Principalele televiziuni si radiouri, obligate sa indemne cetatenii sa mearga la vot. Spoturile ar fi platite de stat - proiect de lege

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 08:12
3965 citiri
Principalele televiziuni si radiouri, obligate sa indemne cetatenii sa mearga la vot. Spoturile ar fi platite de stat - proiect de lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Gigel Stirbu va depune la Parlament un proiect care propune ca din 2019 principalele televiziuni si radiouri sa fie obligate sa indemne participarea cetatenilor la vot in perioada alegerilor. Continutul mesajelor va avea avizul Autoritatii Electorale Permanente (AEP).

Proiectul pe care liberalul urmeaza sa il inregistreze in Legislativ propune modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002.

"Comunicarile audiovizuale cu caracter educativ privind importanta si promovarea, in spatiul public, a exercitarii dreptului de vot trebuie sa respecte urmatoarele conditii: sa informeze si sa educe populatia in legatura cu importanta exercitarii dreptului de vot; sa informeze si sa educe populatia in directia promovarii exercitarii dreptului de vot; sa nu contina referiri de natura sa promoveze institutii sau persoane.

Continutul si elaborarea mesajelor se realizeaza de catre radiodifuzor, cu avizul prealabil al Autoritatii Electorale Permanente. Cu 120 de zile inainte de orice scrutin electoral Autoritatea Electorala Permanenta demareaza discutiile cu radiodifuzorii pentru pregatirea campaniei de informare publica", prevede proiectul legislativ al deputatului Stirbu.

De asemenea, conform initiativei, CNA va comunica AEP, cu o luna inaintea inceperii campaniei de informare, lista posturilor de radio si de televizine care urmeaza sa desfasoare campaniile.

"Consiliul National al Audiovizualului va intocmi si va comunica Autoritatii Electorale Permanente, cu 30 de zile inainte de data inceperii campaniei de informare, lista celor 10 posturi de radio, respectiv 15 posturi de televiziune ce urmeaza sa desfasoare campanile mentionate la 42 indice 3, lista avand ca baza cele mai recente studii de audienta date publicitatii in anul anterior desfasurarii campaniei de informare", potrivit sursei citate.

Televiziunile si radiourile vor avea obligatia de a transmite mesaje sub forma unor campanii initiate cu 60 de zile inainte de desfasurarea alegerilor.

"In cazul serviciilor de programe de televiziune cu acoperire nationala, comunicarile audiovizuale cu caracter educativ privind importanta si promovarea in spatiul public a exercitarii dreptului de vot se realizeaza sub forma unor campanii initiate cu 60 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor.

Acestea se vor desfasura inclusiv in ziua in care au loc alegerile, prin difuzarea unor mesaje, intre 3 si 6 ori pe zi, in intervalul orar 08:00 - 22:00, din care o data in principala emisiune de stiri.

In cazul serviciilor de radiodifuziune cu acoperire nationala, comunicarile audiovizuale cu caracter educativ privind importanta si promovarea in spatiul public a exercitarii dreptului de vot se realizeaza sub forma unor campanii initiate cu 60 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si desfasurate inclusiv in ziua in care au loc acestea, prin difuzarea unor mesaje, intre 3 si 6 ori pe zi, in intervalul orar 06:00 - 22:00, din care o data in principala emisiune de stiri", mai mentioneaza proiectul de lege.

Deputatul PNL Gigel Stirbu propune si decontarea de catre Autoritatea Electorala Permanenta a cheltuielilor, in baza unui deviz si a facturilor emise.

"Cheltuielile ocazionate de difuzarea mesajelor prevazute la alin. (1) si (2) vor fi negociate de catre radiodifuzor cu Autoritatea Electorala Permanenta si vor fi decontate de catre aceasta, pe baza unui deviz si a facturilor emise.

Pentru zonele in care populatia minoritara depaseste procentul de 20% din randul populatiei, Televiziunea Romana, respectiv Radio Romania vor difuza mesajele mentionate la alin. (1) si (2) si in limbile respectivelor minoritati nationale.

La incheierea campaniilor de informare Consiliul National al Audiovizualului va prezenta Autoritatii Electorale Permanente un raport detaliat de monitorizare a difuzarilor spoturilor de catre televiziuni si posturi de radio, cu privire la numarul spoturilor difuzate, numarul zilnic de difuzari, respectiv orele la care au fost difuzate", mai propune Stirbu, in proiectul legislativ.

Conform initiativei, legea ar urma sa intre in vigoare de 1 ianuarie 2019, iar "in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Autoritatea Electorala Permanenta va stabili, prin hotarare, cu consultarea prealabila a radiodifuzorilor, modalitatea de calcul al pretului per spot difuzat, modalitatea de calcul al sumelor ce urmeaza a fi rambursate, termenele la care vor fi depuse cererile de rambursare, precum si termenele la care se vor face platile".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#televiziuni radio indemn vot, #televiziuni radio obligate spot electoral , #audiovizual