Marko Bela vrea acelasi numar de parlamentari, pentru UDMR

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 16:02
872 citiri
Marko Bela vrea acelasi numar de parlamentari, pentru UDMR

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata la Tg Mures ca la alegerile parlamentare UDMR spera sa-si mentina actualul numar de parlamentari, adica 10 senatori si 22 de deputati.

Liderul unional mai considera ca numarul mandatelor nu depinde de desenarea colegiilor electorale, fiindca se intra proportional in Parlament, daca s-a depasit pragul electoral. "in principiu, ar trebui sa avem tot atatia parlamentari sau eventual mai multi, dar eu nu pot prognostica ca si acum.

In acest moment UDMR are 10 senatori si 22 de deputati. Contam in continuare pe un astfel de grup parlamentar, eu nu pot spune ca vom avea 10 senatori si 22 de deputati fiindca, daca am face o retrospectiva am vedea ca de fiecare data au existat diferente de un senator de doi deputati", a declarat Marko Bela, citat de NewsIn.

El considera ca rezultatele UDMR depind si de performantele celorlaltor formatiuni politice, cati depasesc pragul electoral, cate voturi se vor redistribui.

"De aceea am spus ca, in cazul UDMR, cel putin in cateva colegii vom putea estima ca vom avea mandate de deputat si senator, acolo unde avem o mare majoritate, acolo puteam estima ca vom avea mandate de deputat si de senator existand aceasta impartire inegala a maghiarilor in teritoriu", considera Marko Bela.

Politicianul vede un anavtaj al UDMR in aceasta situatie, certitudine pe care nu o pot avea partidele romanesti. "De aceea am mai spus ca sistemul este un fel de ruleta ruseasca pentru unii, bineinteles. Unii vor avea o surpriza neplacuta de a nu intra in Parlament, deci nu numai ca e o ruleta, e una ruseasca" sustine liderul maghiar.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a mai declarat sambata, ca presedintele PCM, Szasz Jeno, a torpilat intelegerile din comunitatea maghiara si eventuala colaborare dintre cele doua formatiuni la alegerile parlamentare.

"Domnul Szasz Jeno, presedintele PCM, reuseste, a doua oara, sa torpileze o astfel de intelegere, de fapt si in toamna anului trecut eram aproape de o intelegere cu domnul episcop Laszlo Tokes, am si elaborat un document in acest sens, si cei din PCM, in ultimul moment, s-au impotrivit semnarii unei astfel de intelegeri. De data aceasta s-a intamplat la fel", a spus Marko Bela.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
#Marko Bela, #UDMR, #Parlament , #UDMR