Un sondaj despre justitie si stat de drept prezentat la Antena3 este puternic contestat de sociologi. Cine si-l asuma?

Vineri, 05 Mai 2017, ora 21:33
15828 citiri
Un sondaj despre justitie si stat de drept prezentat la Antena3 este puternic contestat de sociologi. Cine si-l asuma?
Foto: captura video Antena3

Un sondaj conform caruia trei sferturi dintre romani ar fi nemultumiti de justitie a fost prezentat joi seara pe un post de televiziune, fiind imediat contestat de profesori de la SNSPA, in numele caruia fusese prezentat public. Acestia se intreaba cine si cum a realizat respectivul sondaj si ce credibilitate are.

Sondajul a fost prezentat la Antena3, care a subliniat ca cifrele sunt "spectaculoase". Realizatorii emisiunii au titrat: "Ce spun romanii despre functionarea statului de drept", in conditiile in care sondajul a fost realizat doar pe Bucuresti, esantionul fiind de 384 de persoane.

Conform sondajului, 69% dintre respondenti au fost nemultumiti de "functionarea statului de drept" si 74% de "functionarea justitiei".

De asemenea, 58% ar fi spus ca instantele comit "multe", "foarte multe" si "permanente" abuzuri, in cazul DNA procentul ridicandu-se la 53%.

Mai mult, 54% dintre respondenti ar fi fost de acord cu gratierea persoanelor care nu au comis fapte penale grave.

Conform aceluiasi sondaj, 69% dintre respondenti isi doreau ca Romania sa imbunatateasca relatia cu Rusia.

La scurt timp de la prezentarea sondajului de catre sociologul Marius Pieleanu, Catalin Stoica, fost director al CURS si conferentiar universitar doctor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), a ridicat primele semne de intrebare.

"Antena 3 prezinta un sondaj de opinie atribuit SNSPA si Departamentului de Sociologie. Metodologia studiului nu este prezentata; inteleg ca e sondaj pe Bucuresti. In calitate de membru al Departamentului de Sociologie, nu am cunostinta de acest sondaj. Intrebarile mi se par defectuos formulate, cel putin.

Repet nu am nici un fel de informatii despre cum a realizat departamentul acest sondaj dar inclin sa cred ca NU a fost asumat de departament ci e o initiativa personala a unui cadru didactic ce colaboreaza frecvent cu A3", a scris pe Facebook Catalin Stoica.

In plus, acesta a anuntat ca a cerut membrilor Departamentul clarificarea situatiei si decizia prin care s-a hotarat asumarea sondajului. "Stiu ca nu exista asa ceva, dar tocmai d-aia. Mai exista si alte instante", a mai scris sociologul.

Sondajul a fost pus sub semnul intrebarii si de sociologul Mircea Kivu, care a facut trimitere la o decizie a CNA, care reglementeaza modul in care sondajele de opinie trebuie sa fie prezentate public.

De asemenea, in discutiile purtate pe Facebook de Mircea Kivu cu colegii sai sociologi, acesta a subliniat: "Misterul e daca sondajul e asumat de Departamentul de Sociologie al SNSPA. Ca altfel, un cadru didactic nu poate spune orice prostie, in numele institutiei in care lucreaza".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj justitie Antena3 Pieleanu , #Antena 3