Marea afacere a micilor gustari: ce nu stiai despre McDonald's

Miercuri, 24 August 2011, ora 08:02
10042 citiri
Marea afacere a micilor gustari: ce nu stiai despre McDonald's
Foto: factroom

Cel mai mare retailer din lume pentru servicii alimentare a demarat ca o mica afacere, in 1940: restaurantul fratilor Dic si Mac Macdonald, in San Bernadino, California, SUA.

Pana la 15 aprilie 1955, cei doi frati detineau deja un lant de opt restaurante, iar, la inaugurarea celui de al noualea, au preluat o franciza de la Ray Kroc din Des Plaines, Ilinois.

Ulterior, Kroc a cumparat drepturile legale ale fratilor McDonald, punand bazele viitorului imperiu al micilor gustari si demarand expansiunea francizei in intreaga lume. Conditie respectata peste o jumatate de secol: franciza lui Kroc, dar brandul McDonald's.

In prezent, reteaua de restaurante McDonald's se gaseste in aproape 120 de tari, cu un numar de 32.000 restaurante si 54 de milione de clienti zilnic, potrivit factroom.ru.

S-au scris carti despre secretul acestei mari afaceri, s-au publicat studii si nu putine sunt portalurile care ii prezinta succesele pe Internet.

In cele de fata, ma voi opri numai la cateva realitati bizare, poate mai putin evidentiate pana acum, dar care pot satisface atat curiozitatea cititorului, cat si a consumatorului de gustari.

Nu strica sa aflati:

1. In prezent si in medie, un american mananca 3 hamburgeri si 4 portii de cartofi prajiti in fiecare saptamana.

2. Tot in medie, unul din opt americani aflati in campul muncii a lucrat candva sau mai lucreaza inca la McDonald's. Cei mai multi dintre ei si-au facut debutul in munca la aceasta firma.

3. McDonald's foloseste carne de porc, de vita si cartofi in cantitati mai mari decat orice alta retea de restaurante din SUA, iar carne de pui si gaina cu numai putin sub nivelul retelei Kentucky Frayed Chicken, care il depaseste.

4. Cercetatorii au creat special pentru McDonald's o noua rasa de gaini, cu piept urias, denumit "Mister MD". Pieptul de gaina este atat de solicitat, incat producatorul ar ramane cu restul organelor nevandute, daca ar transa gaina. O vinde numai intreaga.

5. Aproape 70% din angajatii firmei n-au implinit 20 de ani si se multumesc cu un salariu modest. In 1958, firma a elaborat pentru ei un indreptar de lucru cu 75 pagini. Azi, indreptarul are 750 pagini. Cine nu-l stie perfect nu este angajat.

6. McDonald's nu conteaza pe stabilitatea personalului de executie. Ofera salarii minime, iar multi angajati pleaca dupa 4 luni de lucru. Nu conteaza, vin altii. Majoritatea salariatilor din SUA sunt imigranti, iar unii n-au alte cunostinte de limba engleza, decat cea privind denumirea alimentelor.

7. Angajatorul suplineste salariul cam redus, cu "spiritul de echipa", bine dirijat. Fiecare lucrator este laudat la locul sau si apreciat ca indispensabil. Revine mult mai ieftin, decat sa dai salarii mari.

8. Gustul cartofilor este unul din succesele afacerii. Cu decenii in urma, secretul gustului provenea din prajirea in ulei din seminte de bumbac (7%) si seu de vita (93%). In anii '90, clientul s-a trezit avertizat de pericolul colesterolului si McDonald's a trecut imediat pe uleiul 100% vegetal. Pentru a contracara diferenta, s-a introdus discret o asa zisa "aroma naturala". Scrie cu litere mici, la urma, pe meniu.

9. Retetele pentru hamburger si cartofi nu se gasesc in cartea de bucate. Le puteti afla din "Food Technology". Acolo se explica inginereste cum se obtine excelentul gust si extraordinara aroma in uzinele chimice din New Jersey.

10. Aproximativ 90% din produsele McDonald's au fost pre-procesate. Unele procesari sunt cat se poate de naturale, altele recurg la substantele chimice. Fara asta, nu se poate in secolul XXI.

11. In compensatie, vacile a caror carne o foloseste McDonald's sunt pasunate la iarba cu sol ingrasat natural. Totusi cu trei luni inainte de sacrificare, fermierul le aduce pe platforme speciale, unde sunt hranite cu graunte si substante anabolice (anabolismul este o faza a metabolimsului, prin care alimentele introduse in organism sunt transformate in substante proprii acestuia).

12. Pentru a obtine carne corespunzatoare, McDonald's monitorizeaza munca fermierilor. Conditie sine qua non: o vaca, daca mananca cel putin 2.000 kg graunte, creste in greutate cu 400 kg. Daca nu reuseste, atunci McDonald's nu cumpara.

13. In Romania, McDonald's este prezenta din iunie 1995, iar in 2009, opera deja in 20 orase, cu 60 restaurante si 4.000 angajati, cifre care au mai crescut de atunci.

14. Fara program anticriza, fara campanie anticoruptie si fara arest pe 29 de zile, McDonald's reuseste o crestere economica mai mare decat 0,1% pe trimestru, cat este performanta lui McBoc's al nostru.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#afacee gustari, #afacere McDonalds, #afacere bani McDonalds , #Romania