Veste buna pentru somerii de la Mechel Campia Turzii

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 19:22
3742 citiri
Veste buna pentru somerii de la Mechel Campia Turzii
Foto: Antena 3

Romania va primi o suma de 3,8 milioane de euro, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a infiinta un combinat social cu personal disponibilizat de la Combinatul metalurgic Mechel din Campia Turzii, societate aflata in insolventa, a declarat miercuri ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu.

"Romania a primit deja 2,9 milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare - dupa ce a plecat Nokia - in cadrul unui proiect in valoare totala de 4,2 milioane euro, finantat de Comisia Europeana, iar acum suntem in tratative pentru formarea unui combinat social la Mechel din Campia Turzii, societate aflata in insolventa. Speram sa primim banii pentru ca FEAG va functiona si in viitor desi, la un moment dat, s-a pus problema desfiintarii lui", a declarat ministrul Muncii.

Mariana Campeanu a subliniat ca, la Campia Turzii, va functiona "cea mai mare intreprindere de economie sociala din Romania" unde vor fi angajati someri de la combinatul metalurgic din localitate.

"Infiintarea combinatului social presupune folosirea unei parti din banii de la FEAG pentru constituirea unei unitati de productie in cadrul Mechel, in parteneriat cu o unitate economica, unde sa fie angajati somerii rezultati din disponibilizari.

Trebuie insa ca acesti oameni sa formeze o asociatie care sa cumpere, prin ajutorul de la FEAG, utilaje, iar unitatea economica sa le asigure, pe baza de contract, desfacerea productiei si materia prima. Dupa patru ani, utilajele raman in proprietatea asociatiei, aceasta fiind libera sa continue respectiva colaborare pentru desfacere si materie prima sau sa incheie contracte cu alte unitati economice. (...)

In perioada imediat urmatoare, colegii de la Cluj vor merge la Comisia Europeana pentru a definitiva proiectul. Propunerea noastra este sa se acorde in jur de 15.000 euro pe fiecare lucrator, pentru cumpararea de utilaje", a precizat ministrul Muncii.

Potrivit directorului Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don, valoarea proiectului s-ar putea ridica la 3,8 milioane euro, iar rata ocuparii sa depaseasca 50%. Astfel, din 743 de persoane disponibilizate de la Mechel, 250 vor lucra efectiv in cadrul viitorului combinat social, iar 130 vor avea locuri de munca la alti angajatori.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#someri Mechel combinat social, #intreprindere sociala bani UE, #disponibilizati Mechel Campia Turzii , #stiri Mechel