CNA da volumul mai incet la TV si radio. Sonorul reclamelor, cea mai mare problema

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 18:21
4724 citiri
CNA da volumul mai incet la TV si radio. Sonorul reclamelor, cea mai mare problema
Foto: Ziare.com

CNA vrea sa elaboreze un standard pentru nivelul tariei sunetului, prin care sa se asigure o uniformizare a volumului sunetului in programele de radio si televiziune, astfel incat sa fie eliminat discomfortul creat telespectatorilor si ascultatorilor, resimtit in special la difuzarea publicitatii.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a constituit "grupul de lucru Loudness", format din reprezentanti ai radiodifuzorilor, distribuitorilor prin cablu, studiourilor de productie si ai mediului universitar, care s-a intalnit pentru prima data, luni, la sediul CNA.

Grupul de lucru are ca scop elaborarea "Standardului pentru Nivelul Tariei Sunetului, prin care se va asigura o normalizare, prin uniformizare, a tariei sunetului in programele de radio si de televiziune", in conformitate cu Recomandarea European Broadcasting Union (EBU) numarul 128 din anul 2011.

Posturile TV si radio, vandute doar dupa un an de la lansare - proiect CNA

La intalnirea de la CNA au participat mai multi profesori, prezentatori si alti specialisti, dar si reprezentanti ai CNA, intre care Sotir Caragata, director al Directiei Secretariat General, si Radu Teodorel, director al Directiei Control si Digitalizare.

Multi dintre cei prezenti la discutii au precizat ca cele mai mari probleme in privinta sunetului puternic apar in cazul spoturilor publicitare, promotionale si de teleshopping, care au un volum al sonorului mai mare decat restul programelor difuzate de televiziuni si radiouri.

In urma discutiilor, reprezentantii radiodifuzorilor prezenti au semnat un protocol potrivit caruia, "tinand cont de numarul mare de reclamatii generate de discomfortul real creat ascultatorilor/ telespectatorilor de neuniformitatile de tarie sonora existente intre diferitele canale radio-TV si intre programele diferite ale aceluiasi canal", este absolut necesara "gasirea, cat mai urgenta, a solutiilor tehnice de rezolvare a acestei probleme, aplicabile pe toate cele trei componente ale lantului de difuzare (productie-distributie-transmisie)".

CNA obliga radiourile sa difuzeze programe locale

Conform protocolului, semnatarii vor adopta un Standard pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor (NTSP), prin punerea in aplicare a Recomandarii EBU 128-2011.

Totodata, in urma a trei-patru intalniri ale grupului de lucru Loudness vor fi clarificate "toate aspectele de natura tehnica si reglementativa pe care le presupun adoptarea standardului". La finalul lucrarilor, grupul de lucru va inainta CNA, in calitate de autoritate de reglementare in domeniu, recomandarea sa privind adoptarea Standardului pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor, se mai spune in protocol.

CNA vrea sa fie introduse cursuri de media la scoala

Nu a fost stabilit inca intervalul de timp pana la care televiziunile si radiourile ar trebui sa se alinieze la Standardul pentru Nivelul Tariei Sonore a Programelor, dar un termen vehiculat ar fi 1 ianuarie 2014. CNA ar urma sa decida acest lucru fie printr-o recomandare, fie printr-o decizie.

CNA a primit in ultimii ani mai multe reclamatii privind sonorul, care se modifica in special in timpul difuzarii spoturilor publicitare. Potrivit unei reclamatii, "volumul sonorului in timpul spoturilor publicitare este cu aproximativ 20-30% mai mare decat in timpul emisiunilor/ filmelor difuzate".

"(...) in ultimii ani, sonorul reclamelor a devenit mult mai mare, astfel incat e deranjant. Este clar o strategie de marketing pentru a atrage atentia la spoturile publicitare. Nu mi se pare normal ca, la fiecare 20 de minute, sa trebuiasca sa dau mai incet sonorul pentru ca incepe brusc televizorul sa urle si apoi, cand se termina, sa dau mai tare pentru ca nu se mai aude nimic", spune un telespectator intr-o sesizare transmisa CNA si prezentata in intalnirea de luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sonor reclame CNA, #CNA volum TV, #CNA volum radio, #CNA sonor publicitate, #proiect CNA sunet , #audiovizual
Comentarii
Poza ciudacu
ciudacu
rank 3
munca grea pe bani multi