CNA nu vrea interzicerea mediatizarii excesive a suicidului: E de ajuns amenda

Joi, 02 Iulie 2015, ora 19:10
10178 citiri
CNA nu vrea interzicerea mediatizarii excesive a suicidului: E de ajuns amenda
Foto: Hepta.ro

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa avizeze negativ un proiect de lege care are in vedere interzicerea mediatizarii suicidului si a tentativelor de suicid.

CNA a analizat, joi, o adresa primita de la Guvern-Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul referitoare la o propunere legislativa privind interzicerea mediatizarii suicidului si a tentativelor de suicid.

Dupa ce a analizat acest proiect de lege, CNA a decis cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de joi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) sa avizeze negativ acest proiect. Avizul CNA este unul consultativ.

Potrivit CNA, cadrul de reglementare in acest domeniu exista, iar cel propus prin acest proiect este nefunctional din punctul de vedere al tehnicii legislative.

"Cineva se uita la televizor si spune 'Ia sa fac eu un proiect de lege, ca sa vada alegatorii mei'", a spus membrul CNA Radu Herjeu, referindu-se la acest proiect de lege. "Sigur ca asa ceva nu e normal (mediatizarea sinuciderilor, n.r.), dar exista pasaje in Legea audiovizualului care ne permit sa sanctionam. Initiatorul, habar n-am cine e, a simtit nevoia unei interzicerii, nu a amendarii", a mai spus Herjeu.

Acest proiect de lege, care este initiat de senatorul UNPR Marian Vasiliev, presupune ca "se interzice tuturor mijloacelor media, incluzand posturile de televiziune, radio, presa scrisa (inclusiv editiilor online ale acestora) mediatizarea excesiva (dezbateri, opinii ale specialistilor, interviuri, reportaje, anchete, editoriale etc.) a cazurilor de suicid, precum si a tentativelor de suicid".

Potrivit aceluiasi proiect, "este permisa doar prezentarea scurta, sub forma de stire, fara utilizarea de fotografii sau imagini video, excluzand chiar si formele atenuate (blurate) ".

Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 20.000 de lei, potrivit aceluiasi proiect de lege.

Senatorul Marian Vasiliev isi motiveaza aceasta initiativa legislativa prin faptul ca in ultima vreme a asistat "la escaladarea" acestui fenomen cu consecinte tragice. El precizeaza ca mediatizarea excesiva a suicidului nu face decat sa creasca presiunea asupra altor persoane care intentioneaza sa recurga la un gest suicidal. "Mai mult decat atat, dupa fiecare act de suicid mediatizat, se constata o crestere rapida si imediata a cazurilor de tentativa de sinucidere", mai spune Marian Vasiliev.

El precizeaza ca interzicerea mediatizarii suicidului si a tentativelor de suicid "nu reprezinta sub nicio forma o limitare a libertatii de exprimare a presei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sinucideri mediatizare lege CNA , #CNA