ActiveWatch critica amenda incasata de CTP de la "Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Coafurilor"

Joi, 01 Februarie 2018, ora 17:05
6007 citiri
ActiveWatch critica amenda incasata de CTP de la "Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Coafurilor"
Foto: Facebook/Cristian Tudor Popescu

Organizatia ActiveWatch a reactionat la amenda primita de jurnalistul Cristian Tudor Popescu din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Miercuri, C.T. Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei dupa ce a facut o remarca in legatura cu premierul Viorica Dancila la emisiunea "Jurnalul de seara" de la postul de televiziune Digi24 din data de 16 ianuarie 2018. Tot cu 1.000 de lei a fost amendat si moderatorul emisiunii, Cosmin Prelipceanu, pentru ca nu a reactionat.

ActiveWatch "considera ca decizia de amendare a jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru ca a comparat-o pe prim-ministrul desemnat Viorica Dancila cu un pavian cu mantie este una abuziva si excede mandatul institutiei. Comentariul lui Cristian Tudor Popescu poate fi considerat insultator, insa insultele nu fac obiectul de activitate al Consiliului National pentru Combatere Discriminarii decat in masura in care sunt adresate unor grupuri de persoane care sunt intr-adevar tinte ale discriminarii, chiar si numai discursiva", se arata in comunicatul organizatiei intitulat "Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Coafurilor".

"In cazul de fata, Cristian Tudor Popescu nu se refera la identitatea de gen a doamnei Viorica Dancila, ci la tinuta acesteia. Pentru felul in care isi poarta parul poate fi criticat un copil, o persoana cu dizabilitati, un maghiar - atat timp cat referirea la coafura nu este relevanta pentru calitatea de membru al unei comunitati vulnerabile la discriminare, aceasta nu face obiectul CNCD", se mai precizeaza in comunicat.

De asemenea, ActiveWatch isi exprima surprinderea si fata de rapiditatea cu care a fost luata hotatarea de amendare a jurnalistului: "Celeritatea cu care a reactionat CNCD in cazul coafurii Vioricai Dancila este fara precedent in istoria acestei institutii. Cristian Tudor Popescu a facut afirmatia pe data de 16 ianuarie, pe 18 ianuarie CNCD se autosesiza cu privire la caz, pe 23 ianuarie erau organizate audierile, iar pe 31 a fost emisa hotararea".

Mihai Tudose: Toti vor flutura langa steag

ActiveWatch da exemplu cazul fostului premier Mihai Tudose care "ii ameninta pe maghiari cu spanzuratoarea, audierea a avut loc abia pe data de 30 ianuarie, iar hotararea inca nu a fost emisa, desi comentariul a fost anterior celui al lui Cristian Tudor Popescu".

Pe 10 ianuarie, premierul Mihai Tudose a vorbit la Realitatea TV despre rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc semnata la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca "nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui".

"Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", spunea atunci Mihai Tudose.

Fostul premier a anuntat, joi, pe contul sau de Facebook ca in urma cu doua zile a fost la CNCD pentru a da explicatii privind afirmatiile despre arborarea steagului secuiesc, precizand ca a fost o lectie din care a invatat ca e "mai multa nevoie de rigurozitate si atentie in exprimarea publica".

"In data de 30 ianuarie m-am prezentat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a sustine punctul meu de vedere cu privire la declaratiile mele din emisiunea 'Jocuri de putere' din data de 10-01-2017. Prin declaratia in cauza am dorit sa-mi exprim doar punctul de vedere cu privire la necesitatea respectarii legii in domeniul folosirii insemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea functionarilor publici de a aplica legea in acest sens", a scris Tudose, care a mai precizat ca isi cere scuze public fata de orice comunitate sau membrii unei minoritati care in urma declaratiei sale "ce a lasat loc de interpretari de incitare la ura sau violenta" s-au simtit lezati.

Pe site-ul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) nu apare niciun comunicat cu privire la o posibila decizie in cazul lui Mihai Tudose. Singurul comunicat publicat in acest an se refera la decizia de miercuri privind amendarea jurnalistului Cristian Tudor Popescu pentru afirmatiile nepotrivite facute despre Viorica Dancila.

C.S.R.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#CTP amendat coafura Dancila, #reactie ActiveWatch, #Mihai Tudose CNCD , #jurnalisti
Comentarii
Poza rautzu
rautzu
rank 5
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
CNCD a ajuns si asta o anexa a analfabetilor