Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nou scandal in CNA: Transmisiunea live oprita, sedinta inchisa fara vot. Jucan acuza incalcarea legii

Marti, 17 Iunie 2014, ora 18:48
5770 citiri
Nou scandal in CNA: Transmisiunea live oprita, sedinta inchisa fara vot. Jucan acuza incalcarea legii

Sedinta de marti a Consiliului National al Audiovizualului a fost marcata de replici acide intre sustinatorii transmisiunii live a sedintei pe Internet si opozantii ideii. Mai numerosi, cei din urma au votat oprirea transmisiunii, in ciuda faptului ca legea spune ca sedintele CNA sunt publice si oricine poate asista la ele.

Valentin Jucan a avut initiativa de a transmite live pe Facebook, cu o camera video atasata la laptop. Acest lucru s-a intamplat si saptamana trecuta, la sedinta in care a fost prelungita licenta Antena3 pentru inca 9 ani. Dupa mai bine de o ora de live pe Internet, dupa incheierea discutiilor cu reprezentantii postului citat, presedintele CNA Laura Georgescu s-a opus vehement continuarii transmisiunii, ba chiar a incercat sa smulga camera video de pe laptop, dupa cum arata Evenimentul Zilei. Nu a reusit, sedinta a fost inchisa, iar cea de joi amanata.

Marti, subiectul a fost reluat inca de la inceput. Monica Gubernat (foto stanga) l-a acuzat pe Valentin Jucan ca nu urmareste decat interese personale, pentru ca transmitand sedintele live ale CNS si-ar fi "triplat" traficul pe pagina sa de Facebook, care este una "privata".

"Folositi institutia ca sa va faceti cunoscut!", a mai spus aceasta, cerand oprirea camerei. In replica, Valentin Jucan i-a reamintit ca sedintele CNA sunt publice, conform legii, si i-a cerut sa ofere un argument legal in baza caruia nu are voie sa faca ceea ce face.

Monicai Gubernat i s-au alaturat Christian Mititelu, care a spus ca Jucan nu are dreptul sa transmita live pe Internet fara sa ii "ceara permisiunea", dar si Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea, precum si Laura Georgescu.

Dupa discutii care au durat circa o jumatate de ora, sase membri CNA au votat intreruperea transmisiunii live, iar presedintele CNA a anuntat ca sedinta se incheie, desi era cvorum si ar fi putut sa continue.

"Am fost acuzati ca terfelim imaginea CNA. Am spus ca nu avem nimic de ascuns si ca le punem in fata o oglinda pe care ei refuza sa o priveasca. Au spus ca ne facem imagine din interese politice. Am spus ca nu scriem articole de propaganda politica si nici nu participam la emisiuni in calitate de analisti politici cata vreme suntem membri CNA. Presedintele CNA m-a jignit folosind expresia 'sunteti psihicalizata'. Nu cunosc termenul. Am rugat-o sa detalieze. M-a trimis sa invat termeni medicali.

A detaliat cu si mai multe ofense. A cerut vot pentru propunerea Monicai Gubernat de a se interzice transmiterea on line a sedintelor CNA. Au votat pentru interzicere urmatorii membri CNA: Laura Georgescu (propusa de PSD), Monica Gubernat (PSD), Rasvan Popescu (PSD), Christian Mititelu (PNL), Radu Calin Cristea (PNL) si Lorand Turos (UDMR). Nu exista niciun temei legal pentru un asemenea vot", scrie pe Facebook Narcisa Iorga, membru CNA, care a publicat intreaga inregistrare a sedintei de astazi a CNA.

La randul sau, Valentin Jucan a declarat pentru Ziare.com ca demersul sau este unul perfect legal si in interesul public, asa ca va continua sa transmita live sedintele CNA.

Valentin Jucan: "Ei nu doresc transparenta, nu vor sa isi argumenteze votul"

"Am sa continui demersul acesta, care este in folosul transparentizarii activitatii de membru CNA. Mai departe, voi vedea ce alte masuri abuzive vor mai lua cei care astazi au votat interzicerea transmisiunii live. Ce au de ascuns? Nu doresc ca activitatea lor sa fie transparenta. Nu doresc sa existe corectitudine in aceasta institutie. Drept dovada si votul de astazi, care, practic, este ilegal - nu are temei legal", ne-a declarat Valentin Jucan.

Acesta a spus ca este "convins" ca ceea ce face el este legal, aducand si argumente juridice.

"Va citez din lege: Art.11, alin.6.: 'Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public'. Deci nu al institutiei care m-a numit, nu sunt garantul interesului unui partid, sunt garantul interesului public. Apoi, art.11, alin.2: 'Sedintele Consiliului sunt publice (...) '. E foarte clar acest articol. Iar la art.11, alin.4 se arata: 'Exprimarea fiecarui vot deschis este insotita de motivarea acestuia'.

In principal, acesta este articolul in baza caruia doresc eu sa fac aceste transmisiuni pentru ca din cauza modului in care o anumita majoritate voteaza fara sa isi argumenteze votul, pe diverse criterii, eu ma simt obligat sa sustin acest demers.

Va citesc si din regulamentul de organizare si functionare art.3: 'Membrii CNA, in virtutea calitatii de garant al interesului public in domeniul audiovizualului au indatorirea, in limita competentelor legale, de a adopta toate masurile necesare pentru a preveni lezarea interesului public'. Iarasi este un articol foarte clar. Eu consider ca votul majoritatii este unul care lezeaza interesul public, iar demersul meu de a transmite sedintele online este menit sa transparentizeze si sa arate ce se intampla. Conform regulamentului, pot sa iau 'toate masurile necesare pentru a preveni lezarea interesului public'", a argumentat Valentin Jucan.

"Eu transmit imagini cu persoane publice in sedinte publice"

Intrebat ce contra-argumente legale i-au adus colegii lui in sedinta de astazi, acesta a raspuns: "au invocat doar opinii personale - 'Eu nu cred ca...', 'Mie nu imi place...' sau 'Am dreptul la imaginea proprie'".

"Dar suntem persoane publice! Eu nu am filmat membrii CNA nici pe hol, nici in parcare, eu am transmis niste imagini din sedinta publica, la care membrii CNA participa ca persoane publice. Oricum membrii CNA (ca orice demnitar) sunt persoane publice 24 de ore din 24, dar eu am transmis imaginile din sedinta publica, asa ca nu pot spune ca au dreptul la imagine. Da, au, dar nu cand este vorba despre sedintele publice.

Apoi, argumentul lor se contrazice cu atitudinea pe care au avut-o saptamana trecuta, cand a venit Antena3 la prelungirea licentei. Antena3 a stat cu cameraman toata perioada discutiilor dintre reprezentantii postului si membrii CNA si i-au filmat pe toti membrii CNA timp de o ora, in conditiile in care in regulament spune foarte clar ca pentru a ilustra sedintele din consiliu, presa poate sa stea cel mult 3 minute in sala. Atunci nu s-au simtit lezati? De ce nu s-a ridicat nimeni sa spuna 'Multumim, 3 minute au fost suficiente, la revedere!'?", a intrebat indignat Valentin Jucan.

Intrebat daca, de obicei, la sedintele CNA participa si alte persoane, cata vreme legea permite, Valentin Jucan a raspuns afirmativ.

"Bineinteles, oricine poate sa participe. Reporterii de la fluxurile de presa sunt prezenti la sedintele CNA si transmit nu doar un rezumat, ci de foarte multe ori chiar transcriu dialogurile dintre membrii consiliului.

Votul dat astazi se traduce asa: 'Nu dorim ca sedintele CNA sa fie transmise pe o pagina privata de Facebook'. Dar regimul acestora este tot privat! Inseamna ca printr-un vot al CNA va puteti trezi cu o decizie potrivit careia anumite informatii sau o activitate a consiliului nu mai poate fi publicata. Este aberant! Sau cum ar fi sa vedeti o decizie in cadrul Parlamentului Romaniei conform careia persoanele publice care participa la sedintele publice nu mai pot fi filmate", a mai explicat acesta.

"Asta nu e modalitate de a conduce o institutie, e o modalitate de a inchide un garaj"

Mai mult, Valentin Jucan spune ca a fost amenintat ca i se va face plangere penala.

"S-o faca! Cu atat mai mult vor arata cat de inversunati sunt sa isi ascunda activitatea in spatele unor proceduri, numai pentru a-si duce mai departe obiectivele politice urmarite in acest consiliu. M-am consultat cu juristi, dar o lecturare minimala a legislatiei in domeniu este suficienta, tocmai ce v-am prezentat aceste articole. Nu trebuie sa fii expert in drept sau jurist ca sa intelegi ce a dorit legiuitorul. Aceasta lege este facuta tocmai pentru a oferi garantii de independenta pentru fiecare membru in parte. Aceasta teorie a majoritatii din CNA 'Votam si punem pumnul in gura', nu este un exercitiu democratic.

Nu se poate ca legea sa fie optionala, adica atunci cand este o situatie foarte clara de incalcare a legii membrii CNA nu voteaza daca incalca sau nu legea, ci ei sunt obligati sa aplice legea. Nu poti sa vii cu 6 voturi si sa spui 'Nu aplic legea! De ce? Pentru ca!'. Astazi a fost un asfel de exercitiu.

Mai grav, dupa ce s-a dat acest vot, desi eram in cvorum si aveam invitati in sala din judete indepartate, presedintele Laura Georgescu, fara sa mai supuna la vot (s-a mai intamplat asta!) a spus 'Sedinta se incheie!'. Asta nu e o modalitate de a conduce o institutie, e, cel mult, o modalitate de a inchide un garaj. Asta nu e un comportament demn de aceasta institutie", a mai declarat membrul CNA.

Intrebat daca Laura Georgescu a mai incercat si astazi sa ii inchida cu forta camera montata pe laptop, acesta a raspuns: "Nu, dar s-a vazut de la inceput ca totul era pregatit, stiau ce sa faca".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#transmisune live sedinta CNA, #Jucan live CNA, #Narcisa Iorga live CNA , #CNA