Senator PDL: Situatia din CNA e revoltatoare. Laura Georgescu sa demisioneze

Duminica, 29 Iunie 2014, ora 09:45
3513 citiri
Senator PDL: Situatia din CNA e revoltatoare. Laura Georgescu sa demisioneze
Foto: Adevarul

Vicepresedintele comisiei pentru cultura si media din Senat, Marius Pascan (PDL), apreciaza ca situatia actuala din CNA este "revoltatoare" din cauza scandalurilor care se tin lant si ii cere demisia presedintei, Laura Georgescu, considerand-o incapabila sa conduca aceasta institutie.

Declaratiile au fost facute in contextul in care presedintele CNA a fost in ultimele saptamani tinta mai multor acuzatii grave, de la restrictionarea accesului jurnalistilor la sedintele consiliului, care sunt, potrivit legii, publice si pana la folosirea unui limbaj agresiv intr-o sala de clasa, in fata unor elevi de 10-11 ani.

"Vorbeste, ma, cu toata gura!", "N-ai creier, ba, baiatule!", "Daca-ncepea un bors d-ala de-i crapa creierii pe pereti?!" sunt doar cateva dintre expresiile cu care Laura Georgescu li s-a adresat elevilor, in aprilie 2013, la o intalnire organizata in cadrul programului "Scoala Altfel", lucru care i-a scandalizat pe parinti si i-a determinat pe trei membri ai CNA sa adreseze o sesizare Parlamentului, cerand sa se ia masuri.

Sefa CNA, acuzata ca a terorizat elevii: Daca era asta mama mea, fugeam de acasa

Sefa CNA, acuzata ca a terorizat elevii: Jucam un rol

"Noi am primit o sesizare din partea unor membri CNA prin care suntem atentionati in legatura cu niste abuzuri si incalcari ale legii din partea presedintei CNA, Laura Georgescu. Pe baza acestei sesizari, in ultima sedinta a Comisiei de Cultura am solicitat o audiere a intregii conduceri a institutiei si propunerea a fost supusa la vot, pentru ca presedintele comisiei (Georgica Severin, PSD - n.red.) nu a fost de acord.

Solicitarea noastra a fost intemeiata nu doar pe aceasta sesizare, ci pe toate materialele aparute in presa in ultimele zile. CNA e cap de afis in media la conflicte publice. Noi am vrut sa se lamureasca lucrurile pentru ca e nefiresc ca o institutie de asemenea prestigiu sa tina prima pagina a interesului public prin scandaluri", a declarat senatorul Marius Pascan, vicepresedintele comisiei pentru cultura si media din Senat, pentru Ziare.com.

Solicitarea a fost supusa la vot in comisie, iar 5 senatori au votat pentru si 5 impotriva.

"Presedintele comisiei a votat impotriva si, conform regulamentului de functionare, in situatie de balotaj prevaleaza votul presedintelui. Prin urmare, nu s-a aprobat o audiere, nici macar a intregului Consiliu, nu doar a presedintelui, si atunci ramane sa vedem ce se va intampla in toamna", a precizat vicepresedintele comisiei pentru cultura si media din Senat, explicand ca s-a intrat deja in vacanta parlamentara.

Foto: Facebook/Valentin Jucan

Cum poate fi schimbat presedintele CNA

Senatorul Marius Pascan spune nu este prima oara cand solicita demisia Laurei Georgescu din fruntea CNA.

"Personal, consider ca este revoltatoare situatia tensionata perpetuu de la nivelul CNA. Este nefireasca aceasta conflictualitate care este reflectata in presa in mod constant si consider ca este de datoria noastra, CNA fiind o institutie sub control parlamentar, cel putin sa mediem situatia din cadrul consiliului si sa gasim o solutionare pe cale amiabila.

Eu am mai solicitat demisia presedintelui CNA, pentru ca doamna Laura Georgescu este evident incapabila sa coordoneze activitatea de acolo, sa o managerieze nu numai ca sa respecte legea, ci si pentru ca totul sa se desfasoare intr-un registru al normalitatii", a explicat vicepresedintele comisiei pentru cultura si media.

Senatorul Marius Pascan a precizat ca, daca presedintele CNA nu demisioneaza singur, nu poate fi inlocuit decat in doua situatii.

"Dansa nu catadicseste sa se schimbe si considera ca se manifesta firesc, iar legea nu ne permite sa o sanctionam, ea prevede ca presedintele CNA poate pierde functia in situatia in care nu isi desfasoara activitatea timp de 6 luni sau in cazul in care comite vreo fapta penala. Nu exista alta situatie in care sa poata fi inlocuita legal din functie", a spus acesta.

Intrebat cum comenteaza restrictiile privind accesul la informatii introduse la ultima sedinta CNA, care au generat noi acuze, printre care incalcarea recomandarilor facute in raportul MCV, Marius Pascan a spus ca nu le cunoaste, dar "daca este asa, e cu atat mai grav".

Acuze grave la adresa CNA: Lipsa de transparenta, masuri luate impotriva recomandarilor MCV

"Oricum e inadmisibil ca la nivelul conducerii CNA sa se manifeste aceasta lipsa de transparenta, pentru ca eu nu am inteles nici interdictia impusa domnului Valentin Jucan, membru in CNA, de a transmite sedintele online, fiindca nu exista o interdictie legala in acest sens. E o lipsa de transparenta evidenta, iar eu am avut luari de pozitie in comisie impotriva doamnei Georgescu pentru acest tip de comportament.

Ramane de vazut daca, in toamna cand unii dintre membrii CNA vor pleca pentru ca isi incheie mandatul si vor fi desemnati altii, daca nu cumva viitoarea echipa a CNA va fi capabila sa isi aleaga un alt presedinte, sigur, si cu sustinerea comisiilor reunite de cultura si media ale Senatului si Camerei Deputatilor. Nu se mai poate continua asa, in orice caz, noi am solicitat un raspuns pe baza petitiei care ni s-a adresat, vom solicita imperativ audierea presedintelui CNA si a intregii conduceri, pentru ca lucrurile nu mai pot continua asa, este o batjocura si se face de ras institutia", a conchis acesta.

Sefa CNA, asteptata si la Camera Deputatilor

La Camera Deputatilor situatia este similara. Presedintele comisiei de cultura, fostul ministru Gigel Sorinel Stirbu (PNL), a declarat ca Laura Georgescu va fi chemata la audieri chiar saptamana viitoare si, mai mult, intregul Consiliu ar putea fi demis, daca raportul pe anul in curs nu va fi agreat.

Sefa CNA, chemata in Parlament sa dea explicatii: Nu are voie sa vorbeasca asa!

Scandalurile se tin lant in CNA din momentul in care Valentin Jucan a decis sa uzeze de dreptul sau de a transmite live, pe Internet, sedintele publice ale consiliului, pentru ca orice persoana interesata sa poata vedea pozitiile adoptate de membri si argumentele lor.

Licenta Antenei 3, prelungita cu scandal de CNA: Acuzatii de minciuna, blesteme si propaganda

Decizia sa i-a nemultumit pe unii colegi, iar Laura Georgescu a incercat chiar sa ii smulga camera video de pe laptop. Ulterior, 6 dintre cei 9 membri ai CNA au votat restrictionarea accesului la sedinte pentru jurnalisti.

Nou scandal in CNA: Transmisiunea live oprita, sedinta inchisa fara vot. Jucan acuza incalcarea legii

Intr-un interviu acordat in urma cu mai bine de o luna pentru Ziare.com, Valentin Jucan semnala mai multe incalcari ale legii in CNA si afirma ca institutia este supusa unor presiuni politice.

Un membru CNA acuza: Institutia a devenit toxica. Se fac presiuni politice

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Laura Georgescu CNA Senat, #Marius Pascan audieri CNA, #Laura Georgescu elevi , #CNA