Occidentul impune sanctiuni, rusii se razbuna: Fara burgeri si filme de la Hollywood!

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 18:52
7516 citiri
Occidentul impune sanctiuni, rusii se razbuna: Fara burgeri si filme de la Hollywood!
Foto: cooldailyinfographics.com

Sanctiunile impuse de Occident au infuriat locuitorii Rusiei, care au decis sa fie solidari, in felul lor, cu presedintele Vladimir Putin.

Este putin probabil ca liderul Statelor Unite sa mearga la cumparaturi pe strada Aeroportovskaya din Moscova. Insa un magazin de acolo, care vinde miere si ceara de albine, are un semn pe usa pe care scrie "Sanctiuni: Barack Obama nu are voie sa intre", informeaza Bloomberg.

"Cand am auzit ca vor lua masuri impotriva noastra, am vrut sa iau o pozitie in calitate de cetatean", a spus Vladimir Kulakov, de 58 de ani, proprietarul magazinului respectiv si presedintele Asociatiei Nationale a Apicultorilor. "Majoritatea clientilor sprijina initiativa mea", a adaugat omul de afaceri.

Multi politicieni si antreprenori se folosesc de sanctiunile impuse de Occident pentru a castiga voturi sau sa dea bine in fata partenerilor.

Printre cele mai noi propuneri se numara interzicerea filmelor turnate la Hollywood sau inchiderea tuturor restaurantelor McDonald's din Rusia. In plus, tot mai multe magazine mici au la usa afise anti-Occident.

Toate acestea au loc pe fondul ciocnirilor violente din estul Ucrainei, in urma carora doua persoane au murit si zeci au fost ranite.

Ucraina fierbe: Presedintele trimite armata in Est si le da ultimatum militantilor prorusi

Fara bancomate

In acest context, moneda nationala a Rusiei a suferit cele mai vizibile efecte negative, avand in vedere ca a pierdut 8% in fata dolarului, de la inceputul anului. Deprecierea masiva a condus la cresterea inflatiei si a pus in pericol cresterea economica. Pe 8 aprilie, Fondul Monetar International a redus avansul PIB-ului de la 2% la 1,3%, pentru anul 2014.

Dintre companiile straine care au anuntat scumpiri sau care au inregistrat o scadere a vanzarilor in Rusia se numara Ford, Renault, Arla Foods si Lindex.

Cu o situatie grava se confrunta si angajatii postului de televiziune Ren TV, care au cardurile blocate, avand in vedere ca Mastercard si Visa nu mai furnizeaza servicii bancii Rossiya, din cauza sanctiunilor. Mai mult, ei nu pot scoate banii nici de la bancomatele altor institutii financiare.

Fara McDonald's si Hollywood

Bloomberg noteaza ca mass-media din Rusia inversuneaza populatia, astfel ca apelurile repetate pentru a pedepsi companiile americane nu au incetat. Nationalistii de la Partidul Democrat Liberal au pichetat restaurante McDonald's din 22 de orase din Rusia. Demonstrantii aveau afise pe care scria "Nu mai hraniti americanii" sau "Nu mai mancam mizeriile americanilor".

Mai mult, Vladimir Zhirinovski, liderul formatiunii, a propus ca aceste magazine sa fie inchise, deoarece ofera rusilor produse nesanatoase. In plus, urmatoarele sale tinte vor fi Pepsi si Cola, care fabrica bauturi racoritoare.

Reprezentantii acestor companii americane au refuzat sa comenteze boicotul.

Pe de alta parte, parlamentarul Robert Shlegel considera ca filmele de la Hollywood sunt dezgustatoare. In ciuda faptului ca ele au avut mai mult de 80% din incasarile inregistrate anul trecut, politicianul vrea sa reduca veniturile la jumatate.

Si premierul Dimitri Medvedev s-a alaturat acestui boicot, prin propunerea ca peliculele straine sa plateasca taxe mai mari pentru a rula in cinematografele din Rusia.

"Trebuie sa oprim monopolul hollywoodian", a spus Shlegel, care considera ca "filmele popularizeaza stilul de viata american, iar multe dintre ele sunt de o proasta calitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#raspuns Rusia sanctiuni SUA, #Rusia sanctiuni SUA, #sanctiuni Rusia efecte, #interzicere mcDonalds Rusia, #interzicere filme americane Rusia , #preturi