Membru CNA: Nu-mi da ordine mie CSM. In subiectele de mare interes se permit lucruri in afara legislatiei, pentru o nota de dramatism

Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 08:48
18549 citiri
Membru CNA: Nu-mi da ordine mie CSM. In subiectele de mare interes se permit lucruri in afara legislatiei, pentru o nota de dramatism
Foto: Facebook / Radu Calin Cristea

Valentin Jucan, membru in CNA, a povestit, joi, un episod din cadrul sedintei Consiliului. Potrivit lui Jucan, Radu Calin Cristea (foto), si el membru CNA, a criticat raportul MCV pe Justitie, publicat miercuri de Comisia Europeana, si i-a numit pe cei care l-au redactat "niste comunisti".

"'Niste comunisti'. Aceasta afirmatie a fost sustinuta in sedinta de astazi a CNA, de catre Radu Calin Cristea, dupa ce am solicitat prelungirea protocolului de colaborare pe care CNA il are cu Consiliul Superior al Magistraturii - CSM, protocol care a expirat in noiembrie 2016", a postat pe Facebook Valentin Jucan, membru in CNA.

Mai mult, Jucan spune ca Radu Calin Cristea a sustinut ca daca CNA ar analiza cu celeritate sesizarile magistratilor facute cu privire la derapajele din emisiuni, acest lucru ar "favoriza CSM".

"Nu ne dau ei noua ordine pe cine sa sanctionam", ar fi declarat Radu Calin Cristea, conform spuselor lui Valentin Jucan.

Valentin Jucan este de parere ca prin aceasta atitudine se incearca "ducerea in derizoriu a modului in care CNA TREBUIE sa aplicea legea atunci cand se confirma atacurile din media la adresa justitiei".

Paginademedia.ro a publicat si transcriptul conversatiei din cadrul sedintei CNA de joi. Se pare ca Radu Calin Cristea a fost deranjat de singura referire la CNA din raportul MCV: "Desi hotararile CSM sunt intotdeauna transmise Consiliului National al Audiovizualului, nu s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste luarea de masuri reparatorii eficace sau corectarea informatiei de catre canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile".

Pus fata in fata cu aceasta fraza, Cristea a comentat: "Noi nu avem un raport de subordonare fata de CSM. Nu-mi da ordine mie. Iar in al doilea rand, ce as vrea sa se inteleaga. Au aparut cateva carti despre procesele de presa care sunt la CEDO. Spre cinstea lor, cei care au redactat MCV-ul, dupa aceasta tampenie stalinisto-comunista fatisa spun un lucru foarte cinstit. Si anume ca: existe diferente intre comisia europeana si consiliul Europei prin CEDO in privinta evaluarii libertatii de exprimare.

Sunt procese celebre. Un jurnalist norvegian impotriva statului norvegian, in care i se da dreptate jurnalistului la CEDO si se spune asa: In subiectele care reprezinta un mare interes pentru publicul larg se permit excese ale libertatii de exprimare. Se permit chiar lucruri care sunt in afara legislatiei, pentru a se crea o nota de dramatism si pentru a face cumva vizionarea mai atractiva. Spun negru pe alb intr-o decizie a CEDO.

Suntem citati intr-un context care face de rusine Consiliul European. E o gandire de un dogmatism care pe mine m-a speriat. Transforma CNA-ul intr-un centru care ordona televiziunilor care au gresit, din punctul de vedere al CSM, sa corecteze pretinsele greseli. E ceva de noaptea mintii".

Cristea si-a intrebat colegii si ce sens are protocolul cu CSM. Raspunsul i l-a dat Monica Gubernat: "Amenzile sunt contestate in instanta. Deci nu noi avem ultimul cuvant, ci instanta".

Valentin Jucan a pus la dispozitia Ziare.com fragmentul audio din sedinta CNA in care au fost facute respectivele afirmatii.

" (...) Iar privitor la MCV, trebuie sa lamurim foarte clar si cu traducerea foarte fina a textului din limba engleza.Cei care au facut formularea acestui text sunt niste comunisti, niste oameni care nu reprezinta democratia.Cu alte cuvinte, este folosit cuvantul 'decizie' care si in engleza si in romana e acelasi lucru, are aceeasi semnificatie, se afirma ca CSM-ul emite unele decizii.

Nu stim de spre ce decizii e vorba si nici nu vreau sa le deduc daca nu mi se sugereaza despre ce e vorba. Rezulta, ar rezulta teoretic, ca niste radiodifuzori incalca legea, probabil ca Inspectia judiciara sesizeaza CSM-ul care socoteste ca imaginea justitiei este afectata si solicita, eu stiu, ceva impotriva radiodifuzorilor care au procedat in felul acesta. Si atuncea care ar fi rolul CNA-ului?Pai sa ia deciziile CSM-ului si sa oblige radiodifuzorii sa isi corecteze emisiunile? Ce minte are cel care a compus aceasta fraza??E o fraza stalinista! Si punct. Nu mai avem ce sa mai discutam", a declarat Radu Calin Cristea.

In raportul MCV se vorbeste, printre altele, si despre atacurile presei la adresa Justitiei si procesul Laurei Codruta Kovesi cu Antena 3, cu accent pe atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor.

Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Radu Calin Cristea MCV CNA , #CNA