Are ceva de ascuns presedintele CNA? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Mai 2014, ora 10:33
6475 citiri
Are ceva de ascuns presedintele CNA? (Opinii)

"Oricine afirma ca urmeaza sa reglementeze Internetul trebuie mai intai sa reglementeze Cosmosul", afirma presedintele CNA Laura Georgescu intr-un drept la replica trimis Ziare.com la interviul cu Narcisa Iorga, membru CNA, Libertatea de expresie pe Internet, in pericol! Interviu cu Narcisa Iorga (CNA).

Sunt de acord cu dna Georgescu. Dar ascultand cu atentie inregistrarea audio din sedinta CNA in care a fost abordat subiectul, inregistrare a carei autenticitate presedintele CNA nu a contestat-o, observ ca domnia sa isi asuma misiunea reglementarii Cosmosului.

Iata ce spune cu subiect si predicat d-na Georgescu: "Nu exista nicun fel de reglementare pe virtual. Am discutat cu cei care vor veni in septembrie la noi (a VI-a Reuniune anuala a Forumului Autoritatilor de Reglementare Central Europene - n.red) daca putem face un prim pas, sa punem pe hartie intr-o prima faza reglementari minime, sa reusim sa deschidem calea.

Trebuie vazut in primul rand la ce stadiu s-a ajuns in alte state si de acolo sa ne gandim fie ca importam, fie ca ne vin nou alte idei. Nu s-a umblat (la Atena, la Conferinta Internationala "Protectia minorilor in era gigitala" - n.red.) decat la construirea unui mesaj dintr-un puzzle de factori decizonali din diverse medii, care sa pledeze pentru un singur enunt: trebuie reglementat spatiul virtual".

Apoi, inteleg din dreptul la replica faptul ca Laura Georgescu este preocupata strict de protectia minorilor, ceea ce mi se pare o atitudine responsabila si laudabila. Dar ma intreb, in continuare, cum de nu reuseste domnia sa ca in calitate de presedinte CNA sa isi duca la indeplinire acest obiectiv foarte corect pe actuala zona de competenta, adica audiovizualul. Pentru ca minorii sunt in continuare bombardati cu vulgaritati si ineptii in totul soiul de emisiuni de divertisment difuzate in intervalul orar accesibil lor.

Daca presedintele CNA doreste sa protejeze minorii, cum se face oare ca amendamentul la Codul audiovizualului, propus de Cristina Trepcea, privitor la programarea dupa ora 23 a emisiunilor de divertisment care contin dezvaluri despe viata intima, si cel al Narcisei Iorga referitor la acelasi regim pentru jocurile de noroc, ambele votate de plenul CNA, sunt de un an tot in dezbatere publica si nu au intrat in vigoare?

E treaba parintilor sa ii protejeze pe copii de emisiunile pline de trivialitati, funduri goale, sani mai mult dezgoliti, dezvaluiri, uneori indecente despre viata intima etc? Poate ca da. Dar pe aceasta logica, este treaba parintilor sa paroleze si site-urile periculoase pentru copiii lor.

Ceea ce dna Georgescu nu a explicat prin declaratia de presa a domniei sale este ce a vrut sa spuna exact prin formularea folosita in inegistrarea audio "sa punem pe hartie intr-o prima faza reglementari minime".

Poate ca sunt lucruri bune, initiative legitime. Dar fara detalii, nu pot sa uit ca exista si precedente extrem de periculoase pentru libertatea de expresie in spatiul virtual, reglementari tintite pe continuturi care nu lezeaza in niciun fel educatia minorilor, ci interesele politice ale puterii. Se intampla in Rusia, se intampla in Turcia. Nu e nevoie sa inventam apa clocotita pentru a ne opari cu ea la un moment dat.

Asadar ceea ce cred ca ar trebui sa explice d-na Georgescu cat se poate de clar sunt detaliile, acolo unde sta ascuns de cele mai multe ori diavolul. Cum nu a dorit sa raspunda invitatiei de a-mi acorda un interviu, ii voi adresa public cateva intrebari pe care le socotesc foarte importante:

- Ce a sustinut despre reglementarea spatiului virtual la conferinta de la Atena, in calitate de reprezentanta a CNA, institututie a statului roman?

- Ce inseamna exact "propuneri minime"?

- Ce zona a internetului ar urma sa vizeze aceste propuneri si cum anume, concret?

- Daca "prima faza" presupune "propuneri minime", inseamna ca va exista si o a doua faza?

- Ce se intampla cu amendamentele doamnelor Trepcea si Iorga? De ce nu au intrat de un an in vigoare tocmai pentru protectia minorilor?

Nu fac parte dintre cei care cred ca trebuie sa existe zone complet nereglementate. Dar atunci cand in discutie este un aspect atat de important precum libertatea de expresie, cred ca nu putem fi niciodata prea precauti.

Iar prudenta cere in primul rand informatie corecta si completa, transparenta totala, care sa permita dezbateri autentice. Altfel ne putem trezi cu orice rau, daca nu ireparabil, cel putin foarte greu de reparat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reglementare Internet, #CNA internet minori , #CNA