Proiect CNA: In emisiunile electorale trebuie specificata calitatea invitatilor

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 21:08
1439 citiri
Proiect CNA: In emisiunile electorale trebuie specificata calitatea invitatilor
Foto: Arhiva

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) propune, intr-un proiect supus dezbaterii publice, ca toti participantii la emisiunile electorale sa fie obligati sa-si precizeze calitatea in care se exprima.

CNA supune dezbaterii publice, pe site-ul propriu, proiectul de Decizie privind principii si reguli de desfasurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale. Conform RTV, care citeaza Mediafax, una dintre propuneri vizeaza si precizarea calitatii invitatilor din emisiunile electorale.

"Radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze calitatea in care se exprima persoanele invitate in emisiuni, cum ar fi cea de candidat, sustinator sau reprezentant al candidatului ori al unui competitor electoral, jurnalist, analist sau de consultant politic.

Candidatii care detin functii publice pot aparea in emisiunile informative numai in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa asigure echidistanta si pluralismul de opinii", se arata in proiect.

Campania electorala la posturile de radio si de televiziune va incepe in 9 noiembrie 2012, ora 0.00, si se va incheia in 8 decembrie 2012, ora 7.00, potrivit proiectului de Decizie a CNA.

Candidatii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, in emisiunile electorale difuzate de televiziunile si radiourile private. La posturile publice, competitorii electorali vor avea acces gratuit.

De asemenea, radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure desfasurarea unei campanii echitabile, echilibrate si corecte pentru toti competitorii electorali.

Poiectul CNA prevede si modul in care ar trebui sa se comporte televiziunile si radiourile in campanie.

"Realizatorii si, dupa caz, moderatorii emisiunilor dedicate reflectarii campaniei trebuie sa fie: impartiali; sa asigure echilibrul necesar desfasurarii emisiunii; sa formuleze clar intrebarile, fara a fi tendentioase sau partinitoare; sa asigure mentinerea dezbaterii in sfera de interes a campaniei electorale; sa solicite, in mod convingator, dovezi explicite atunci cand participantii aduc acuzatii cu incidenta penala sau morala unor contracandidati; sa intervina atunci cand, prin comportamente sau exprimari, participantii la emisiuni pun in pericol ordinea constitutionala, ordinea publica, siguranta persoanelor si a bunurilor, fac afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane sau moralei publice", se afirma in proiect.

Proiectul CNA va fi in dezbatere publica pana pe 8 octombrie. Deciziile vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#CNA campania electorala, #CNA emisiuni electorale, #CNA campanie TV radio , #CNA