Linsajul Antenei la faza pe copii. Exista o limita

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:08
9045 citiri
Linsajul Antenei la faza pe copii. Exista o limita

Am sentimentul ca Antena 3 se straduieste sa ne convinga de faptul ca nu trebuie sa ramana numai fara sediu, ci si fara licenta de emisie. Nu ma refer doar la imensa manipulare a evacuarii care n-a fost nicio clipa evacuare.

Ma refer in primul rand la gestul Oanei Stancu, realizator Antena 3, de a-i trimite fiicei lui Dan Tapalaga o scrisoare deschisa extrem de veninoasa la adresa tatalui ei.

Putem discuta despre stilistica unui jurnalist, poate sa ne placa sau nu tonul, limbajul, fondul abordarii. Publicul le judeca, exista eventual si institutii care se pot pronunta daca a existat sau nu incalcare a legilor in vigoare. Nu face exceptie nici pamfletul scris de Dan Tapalaga in ziua mitingului Antena 3. Personal, nu il consider cel mai bun text al lui.

Dar demersul sau a fost unul jurnalistic referitor la un eveniment public, care trata, corect sau nu, inspirat sau nu, un fenomen, fara referire la persoane anume.

Cred insa ca replica Oanei Stancu nu are nimic de-a face cu jurnalismul. Este un demers personal si personalizat care vizeaza un minor, ale carui nume si varsta au fost expuse public, interpelat public cu acuzatii la adresa tatalui.

Prejudiciul moral al fetitei mi se pare inevitabil. Pe de-o parte, este vorba despre impactul emotional provocat de referirea directa la familie, tata si bunici. Apoi este vorba despre acuzatia la adresa tatalui care ar trai urat. Copilul poate sa sufere pentru nedreptatea acuzatiei sau pentru ca aceste vorbe i-ar provoca o indoiala la adresa propriului parinte. Ambele sunt inacceptabile.

Apoi, sa stiti ca fetita nu traieste pe Luna, este inconjurata de copii, poate rautaciosi, poate montati de acasa, care putin probabil s-o scuteasca de replici acide sau macar de mentionarea episodului. Cine are copii intelege exact la ce ma refer.

Dar chiar si un tratament contrariu, ostentativ bland si consolator, o poate face sa experimenteze un sentiment de inferioritate.

De ce merita un copil asa ceva? Cat de mic trebuie sa-ti fie sufletul si cat de mare cinismul pentru a lovi intr-un adult prin suferinta provocata unui copil? Ca mama, imi este greu sa-mi imaginez ticalosie mai mare.

Ai ceva cu Tapalaga? Lupta-te cu Dan Tapalaga, dar lasa-i copilul in pace. Copilul nu face parte din profesie, nu face parte din spatiul public al jurnalistului. Iar spatiul lui privat ai obligatia sa-l respecti.

Pana la urma, Dan Tapalaga a folosit limbajul mai dur la adresa participantilor la miting doar in masura in care ei s-au manifestat in spatiul public in privinta unor chestiuni publice. Fetita lui a fost tarata in spatiul public fara voia ei.

Eu cred ca primul oripilat de aceste practici ar trebui sa fie insusi Dan Voiculescu, cel care ii spunea asa lui Traian Basescu, in 2013: "As vrea sa-i transmit lui Basescu Traian ca adversitatea noastra politica nu trebuie sa afecteze valorile fundamentale ale societatii romanesti, cum ar fi familia sau libertatea de exprimare".

Nu este prima data cand atacul se duce spre familie. Va amintesc ca dna Stancu numai ce a pierdut definitiv procesul cu tatal lui Horia Georgescu linsat pentru simpul motiv ca fiul lui era indezirabil pentru Antena 3.

Asa ceva nu este si nici nu poate fi acoperit de libertatea de exprimare. Ea nu este un instrument de linsaj si schilodire a copiilor nevinovati. Acest derapaj nu poate fi din pacate oprit de lege sau de autoritati.

El poate fi oprit, pe de-o parte, prin solidaritatea breslei care sa respinga si izoleze ca pe ciuma o asemenea barbarie, dar mai ales de public. Cat timp asemenea linsaje mizerbile vor avea admiratori si sustinatori, nu cred ca amenzile sau alte sanctiuni vor avea mai mult decat un efect punctual. Iar presa din Romania va deveni tot mai irespirabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#evacuare Intact, #Tapalaga Oana Stancu copil , #Antena 3