Dan Grigore, fost membru CNA: Dupa instalarea lui Crin Antonescu, au inceput aluzii, amenintari

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:31
10612 citiri
Dan Grigore, fost membru CNA: Dupa instalarea lui Crin Antonescu, au inceput aluzii, amenintari
Foto: Wikipedia

Maestrul Dan Grigore, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului, considera ca peisajul media s-a degradat galopant si ne aflam intr-un punct foarte periculos.

Dan Grigore acuza CNA ca nu-si face datoria si nu aplica legea, cu rea credinta, in cazurile grave care ar impune sanctiuni drastice.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, Dan Grigore afirma ca in timpul mandatelor sale la CNA a fost supus presiunilor, amenintarilor si tentativelor de mituire. Domnia sa ne-a declarat ca a inceput sa primeasca aluzii si amenintari, cu referire la sanctiunile aplicate "Antenelor", exclusiv dupa ce presedintia PNL a fost preluata de Crin Antonescu.

Dan Grigore a demisionat din CNA anul trecut, dupa ce Crin Antonescu l-a acuzat ca nu a respectat indicatiile celor care l-au "trimis" in acest organism.

Va mai uitati la televizor?

Ma uit. Probabil ca rezistenta cu care raman atasat de comunicarea audiovizuala mi se trage din "Epoca de Aur". Eu ma uitam la televiziunea lui Ceausescu, aceea de doua ore pe zi, avand sentimentul ca pot sa decelez in anumite clintiri de la nemiscarea generala a imaginii - in acele mici strambaturi, grimase, greseli - anumite stari de criza in spatiul politic si extrageam din ele speranta.

Spuneam: "nu mai e mult, am ajuns la un colaj de finaluri apoteotice".

Acum ce vedeti?

Vad aceleasi si aceleasi programe multiplicate la infinit. Ca esenta, cu foarte rare exceptii, e un singur program care contine vulgaritate, mahalagism, atacuri joase, excitarea curiozitatii joase a populatiei, un fel de creare a dependentei privitului pe gaura cheii in viata oamenilor, a institutiilor, cultivarea unei mentalitati anti orice sistem.

Nu e neaparat o chestiune coerenta, poate veni si din sentimentul unor vedete de televiziune care stau mai mult de doua ore pe zi pe post si capata iluzia ca sunt atotputernice si vesnice, iar in virtutea ei ataca institutii, oameni, raspunderi in stat, fara probe, dupa interese personale.

De exemplu, am vazut un mare 'pamfletar' de televiziune (ca aceasta e moda acum), spunand ca ii va trage un pumn in gura unui politist care l-a oprit in trafic si oricarui politist care il va mai opri.

Ce poate si ce trebuie sa faca CNA intr-o astfel de situatie?

Trebuia sa aplice legea. Legi exista, iar golurile de legislatie ar fi trebuit sa le umple tot CNA, care are atributii de legislatie secundara. Are chiar raspunderea de a-si asuma initiative de legislatie secundara pentru a umple eventuale lacune ale legii. Dar nu se vrea.

Simpla lipsa de vointa a CNA face ca pentru derapaje grave, ca in cazul invocat de dumneavoasta, sa nu fie aplicata sanctiunea cea mai dura, ca in cazul OTV?

Da. Probabil ca in dosul ei stau diverse interese. Am vazut in jurul meu in CNA cum oameni, care tineau discursuri extrem de pertinente si la obiect, la vot se schimbau cu 180 de grade. La inceput am fost siderat, apoi m-am obisnuit cu genul acesta de a functiona in CNA.

Aveam speranta ca presa, mereu prezenta la toate sedintele CNA, va relata aceste situatii. Dar probabil ca libertatea presei si de expresie sunt argumente invocate doar cand interesele unora sau altora sunt incalcate, nu atunci cand presa nu functioneaza la adevarata temperatura la care ar trebui sa functioneze pentru societate.

CNA nu-si face datoria prevazuta de lege?

Nu. CNA are raspunderi mari si grele pentru stadiul in care a ajuns audiovizualul din Romania. Am avertizat asupra acestui lucru si inainte de a demisiona. Dar Cassandrele nu sunt niciodata ascultate.

De vina este politizarea excesiva?

Daca as spune da, as nedreptati politica. La noi nu este politica. Noi avem pseudopolitici: ale intereselor, ale clanurilor, ale unei paturi intermediare intre bisnita si gang, care a existat si inainte de 1989, desi nu era vizibila. Ea ungea mecanismele socialismului multilateral dezvoltat si il facea sa mearga cat de cat.

Coruptie?

Da, coruptie ascunsa sub denumirea de politizare.

Exista coruptie in CNA?

Pot sa presupun ca exista la anumite nivele blocaje care se datoreaza unor presiuni de ordin material.

Cu ce v-ati luptat in CNA? Presiuni? Tentative de mituire?

Si presiuni, si tentative de mituire, si amenintari voalate.

Ati avut sentimentul ca marii patroni din presa au o influenta majora asupra CNA?

Am avut sentimentul ca ei controleaza o parte din CNA, fie o majoritate, fie o minoritate care face agenda sedintelor. Nu vorbesc doar de membrii CNA. Pot sa fie oameni de la diverse compartimente ale CNA care sa lucreze pentru ca acele agende sa fie facute dupa interesele pietei sau ale unor jucatori din piata.

Ati fost acuzat de Crin Antonescu ca n-ati fost loial celor care v-au numit si v-a reprosat, din acest motiv, lipsa de onoare. Aceasta este regula in CNA? Fiecare face ce ii spune cel care l-a numit?

Legea scrie clar ca membrul CNA nu raspunde in fata celor care l-au propus. Dar acceptiunea quasigenerala e cu totul alta. Am fost siderat ca un om politic important, un sef de partid imi reproseaza ca am respectat legea. Niciodata nu am simtit presiuni in vremea cand PNL a fost condus de Calin Popescu Tariceanu.

Cand l-am anuntat ca accept al doilea mandat in CNA, Calin Popescu Tariceanu mi-a spus ca este o onoare pentru PNL.

Asadar, ati intrat in al doilea mandat facandu-le o onoare liberalilor, potrivit lui Calin Popescu Tariceanu, si ati demisionat din CNA acuzat de lipsa de onoare de catre Crin Antonescu pentru ca nu ati indeplinit indicatiile de partid.

Exact, dar nu m-am gandit la asta pentru ca nu e acelasi calibru de persoana. Domnul Tariceanu dupa ce a devenit premier nu s-a facut ca nu ma mai cunoaste si nici pe altii. A ramas cu acelasi telefon, raspundea tot el. N-a facut niciodata presiuni asupra mea. N-am primit indicatii.

Dupa ce s-a schimbat sefia PNL, au inceput aluzii, au existat amenintari voalate. Ma sunau tot soiul de fosti prieteni care nu ma mai cautasera de mult timp si imi spuneau "mergeti mai moale cu Antena", "vezi ce faceti acolo". Am ajuns sa demisionez din cauza terorismului mediatic.

Ce s-a intamplat intr-un timp relativ scurt, nici macar un mandat intreg?

O grava degradare.

Din cauza factorului politic?

Probabil. Au fost probabil unii dintre noi, cei din CNA, foarte dornici sa raspunda unor comandamente. Dar a mai fost ceva: lipseste cultura solidaritatii institutionale. Nu exista in toata Romania asa ceva. Nici o institutie nu functioneaza respectand principii elementare. Fiecare isi trage spuza pe turta si incearca sa puna piedica celorlalti.

Institutia este astfel un cadru fictiv cu care ma pot lauda si de care ma pot desolidariza la un anumit moment, dupa interesele mele personale. Cei care am atins anumite interese am fost lasati de institutia numita CNA sa fim calcati in picioare de firmele care reprezentau acele interese. S-a ajuns la atacuri joase, la calomnii, care acum se aplica si justitiei, si actorilor politici.

Eu am incercat sa lamuresc spatiul public ca, atata timp cat avem in piata o taraba unde se vand elemente nocive pentru sanatate, acolo intervine un organism abilitat care sa protejeze consumatorul. Cand insa in piata audiovizuala se intampla lucruri nocive, toxice pentru sanatatea, inclusiv cea mintala, a unor oameni, pentru societate, noi nu avem aceasta interventie.

Pentru ca suntem paralizati de un sistem pseudo-democratic de vot, pentru ca exista intimidari, diversiuni, atacuri. Nu functioneaza.

In aceste conditii, schimbarea regulii de numire a membrilor CNA ar fi utila?

Ar fi utila. As fi de acord cu o numire in functie de prestigiul unei persoane in societatea civila. Din pacate, insa, si acest prestigiu e dependent tot de o pseudo-comunicare media. Exista ideea sa fie numiti oameni care au lucrat in presa. Dar noi avem si acum in CNA oameni care au lucrat in presa, chiar la BBC.

Si eu i-am vazut cu ochii mei pe acesti oameni si erau atat de departe de principiile BBC in situatiile din sedintele CNA! Ideea cu profesionistii nu e rea in principiu, cu conditia ca ei sa nu devina (doar sentimental?) partinitori fata de interesele fostilor lor angajatori. Sa ramana disponibili pentru interesele consumatorului. El e obiectul muncii CNA. Interesul publicului trebuie sa prevaleze.

Care sunt modelele europene de numire a membrilor in organismele de monitorizare a presei?

Politice. Dar impartirea licentelor nu se face gratuit ca in Romania. La noi, impartirea acestui patrimoniu national de frecvente s-a facut (oficial) gratis, dupa examene mai mult sau mai putin coerente, cu un soi de grila de dosar care a facut sa apara o piata a specialistilor in intocmirea de dosare.

Veneau oameni care candidau la o noua frecventa cu un dosar vechi, caruia ii schimbau cateva titluri. Si OTV a mai fost inchis pe vremea prezidentiatului lui Ralu Filip. Dupa aceea, Dan Diaconescu a venit cu o cerere de licenta prin interpusi, pe o firma care s-a dovedit a lui.

Si atunci care ar fi solutia?

Problema este, pana la urma, buna credinta. Exista o definitie a legilor. Este un teritoriu grafic de la maximum de eficienta, la maximum de ineficienta a legii. Cand societatea are criterii morale, aproape ca nu e nevoie de legi; cand nu are criteriile morale, legile devin inaplicabile. Noi ne aflam in teritoriul maximei rele credinte si pe un drum foarte periculos.

In cele aproape doua mandate, ati asistat la o degradare a calitatii audiovizualului?

Da, in mod cert. Eu le-am spus marilor posturi tv, de la inceput, ca nu trebuie sa stea in coada publicului, ci sa-si formeze publicul, pentru ca altfel vor pierde audienta. Ceea ce se intampla. Audienta pe ansamblu scade, deci din ce in ce mai putina lume se uita la televizor, cu efecte din ce in ce mai proaste.

Publicul romanesc are deficit de cultura media, nu are un spirit critic si nu intelege cum functioneaza aceasta "jucarica". Polonezii, in 1982 sau 1983, cand functiona legea martiala, au iesit pe strada cu lumanari aprinse lasand televizoarele deschise in timpul principalului jurnal de stiri, ca sa arate ca nu pot fi manipulati.

Acest nivel de cultura si de solidarizare impotriva mecanismului la noi nu se manifesta nici acum. Pe de alta parte, regulile de functionare a presei ar trebui sa si le asume insasi presa si sa le aplice printr-un organism de breasla foarte puternic, care ar trebui sa ceara afiliere si ajutor de la oganisme similare din tari cu democratii asezate.

Noi nu avem inca o adevarata piata jurnalistica. Avem insulite, momente in care functioneaza. Lipsa acestei ecuatii corecte a asezarii jurnalismului in spatiul public romanesc produce degradarea continua a societatii, a reflexelor societatii, a comportamentului social, a increderii in democratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Dan Grigore acuzatii Antonescu CNA, #Dan Grigore CNA politica, #Dan Grigore degradare media , #CNA
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
Cu fiecare clipă mânați de păpușile Ponta și Antonescu, ne apropiem