Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea reforma a audiovizualului - rateu inainte de start. De cine s-a speriat Guvernul?

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:25
4685 citiri
Marea reforma a audiovizualului - rateu inainte de start. De cine s-a speriat Guvernul?
Foto: Arhiva

Guvernul Ponta a lucrat discret in ultima perioada la o "ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002", care putea aduce modificari importante in special in ceea ce priveste demiterea membrilor CNA si reglementarea contractelor de publicitate.

Discretia a fost maxima, actorii direct interesati fiind surprinsi neplacut de proiectul care li s-a pregatit.

Prevederile referitoare la modalitatea in care pot fi demisi membrii CNA au constituit una dintre cele mai controversate schimbari la actuala lege a audiovizualului.

Articolul 13, alineatul (1) din Lege, urma sa fie modificat astfel: "(1) Membrii Consiliului pot fi demisi la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in sedinta comuna a celor doua camere parlamentare, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti", prin simpla respingere a raportului anual al CNA de catre comisiile parlamentare.

In prezent, membrii CNA pot fi demisi, in baza unei directive europene, doar pentru fapte flagrante de incalcare a legii si prin actiune in instanta.

"Trecerea in totalitate a CNA sub controlul unei majoritati politice din Parlamentul Romaniei este un lucru absolut inadmisibil. In momentul in care am discutat aceasta lege cu expertii de la Bruxelles, ni s-a atras atentia ca nu pot fi demisi decat pentru lucruri flagrante de incalcare a legii, prin actiune in instanta.

Spre deosebire de postul national de televizune si postul national de radio, ale caror rapoarte de activitate daca sunt respinse presupune de la sine demiterea intregului Consiliu de Administratie, CNA nu poate fi atacat decat printr-o actiune in instanta pentru incalcari ale legii", a precizat vicepresedintele PDL Radu F. Alexandru, care a renuntat in aprilie la calitatea de membru al CNA ca urmare a incompatibilitatii functiei cu cea de senator, contactat de Ziare.com.

Actuala organizare a CNA, in acord cu institutiile europene

Raluca Turcan, membru in Comisia pentru Mass-Media din Camera Deputatilor, atrage, de asemenea, atentia ca organizarea CNA a fost stabilita in acord cu institutiile europene, in vederea asigurarii impartialitatii audiovizualului.

"Actulala forma de organizare a CNA este facuta in acord cu Comisia Europeana in baza unei directive europene. Forma aceasta este gandita astfel incat, indiferent de rotirea partidelor la putere, sa existe o cat de cat impartialitate in modul de functionare a audiovizualului.

Prin adoptarea unei astfel de initiative legislative inseamna ca membrii CNA isi pierd independenta, impartialitatea, ca devin instrumente politice de manevra si sunt incalecate ori de cate ori cineva este la putere. Lucru care este daunator in primul rand pentru cetateni", a spus deputatul pentru Ziare.com referitor la modificarile preconizate de OUG.

In opinia sa, initiatorul proiectului fie da dovada de ignoranta, necunoscand directiva europeana, fie este "malefic si doreste aservirea totala a spatiului mediatic".

Radu F. Alexandru avertizeaza, in plus, ca prima victima in cazul in care proiectul ar fi adoptat este Narcisa Iorga, membru al CNA.

"Dupa formarea noului guvern, in care ei spera sa aiba majoritate, primul om pe care doresc sa-l elimine din CNA cu siguranta este doamna Narcisa Iorga, pentru ca ea a fost una din vocile cele mai puternice care a cerut constant respectarea legii. Este inadmisibil si nu se poate vota o asemenea initiativa legislativa. Daca vor sa o adopte prin ordonanta de urgenta, ceea ce ar fi de o gravitate extrema, ar face-o tocmai pentru a epura CNA acum in perioada de campanie electorala.

Ar fi inca un motiv de scandal international care ar nu ar fi o urmare a 'denunturilor' facute de pe bancile Opozitiei, ci a felului in care tot ce priveste domenii atat de importante, in speta CNA, sunt monitorizate si sunt in atentia Comisiei Europene", a precizat Vicepresedintele PDL.

Parlamentul trebuie sa isi asume tot ce are in subordine - inclusiv CNA

Pe de alta parte, pesedistul Madalin Voicu, si el membru in Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, este de parere ca modificarea Legii audiovizualului ar fi o masura buna, in conditiile in care Parlamentul "trebuie sa isi asume tot ceea ce are in subordine, ca institutii, cum este si CNA".

"Atunci cand lucrurile se transforma vizibil in impedimente si obstacole, Parlamentul, prin vot, poate sa ia o decizie pentru demiterea unui membru al CNA cu dovada ca nu a respectat conduita pe care si-o asuma in momentul in care intra in aceasta institutie", a declarat deputatul social-democrat, pentru Ziare.com.

Acesta a explicat si care este situatia in cazul respingerii raportului anual al CNA de catre comisiile parlamentare.

"In cazul respingerii raportului anual al CNA, este vorba despre demiterea intregului CNA, pentru ca acolo raportul nu este calitatea unui singur membru al CNA. Daca raportul este respins atat la radio, cat si la televiziune, cat si la CNA, atunci lucrurile ii vizeaza pe toti membrii. Dar daca un membru nu respecta regulile insitutiei sau se demonstreaza ca le-a incalcat, poate fi demis de catre Parlament", a explicat Madalin Voicu.

Publicitarii si cablistii, in focuri

Pe langa schimbarile cu privire la statutul CNA, proiectul de OUG si-a propus sa instituie o mai mare transparenta a contractelor in publicitate.

Uniunea Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR) a solicitat Guvernului retragerea documentului, sustinand ca acesta incalca principiul libertatii economice si va avea efecte negative asupra mediului concurential in care isi desfasoara activitatea toti actorii economici implicati in piata serviciilor media audiovizuale.

"Elaborarea unui proiect de act normativ fara a consulta partenerii de dialog si institutiile care reglementeaza si vegheaza la respectarea principiilor libertatii economice, a transparentei si competitiei pune sub semnul intrebarii dorinta declarata de reglementare corecta si nediscriminatorie a acestei piete", a declarat Radu Florescu, presedintele Uniunii.

Nemultumirea publicitarilor a fost generata de enunturi precum "orice achizitionare de spatiu publicitar televizat nu poate fi facuta de un intermediar decat in numele si pe seama beneficiarului final al publicitatii televizate", iar ofertele vor fi in mod obligatoriu confirmate in prealabil in scris cu radiodifuzorul, care presupune practic transparenta tarifelor practicate fata radiodifuzori.

In plus, se interzice agentiilor sa primeasca alta plata decat cea de la beneficiarul final, ceea ce inseamna eliminarea unei surse importante de venit pentru agentii, in favoarea televiziunilor.

Reactia agentiilor europene

Aceste intentii au atras si o reactie a Asociatiei Europene a Agentiilor de Comunicare (EACA), care a trimis Ministerului Justitiei o scrisoare oficiala in care isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele negative care s-ar putea propaga asupra competitiei pe piata serviciilor media audiovizuale.

"Proiectul are un impact necompetitiv major, limiteaza puterea de negociere a agentiilor in relatia lor cu emitatorii (televiziuni, psoturi de radio etc), favorizeaza crearea unui monopol al emitatorilor asupra spatiului de publicitate pentru ca beneficiarul final este fortat sa incheie contract cu o anumita agentie, nu defineste termenul de 'intermediar' si nu tine seama de rolul complex pe care il au agentiile de publicitate", se arata in scrisoarea obtinuta de Economica.net.

Nici companiile de cablu nu au raspuns favorabil schimbarilor dorite prin OUG, in cazul lor fiind vizate sanctiuni mai dure pentru nerespectarea principiului "must carry", respectiv principiul potrivit caruia posturile care se claseaza pe primele locuri ca nivel de audienta trebuie sa fie transmise obligatoriu de companiile de cablu, cu execeptia transmisiilor prin satelit, retragerea in doar in cinci zile a avizului de cablu si introducerea de obligatii suplimentare, precum asigurarea aceleiasi prelucrari a semnalului retransmis pentru toate serviciile de programe incluse in oferte.

Radicalul proiect care si-a propus modificarea statutului CNA si slabirea agentiilor publicitare si a companiilor de cablu nu a rezistat insa presiunilor, reprezentantii Executivului anuntand ca acesta "nu mai este de actualitate", in urma unei solicitari HotNews.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lege audiovizualului modificari CNA, #modificare lege audiovizual publicitate , #audiovizual