Proiectul de lege a audiovizualului a trecut de Comisia de cultura a Camerei

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 20:54
1441 citiri
Proiectul de lege a audiovizualului a trecut de Comisia de cultura a Camerei
Foto: Arhiva

Comisia de Cultura a Camerei a dat, miercuri, raport favorabil noilor modificari aduse legii audiovizualului, care prevad ca televiziunile si radiourile sa fie sanctionate in cazul in care acestea nu respecta pluralismul surselor de informare.

Potrivit noii legi a audiovizualului modificate de Comisia de cultura a Camerei Deputatilor, ingerintele de orice fel in continutul, forma si modalitatile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autoritatilor publice sau a oricaror persoane fizice sau juridice romane sau straine vor fi sanctionate.

Mai mult, este interzisa cenzura asupra comunicarii audiovizuale, independenta editoriala a furnizorilor de servicii media fiind recunoscuta si garantata prin lege.

Cu toate acestea, Comisia de cultura a mai decis ca televiziunile si radiourile sa fie sanctionate in cazul in care acestea nu respecta pluralismul surselor de informare, libertatea de exprimare, informarea obiectiva a publicului, transmiterea informatiilor si a comunicatelor oficiale ale autoritatilor in cazul unor calamitati, protectia interesului superior al minorului, starii de urgenta sau de necesitate, de asediu ori conflict armat, epidemii, transparenta organizarii, functionarii si finantarii activitatii proprii.

Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, a declarat ca CNA va avea la dispozitie "mijloace mai puternice pentru a descuraja o serie de derapaje din audiovizual".

"Ma refer la faptul ca s-a statuat principiul amenzilor progresive, dupa acordarea unei somatii amenzile vor merge in mod progresiv pentru incalcarea aceluiasi articol, ceea ce in ansamblu sigur ca va duce foarte probabil la o crestere a cuantumului acestor amenzi, lucru de care radiodifuzorii ar trebui sa fie constienti si sa ia masuri interne", a completat Popescu.

El a precizat ca amenzile aplicate progresiv pleaca de la un cuantum foarte scazut. "Plaja de amenzi pentru cele mai multe aricole din acest proiect pleaca la 5.000 de lei pana la 100.000 de lei. (...) Consiliul va putea sa aplice amenzi progresive pentru incalcarea aceluiasi articol. Aici este un element de noutate", a mai subliniat el.

Rasvan Popescu a mai spus ca s-au schimbat si acele articole vizavi de protejarea identitatii minorilor. "Este o intarire in privinta protectiei minorilor. Au fost inasprite prevederile in care minorii pot fi prezentati la televizor, mai ales cand ei sunt victime ale unor abuzuri", a explicat el.

Seful CNA a mai afirmat ca folosirea camerei ascunse "va putea fi folosita in conditii mai restrictive decat in prezent, insa va putea fi folosita atunci cand se doreste un interes public justificat". In acest sens, el a subliniat ca persoanele aflate in suferinta pot aparea in imagini doar cu acordul acestora.

Raluca Turcan a vrut libertate mai mare pentru jurnalisti

La randul ei, Raluca Turcan, presedintele Comisiei de Cultura, a sustinut ca si-ar fi dorit o libertate mai mare pentru jurnalisti.

"Toate prevederile incluse in urma dezbaterii din Comisia de la Camera mai pot fi discutate si la Senat. Asta este o prima forma si ar fi pacat sa reducem toata propunerea de modificare a legii audiovizualului la o prevedere legata de camera ascunsa. Asa au hotarat colegii mei, eu mi-as fi dorit sa fie o libertate mai mare pentru jurnalisti, tocmai pentru a incuraja jurnalismul de investigatie, dar cu mentinerea unor parametrii normali si legali de pastrare a intimitatii, a vietii personale. Deci sa nu invadezi viata personala, viata privata a unor persoane, dar sa poti sa faci totusi niste investigatii cu camera ascunsa.

Din pacate, majoritatea din Comisie a decis altceva, dar la Senat se poate interveni. In rest, eu cred ca intregul proiect legislativ aduce imbunatatiri serioase in cadrul audiovizualului romanesc si toate prevederile pe care noi le-am inclus urmaresc respectarea drepturilor fundamentale ale cetateanului, dar in acelasi timp nu reprezinta o ingradire a libertatii de manifestare a jurnalstilor", a explicat ea.

Turcan a spus ca articolul referitor la camera ascunsa reprezinta o formula de obtinere a unui "echilibru de profesare a meseriei de jurnalist, dar si o respectare si o atentie mult mai mare pentru libertatile individuale ale cetateanului, asa cum sunt ele prevazute in Constitutia Romaniei si in actualul text de lege".

Legat de sanctiuni, ea a subliniat ca nu s-a dorit marirea plafoanelor de sanctiuni.

"Nu am dorit sa marim plafoanele de sanctiuni, am dorit doar sa fie respectate sanctiunile, sa poata sa fie date cu somatii, dar nu cu somatii la nesfarsit, ci o somatie pe incalcare de articol, dupa care sa se aplice gradualizarea. Gradualizarea se face de catre CNA. Sensul legii este ca daca intr-o emisiune se incalca o data dreptul la libera exprimare, atunci e somatie, daca se incalca dreptul minorului este tot somatie. Cand incalci a doua oara e sanctiune", a completat deputatul democrat-liberal.

In privinta introducerii ingerintelor editoriale la capitolul sanctiuni, Turcan a precizat ca s-a urmarit "respectarea articolului din Constitutie si anume ca ingerinta si cenzura sunt interzise". Ea a mai subliniat ca in privinta acestui subiect exista controverse si o "dezbatere pe care nu o s-o epuizam niciodata, pe acest subiect sunt puncte de vedere diferite".

Raportul Comisiei de Cultura va merge spre dezbatere in plenul Camerei Deputatilor, insa forul decizional este Senatul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#legea audiovizual raport favorabil, #raport favorabil comisie cultura , #audiovizual