschiderea festivitatii, s-au intonat Imnul Ungariei si imnul secuiesc.

Aplicarea hotararii de guvern privind infiintarea unei noi facultati in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a fost suspendata, in 4 mai, in urma unei decizii a Curtii de Apel Targu Mures, care a admis o solicitare in acest sens formulata de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinta de suspendare. Guvernul Ponta a decis, insa, sa retraga recursul formulat de fostul Executiv.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Marko Bela UMF Mures, #Marko Guvern Ponta, #Marko Regiunea Autonoma Maghiara , #UDMR